tiistai 31. heinäkuuta 2012

Onko se Entti vai mikä kumma?

 Puettujen puiden kaupunkilaisserkku - vielä kesälaitumilla!

8.7.2012 päivityksessä lupasin, että puettujen puiden eli neulegraffitien  tekeminen päättyi siihen toiseen puuhun. Siis, kun alaston Olga sai vaatteet. No, niin olikin sen projektin suhteen. Aiheesta vaan väkisin poiki kaksi uutta projektia. Tai ensin vain toinen: Neulegraffitien markkinointiviestinnän projekti paikallisiin sanomalehtiin. Ja sen edetessä syntyi toinen eli neulegraffiti Helsingin Knit ´n´ Tag tapahtumaa varten. Tapahtuma on Ruttopuistossa 25.8.2012.


Sanomalehtijutuista kirjoittelen vielä erikseen ihan oman jutun. Nyt esittelen tuon maailmalle lähtevän tuotoksen. Ajatus oli ensin vain hatara - jotain voisi tehdä, kun tapahtumaan voi lähettää neulegraffititervehdyksiä ja kun materiaaleja jäi yli oman projektin päätyttyä. Ekan toimittajan haastatellessa sanoin avainsanan tai lauseen: "Voisi kai sinne tapahtumaan jonkin essun puulle lähettää." Se oli siinä, essu ilman muuta! Mikä loistava idea, kun ei tiedä, että mitkä ovat kohdepuun strategiset mitat.



Essun helmaosa oli päivän hakusessa, sitten onneksi siivosin askarteluhuonetta ja löysin valkoisen virkkuuviritelmän, josta muistaakseni piti jostus takavuosina tulla tyynynpäälinen. Ei tullut, kun ei valkoiset tyynyt vois vähempää kiinnostaa. Se oli siinä. Tosin ei sekään voinut ihan valkoiseksi jäädä, joten vähän vihreitä raitoja piristykseksi - pystyraidat myös hoikentaa!


Tasku ja läppä on käytöstä poistetusta kesäkassista. Näissä kohdissa tuli siis myös kierrätys mukaan. Kaikki muut palat ja osat ovat sellaisia, jotka ovat odottaneet kohdetta, osa vuoden, parhaat neljännesvuosisadan ;-) Joskus idean kypsyminen vaan vaatii aikansa. 


Essun isoäidinneliöhelma ja läpän 6-kulmio yhdistävät tämän Olgaan ja sen kaveriin. Samoja aineksia, sukunäköisyyttä siis.


Vyötärönauhat ja niskanauhat / olkaimet ovat olleet alunperin kylpypyyhkeiden päihin tarkoitetteuja. No, niitä tuli 80-luvulla tehtyä yli tarpeen, siis enemmän kuin silloin omistin kylpypyyhkeitä ja sitten nämä ei-niin-mieluisen-väriset jäivät odottamaan muita käyttökohteita.


Näissä  kuvissa puuessu seikkailee puutarhani belgialaisissa ristikkopuissa. Niitä on pihallani muutama kappale. Aika tyypillistä, että kun jotain teen, niin se ei sitten millään voi jäädä yhteen kappaleeseen, vaan joku toista-moodi jää heti päälle. Varmaan joku vika lääkityksessä tai mielentilassa tai energian määrässä ;-)


Alkukesästä postasin puiden punomisesta. Ne on siis tehty viljellyistä pajuista, joita kasvatan takapihallani. Niitä on neljää eri lajia ja satoa niistä tulee nyt muutamien vuosien kasvatuksen jälkeen enemmän kuin ehdin kunnolla hyötykäyttämään.





 Samana päivänä, kun kuvailin näitä, kuuntelin radiosta, kuin toimittaja sanoi, että kesän alkamista tässä edelleen odotellaan. Haloo, silloin mentiin heinäkuun puolivälin jälkeistä viikkoa, luonto on näin runsas sekä kasvimaalla että muuten! Ristikkopuiden tukat ovat röyhähtäneet keväästä, vertaa vaikka näitä kuvia 3.6. postauksen kuviin, jos et usko.Uskomatonta, miten tänä kesänä on jatksettu jauhaa säästä joka paikassa ja joka käänteessä. Sää kun on aina se, mikä on ja ei se kyllä minusta mikään huono ole tänä kesänä ollut.
 

