tiistai 13. lokakuuta 2015

Turhaa vai tarpeellista

Uutta vai kierrätettyä


Tekstiili on kiertänyt sanoissa ja teoissa mukavasti taas viime aikoina. Ekologisuus herättää ajatuksia ja tunteita. Minkälaisista teoista oma ekologisuuteni muodostuu? Entä sinun?

Viime viikolla oli Wetterhoffilla tapahtuma Turhaa vai tarpeellista - ekologisuus, trendit ja kuluttaminen. Se liittyi Wetterhoff 130 juhlavuoden tapahtumasarjaan. Iltapäivän parituntisen alustajina olivat vs toiminnanjohtaja Leo Stranius Suomen Luonnonsuojeluliitosta ja Paula Mirjami Malleus-Lemettinen, Luova johtaja ja ompelijamestari, Remake Ekodesign -yrityksestä. Hyvää asiaa ja asiantuntemusta kahdesta eri näkökulmasta ja kiinnostavasti esitettynä. 

Alustusten jälkeen oli Mervi Frimanin vetämä paneelikeskustelu, jossa sain olla mukana alustajien ja tietotekniikka-asiantuntija Jari Järvisen kanssa. Yleisö oli tapahtumassa hyvin mukana, tunnelma oli positiivinen, vaikka asiat osin kovinkin haasteellisia. Mervi Frimanin kysymykset panelisteille olivat hyvin valittuja ja muodostivat tilaisuudelle selkeän elinkaaren. Aikamoisia sanankäyttämisen ammattilaisia oli kyllä kaikki kanssakeskustelijani. Respect.

Tilaisuuden verkkosivulla on lisäinformaatiota alustajista ja panelisteista. Pääset sivulle tästä:
Lisäksi tuolla verkkosivuille on linkki videoon, jossa kolmen minuutin kooste lähinnä tilaisuuden tunnelmasta. Linkki videoon myös suoraan tässä.

Tapahtuman viestintää hoiti rautaisella ammattitaidolla Tia Yliskylä. Se on nähtävissä edellisissä linkeissä eli tapahtuman sivulla ja videossa. 

Vain yhteen kysymykseen olimme saaneet vinkin etukäteen: ota mukaan jokin sinulle tarpeellinen / tärkeä tavara. Siis yksi. Olipa vaikea valinta, joten otin pussillisen.


Vuonna -66 kansakoulussa tekemässäni kässäpussissa oli: mummolta peritty kinnasneula, parsinsieni ja muutama kerä perheeni vanhoista tekstiileistä leikattuja matonkuteita. Näillä halusin välittää sitä, että tärkeissä tavaroissa minulle merkitsee paljon tuotteen tarina. Räsymatot ovat tarinatuotteiden aatelia. Niihin voi kerätä muistot elämän eri vaiheista. Leo sanoikin paneelissa kauniisti, että sinähän kuljetat tuossa pussukassa perhettä ja tärkeitä ihmisiä mukana. Juuri niin!

Miksi sain olla mukana tässä tilaisuudessa? Varmaankin oman käsityöharrastamisen, koulutuksellisen ja työtaustan vuoksi. Mutta myös sen vuoksi, että toteutan omassa arjessani kierrätystä ja ekologisuutta pienin mutta merkityksellisin teoin. Ja tykkään tehdä asioita myös yhdessä toisten kanssa ja saada niille arjen pienille teoille näkyvyyttä. Sen vuoksi osin kirjoitan myös tätä blogia.

Ennen tilaisuutta olimme Mervin kanssa Hämeen Sanomien toimittajan Saila Karpiolan haastateltavina Sampolan työkeskuksessa sijaitsevassa Texvex -pisteessä. Texvexistä olen kirjoittanut aikaisemminkin jo blogissani, sekä Forssassa sijaitsevasta ekasta että tästä Hämeenlinnan Texvexistä.

Myös Paula oli ennen  tapahtumaan toimittaja Saila Karpiolan haastateltavana.

Kolmen sivun juttu näistä haastatteluista oli Hämeen Sanomissa eilen maanantaina 12.10.2015. Siitä skannaukset seuraavissa kuvissa.


Mainio juttu ja pirteät kuvat. Melkein näkyy omat kitarisat, kun niin naurattaa.

Tänään Hämeen Sanomat ilahduttivat toistamiseen, kun Sampolan Texvex -toiminnasta oli ihan oma iso lehtijuttu. Mun edullinen karkkikauppa, jota mieluusti muutkin saavat käyttää!Hyvä mieli tulee pienistä ja konkreettisista asioista. Ei syyllistämisestä tai pakottamisesta. Niin myös
ekologisuudessa. Yksilötasolla arjen pienet valinnat on mahdollisia ja myös riittäviä. Ainakin minä ajattelen näin. Miten sinä?

Ja Turhaa vai tarpeellista -tapahtumasta saimme kotiin vietäväksi Fredrika Wetterhoff -suklaata.Niin tarpeellista!

4 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoinen postaus! Ko toiminnan toivoisi lisääntyvän maassamme......
  Ja jokainenhan voi omilla valinnoillaan vaikuttaa asioihin- itse olen ahkera kirpputorikiertelijä.
  Viimeisin hieno löytö oli miesten laatu-ulsteri, josta tuunasin itselleni takin. Mm kankaiden laadussa on nykyisin huomattavia eroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos margsan! Kyllä kierrätys lisääntyy, mutta saisi tapahtua nopeammin tekstiilien osalta. Minä myös suosin vanhoja kankaita, koska niiden laatu on usein paljon parempi kuin uusien.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus. Kuulinkin aamukahvilla, että juttu oli lehdessä ollut. Nyt pääsin ihan itsekin sen lukemaan. Hienoa toimintaa työtoverit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvituulia! Ollaanko siis samassa työpaikassa? Nyt yritän arvailla kovasti, kuka olet ;-)

   Poista