keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Horisontti - pipo neulaamalla



Villein neulakinnaspipo


Pitää mennä kauas, että voi nähdä myös lähelle. Katseen ja näkökulman zoomaus antaa myös asioille suhteellisuutta ja perspektiiviä. Villen avulla on päästy kauas myös kotisoffalta. Horisontti -pipo on tehty perinteisellä neulakinnastekniikalla venäläisittäin (2+2+2) neulaamalla. Nykyaikaan pipon ja tekniikan tuo värien vaihtaminen aina, kun lankaa pitää jatkaa. Se saa vuorten rinteet kumpuilemaan värien ja pään muodon mukaan. Villeimmissä viiliksissä pipon huipun kraaterista voi laittaa vyörymään esim. energisoivan värisiä huopalaavoja.

  
Tuon tekstin kirjoitin noin 10 kuukautta sitten, kun lähetin valokuvina neulakinnaspiponi Villein pipo 30 päivässä -kilpailuun. Kilpailun voittaja pääsi seuraamaan Ville Haapasalon Kaukasia 30 päivässä ohjelman kuvauksia Kaukasiaan. 


En päässyt sinne pipoineni, mutta tänään voin aloittaa tuon ohjelman seuraamisen telkkarista. Ja samalla neuloa uusia pipoja. Tai tumppuja tai villasukkia tai ihan mitä huvittaa. Ehkä nojatuolimatkailu tässä kohtaa sopii minulle Kaukasiaan lähtöä paremmin, jos ihan rehellinen olen. Etenkin itselleni.


Pipon vuoristo näyttää erilaiselta eri suunnista, kuten kuvista näkyy. 

Tässä on ohjeet pipoon, jotka kylläkin edellyttävät tekniikan hallintaa. 13.10.2012 postatuksessani on kuvia, jotka helpottavat ohjeen lukemista. Linkki tuolla myöhemmin siihen vanhaan postaukseeni.

 

Tarvikkeet

Löysäkierteistä pehmeää villa lankaa. Mallipipossa on käytetty Fritidsgarn -lankaa. Älä käytä tekokuituja sisältäviä sekoitelankoja. Kinnasneula. Fantti-lankaa 1-2 metriä, jos haluat laittaa kraaterista laavaa roikkumaan.
 

 

Tekniikka ja ohjeet

Neulaaminen venäjäksi 2+2+2 (ja takaisin).
Lisäohjeita tekniikasta löytyy esim. www.neulakintaat.fi tai minun blogista 13.10.2012 Tekasimpa rannekkeet neulakinnastekniikalla -päivityksestä.


Katkaise lanka aina käsin vetämällä poikki, älä koskaan käytä saksia. Näin langanpäät kapenevat pehmeästi. 

Tee neulakinnastekniikalla aloituskierrosta niin pitkästi, että nauha ylettyy hyvin pään ympäri. Huomioi, että koko pienenee toisen kerroksen myötä vähän. Liitä aloitusnauha renkaaksi, kun se on riittävän pituinen eli mahtuu löysästi pään ympäri. Ota aloitusnauhan alusta yläreunasta aina kaksi lankaa neulalle ja muuten tee yksi neulaus kuten aiemminkin (2+2+2 ja takaisin). Jatka eteenpäin niin, että otat aina yhden uuden langan reunasta ja sen pariksi viimeiksi otettu reunalanka, siirryt siis reunassa aina yhden langan verran eteenpäin joka neulauksella.

Jatka työtä eteenpäin kerros kerrokselta spiraalimaisesti edeten kunnes pipon korkeus on haluttu. Horisontti -pipossa tasalevyisiä kerroksia 8 kappaletta.

Jatka lanka aina avaamalla loppuvan ja uuden langan säikeet ja puno ne pareittain yhteen. Älä tee solmuja. Langan väriä ja pituutta vaihtelemalla saat pipoon haluamaasi kuvioita. Käytä noin 1 - 3 metriä pitkiä lankoja.

Kavenna pipo etenemällä edelleen samalla tavalla neulaamalla, mutta ota edellisen kerroksen reunasta vuorotellen yksi uusi ja yksi vanha lanka ja vuorotellen kaksi uutta lankaa. Joka toisella neulaamisella siis siirryt kaksi lankaa eteenpäin. Näin edetään kunnes vain pieni "kraaterin" -aukko on päälaella.


Viimeistely

Kiristä aloituksen lankoja tarpeen mukaan, jotta alareunan ensimmäisen kerroksen alku on siististi viisto. Mitään pääteltäviä langanpäitä pipossa ei ole eli se on heti valmis käytettäväksi. Kostuta pipo suihkupullolla ja anna kuivua, näin langasta poistuu mahdolliset jännitteet. Älä lytistä villan kuohkeutta silitysraudalla. Laita halutessasi tai fiilisten mukaan kraaterista roikkumaan värikkäitä huoparastoja Fantti-langasta.
 

Taidanpa laittaa kohta Horisontti -pipon fanttilaavojen kanssa päähän ja aloittaa Kaukasia 30 päivässä sarjan katsomisen. Pipo on siis minulla edelleen, sillä osallistuin vain kuvien avulla kisaan. Tekniikka on sen verran työlästä, että en halunnut lähettää pipoa pois, jos se ei kisassa pärjää.



Niin paljon kisa minua inspiroi, että osallistuin siihen toisellakin pipolla. Siitä kirjoittelin tarinaa ja ohjeita jo viime talvena kolmen postauksen verran. Maailmanmatkaajan spiraalit -pipoon voit tutustua täältä. Se lähti kisaan ihan pipona, mutta tein siitä kopion itselleni.

Hyvää matkaa Kaukasiaan kaikille nojatuolimatkailijoille!



4 kommenttia:

  1. Aivan ihana pipo! Erityisen hyvää siinä on lisäksi tuo tekniikka jolla se on tehty. Itse en kinnasneulan käyttöä osaa, enkä ole opetellut kun en ole oikein kivoja töitä sillä nähnyt tehdyn. Nyt näin! Ehkä pitää opetella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjaana! Neulakinnastekniikan opettelua suosittelen. Kyllä silläkin saa tähän päivään sopivia tuotteita aikaiseksi :) Lisäksi oli kiva tutustua sinuun tänään ihan face-to-face.

      Poista
  2. Joo, laava on tärkeä juttu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, jopa välttämätön piste pipon päällä :D

      Poista