Ristikkopuut ovat ilmeisesti juurtuneet oikein hyvin, sillä niin hyvin ne kasvavat sekä ylhäältä että rungoista uutta versoa ja lehtiä. Essun taskussa lähtee sitten aikanaan Knit ´n´ Tag tapahtumaan tervehdys maalaisserkuista.


Sitten vielä vähän lähempää otettuja kuvia:  Läpästä,


 helmasta,



 niskasta,


 nauhoista,


taskusta oikeelta,


taskusta vasemmalta,


taskusta ja helmasta edestä


vyötäröltä,


Ja lopuksi essu tasona. Koko on muuten ihan aikuiselle sopiva. Tänään tuli kutsu työpaikan henkilöstöpäiville. Illallisen pukukoodi on tumma puku. Voiskohan tässä mennä sinne?






No ei sentään. Pitänee kääntää kangasvarastot ylösalaisin ja miettiä, josko ehtisi mekon ompelemaan.

torstai 26. heinäkuuta 2012

Patalappu siitä tuli ja jämpteillä reunoilla!

Kelta-oranssi patalappu vihreässä keittiössä

Sisäkkäiset ruutuvirkkuut - osa 2

 Eilen Virkkuu -foorumilla heitetty haaste on nyt selätetty. Alkuinnostuksessa tehty kokeilu ja ohjeet (eilinen postaus, osa1) oli reunojen osalta liki julkaisukelvoton. Se on nyt purettu takaisin langoiksi. Koska prosessi on tärkeä, jätän tuon luonnospostauksen eiliseen muotoon blogiin.

Tänään terassilla istustellessa keskityin tekniikkaan. Ja tein pannulapun.

Valmis pannulappu  siisteillä reunoilla :-)

 

Huomioita onnistumiseksi


Pitää tavoitella samanvärisiä reunoja joka reunaan. Väri, jolla työ aloitetaan määrittää myös lopetusvärin. Samoin aloitusväri määrittää sivureunat eli aloitusvärillä virkataan aina vähän pidempi matka kuin kakkosvärillä. Patalapussa keltainen on aloitusväri ja ruskea toinen väri. 

Toiselle puolelle työtä tulee laskevat portaat (vasemmalta ylhäältä oikealle alas) molemmista väreistä. Ja vastaavasti toisen puolen portaat ovat nousevat (vasemmalta alhaalta oikealle ylös). Kuvion muodostumisen seuraaminen auttaa etenemisessä. 

Ajatusten pitää olla koossa eli tekniikka vaatii keskittymistä. Etenkin reunoissa. Toisen värin paikka pitää miettiä aina, kun värit risteävät. 

Aika helposti tekee pylvään niin, että toisen värin edellinen kerros jää väliin. Se pitää aina työntää kokonaan joko eteen tai taakse. Vuorotellen. Ja lomittain edellisen kerroksen kanssa. Etenkin kerroksen lopussa "väliin jäämisen vaara" vaanii. 

Ja vielä yksi  virhemahdollisuus: ottaa kaksi kertaa peräkkäin edellisen kerroksen edestä tai takaa.

Näin se tehdään

 

Seuraavat ohjeet eivät ole pikkutarkan kattavat. Perusvirkkauksen osaavalle mielestäni kuitenkin riittävät. Vähän aivojumppaa!

Työn alun neljä ekaa vaihetta on kuvien kanssa eilisessä ohjeluonnoksessa, tänään alusta jäi kuvat ottamatta.
Ekan värin aloitusketjun pituus määrittää työn leveyden. Lisäksi 3 ketjusilmukkaa kääntymistä varten. Toinen kerros aloitetaan pylväällä viidenteen ketjusilmukkaan.Patalapussa keltaisella värillä on 14 ruutua, siis parillinen määrä. Ruskealla ruutuja tulee joka kerrokselle yksi vähemmän. Patalapussa on siis 13 ruutua/kerros ruskealla värillä.

Neljä ensimmäistä vaihetta tehtyinä - aloitus ja 1. kerros molemmilla väreillä
Työ etenee siis aina kaksi kerrosta samasta suunnasta, ensin keltaisella ja sitten ruskealla. Seuraavassa kuvassa työ käännetty edellisestä ja aloitettu 5. vaihe. Seuraavassa kuvassa on alkamassa laskevan puolen keltainen kerros. Huomaa ruskean värin ulostulo!

Laskevan puolen keltainen kerros alkamassa
Taas unohtui väliin kuvien ottaminen, mutta seuraavissa kahdessa kuvassa on edellistä kuvaa vastaavan keltaisen kerroksen pari ruskealla.  Siis mistä oikeesti sain välkkääjälle lisäkädet kuvaamista varten! Huomaa myös, miten keltainen kerros loppuu. Nämä kolme kuvaa ovat siis siltä puolelta, jolle työhön muodostuu laskevat portaan (vasemmalta ylhäältä oikealle alas). Kolmannesta kuvasta näet, miten ruskea kerros loppuu. Älä siis hämmenny siitä, että kuvat ovat eri vaiheista työtä, kerrosten virkkaus on kuitenkin joka kerran työn ollessa näin päin samanlainen. Ei ollut mulla kuin kaksi kättä, enkä muistanut stopata kuvaamaan joka välissä.

Laskevan puolen ruskean kerroksen aloitus
Laskevan puolen ruskea kerros valmiina
Työn käännetään siis edellisen kerrosparin jälkeen. Sitten toisen puolen kerroksista eli siitä puolesta, johon syntyy nousevat portaat (vasemmalta alhaalta oikealle ylös). Keltainen kerros alkaa seuraavan kuvan mukaan. Huomaa, että ruskea lanka jää alle.

Nousevan puolen keltaisen kerroksen aloitus
Seuraavassa kuvassa nousevan puolen keltainen kerros on lopussa. Huomaa kerroksen lopettaminen.

Nousevan puolen keltainen kerros valmis

Seuraavassa kuvassa on nousevan puolen ruskean kerroksen aloitus. Harmillisesti puuttuukin kuva ruskean kerroksen lopusta, joka on yksi kriittinen kohta. Viimeinen ruskea pylväs tehdään edestä eli noiden kahden viimeisen keltaisen pylvään välistä "ongitaan" alemmasta ruskeasta oikea kohta. Ja varo, että et tee sitä jättäen keltaista väliin!


Nousevan puolen ruskean kerroksen aloitus

Valmista tuli. On se vaan hieno, vaikka ite sanonkin!


Ai niin, ripustin tarvitaan. Ruskean värin lopetuksessa on ripustimelle paras paikka. Ei tarvitse miettiä, että mihin sen päättelee, lisää ketjusilmukoita, kiinni lenkiksi ja vahvistus piilosilmukoin.

Ripustimen teko ruskean värin päättymiskulmaan


Patalappu ripustimineen valmiina


On se vaan hieno :-)
Eikun ohjetta käyttämään. 
Laita viestiä, jos epäselvää. 
Jos jaat ohjetta eteenpäin tai käytät kuvia, niin muistathan kertoa lähteen.













keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Miten isoäidit liitetään yhteen?

Kaveri tuli kylään ja toi mukana ratkaisun eiliseen pulmaan

Eilisessä penkinpehmuste-matto -postauksessa jäi ratkaisemattomaksi ongelmaksi, miten liitän isot isoäidinneliöt yhteen niin, että niiden kiinnittäminen ja irrottaminen sujuu joustavasti käyttötarkoituksen ja -kohteen vaihtuessa. Tänään kylään tullut ystävä oli lukenut postauksen ja miettinyt ratkaisua. Sitä sitten yhdessä testattiin ja hyväksi todettiin. Otettiin käyttöön sisalnaru kaksinkertaisena kokeiluun.

Näin se tehtiin:


Leikattiin riittävän pitkä kaksinkertainen naru ( riittää vähintään yhden sivun kiinnitykseen, mieluummin kahden)


Laitettiin naru surmansilmukalla kiinni isoäidinneliön kulmaan




Vedettiin virkkuukoukulla naru kaksinkertaisena vuorotellen kummankin palan aukoista toisessa reunassa päältä alapuolelle ja toisessa alta päälipuolelle.




Ja sitä jatkettiin koko sivun mitta. Etenee sukkelaan :-)


Kulmassa solmittiin narut yhteen, vaikka jatkettiin samalla narulla seuraavan sivun kiinnitys. Näin yhdestä sivusta tulee jämpti.


Lopputuloksena kaunis ja ohut sauma. Naru sopii hyvin kiinnitykseen, siitä tulee kaunis punospinta, joka saa näkyä valmiissa työssä. Narun voi helposti purkaa auki, jos isoäitien käyttötarkoitusta ja muotoa on tarvetta muuttaa.


Nyörit pehmusteiden kiinnitykseen


Väliin juotiin kahvit ja syötiin uunituoretta metsämansikka-vadelma-viinimarjapiirakkaa. Sitten ideoitiin nauhat, joilla kiinnitän päälliset penkkiin ja tuoleihin. Nyt ne on ollut vain väliaikaiskudeviritelmillä kiinni.

Niistä tulee tällaiset nyörit:


Ja nyöri tehdään näin:

Kaksi eriväristä kerältä tulevaa kudetta yhteen. Toisesta vedetään lenkki toisen lenkin läpi ja kiristetään.


Ja tätä toistetaan vuorotellen kummallakin värillä.  Sukkelaa ja kätevää.




Tällaista nyöriä voi tehdä myös mistä tahansa langasta, ja tietysti myös yksivärisenä. Käyttökelpoinen moneen tarkoitukseen ja nopeaa tehdä. Tekemisessä voi käyttää myös virkkuukoukkua lenkin läpivetämisessä. Kumpi tapa on parempi - se on makuasia.

Tänään tuli mieleen, että olis kyllä tosi hyvä, jos käsityöbloggarilla olisi neljä kättä. Oli nimittäin paljon helpompaa ottaa kuvia, kun kaveri teki isoäitien kiinnitykset ja nyörikokeilut :-) Ja ite sai tälläkertaa keskittyä kuvien ottamiseen.

Virkkuupulma

Sisäkkäiset ruutuvirkkuut - osa 1 / pikaluonnos

Tänään piti postata ihan muuta, mutta virkkuu -verkostossa kaveri "vaati" ohjetta kuvan virkkuuseen. Kaveria ei jätetä, ei ainakaan kässähommissa ;-) Kaksi ruutupintaa hahmottuu heti, mutta työn aloitus vaati muutaman minuutin tuumauksen. Kokeilemalla aivojumpan tulos osoittautui oikeaksi. Tässä ohjeet kuvina step-by-step. Tekstit täydentyy huomenissa.

Kuva netistä *)
*) Kuvan lähde on:  https://plus.google.com/photos/118315817012963738309/albums/5368968633605482321/5643008902628941234?banner=pwa&pid=5643008902628941234&oid=118315817012963738309

1. Virkkaa parillinen määrä ketjusilmukoita väristä 1. halutun leveyden mukaan.


 2. Tee 3 ketjusilmukkaa lisää = eka pylväs ja väli, toista 1 pylväs ja 1 ketjusilmukka kerroksen loppuun


3.. Virkkaa parillinen määrä ketjusilmukoita väristä 2. halutun leveyden mukaan.


4. Pujota värin 2 ketjusilmukkanauha värin yksi ruutukerrokseen kuvan mukaan. 


5. Virkkaa värillä 2.  3 ketjusilmukkaa = eka pylväs ja väli, toista 1 pylväs ja 1 ketjusilmukka kerroksen loppuun niin että joka toinen pylväs tulee värin 1 etupuolelta ja joka toinen värin 1 takapuolelta.
 HUOM! Kuvassa on virhe, jonka tekee helposti: 4. viimeinen pylväs värillä 2 on tehty niin, että väri 1 (keltainen) on jäänyt sisään. Edellinen väri pitää aina siirtää kokonaan vuorotellen eteen ja taakse.


6.  Taas värillä 1 kerros samoin kuin aiemmin


 7. Värillä 2 kerros samoin kuin aiemmin



8. Lisää kerroksia eli yksi kummallakin värillä


 9. jne. Puolikas patalappu valmiina


Tässä mallitilkussa keltainen lanka on Mambaa ja vihreä kutakuinkin samanvahvuista puuvillaa. Koukku numero 5. Tuntu aika hyvä patalapuksi, uskaltaisin ottaa pellin uunista tällä.

Siitä vaan kokeilemaan, mutta varo väliinjäämisvirhettä! Tekemisen koukkuun saa jäädä ;-)

Reunoihin en vielä keskittynyt, joten ohjeita pitää tarkentaa / korjata. Laita viestiä, mikä kohta vaatii tarkempaa ohjetta, niin päivitellään :-)