maanantai 14. tammikuuta 2013

Krokovirkkauksen tuote- ja tekniikkakehittelyä

Krokohuivi designed and made by me

 

Lankasyöpön tekniikan kevennetty versio


Joulunpyhinä tein krokotiilivirkkauksella kolmion muotoisia paloja, joista sitten tuli tämän talven "luomuturkisasusteeni". Palojen virkkauksesta olen tehnyt postauksen 27.12.2012: http://punos-sidos-silmukka.blogspot.fi/2012/12/koukussa-krokotiilivirkkaukseen.html. Tekniikka on koukuttava, mutta myös hirmuinen lankasyöppö.

Alhaalla alkuperäiset suomut ja ylhäällä kevennetystä sama kerrosmäärä

Jäin myös edelleen ihmettelemään tekniikalla virkattuja huiveja - mahtaa tulla tönkköä. Suuren Käsityölehden numerossa 9/2012 on krokotiilivirkattu kolmiohuovi, jossa huivin loppuosa onkin neulottua. Ei ihan onnistunut malli minun silmälle.

Edelleen vertailua - vasemmalla jämäkkää, oikealla notkeaa

Kun sain krokoasusteet valmiiksi - siis kaulurin, rannekkeet ja nilkuttimet (ei sukat eikä sääreen ulottuvat säärystimet) - oli pakko testata tekniikan keventämistä huiviksi. Otin käyttöön saman Polku-langan kuin edellisissäkin, mutta tein pari muutosta.

Ja vielä vertailua - kevennetyssä versiossa lanka riittää paljon pidemmälle

Vaihdoin siis kolmosen numeron koukun numero viitoseksi. 

Vähensin jokaisesta suomusta pylväitä. Kun alkuperäisessä mallissa oli kuusi (6) pylvästä puolikkaassa suomua, tein huiviin vain neljä (4). Siis kahdeksan (8) pylvästä kokonaiseen suomuun alkuperäisen kahdentoista (12) sijasta. Langankulutus yhteen suomuun oli siis vain 66% alkuperäisestä. Sain samalla lankamäärällä virkattua 40% enemmän. Menipä matemaattiseksi, melkein tiedettä ;-)

Valmis krokohuivi viimeisteltynä - lehdykät kiinnitettyinä

Noin kymmenen suomukerroksen jälkeen muutin myös välikerrosta. Jätin samaan kohtaan tulevien peräkkäisten pylväsparien välistä ketjusilmukan pois. Tämän ansiosta kolmiohuivin pisin reuna asettui paremmin muotoonsa. Huivissa on suomuja loppuun asti. Se on notkea ja solmittava. Lopuksi neuloin ruskeat lehdet kumpaankin terävään kulmaan.

Huivin pitkän sivun minisuomut

Ja myös viimeisen välikerroksen huivin pitkässä sivussa päällystin kiintein silmukoin tehdyillä minisuomuilla (kolme kiinteää silmukkaa yhden suomun puolikkaaseen ja minisuomut jokaiseen pylväspariin.

Ihan parhaat asusteet - huivi rannekkeet ja myös nilkuttimet ;-)

Kovasti itselleni mieluinen lopputulos, kuten myös krokoasustesetti. Pakko käyttää vuoropäivinä. Nilkuttimet jäi pois kuvista - siis nilkan lämmittimet mataliin saappaisiin, krokot reunoissa.

Ihan paras äidin "tonttukauluri" - krokoluomuturkista :-)

Jos käytät ideaa hyväksesi, varioi, muuta, älä tee samanlaisia. Olen allerginen samanlaisten vastaantulemiselle niin verkossa kuin livenäkin - ainakin tänä talvena ;-)

Tämän tekniikan käyttö ei jää tähän :-) Vaikka lähtikin jo nyt käpälästä!


6 kommenttia:

 1. TÄMÄ ON VALLAN MAINIO !!! siis aivan ihana, miten osaisinkaan tehdä tuollaista ??? J kaiken kruunaa vielä väritys, mikä on upea..

  VastaaPoista
 2. Siis AIVAN mahtavan hieno setti väreineen kaikkineen!

  VastaaPoista
 3. Kaulis ja rannekkeet on ihanat <: Blogissani on sulle haaste!

  VastaaPoista
 4. Hauskoja nuo krokovirkkaukset! Kauniit väritkin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kehuista, nämä asusteet ovat kyllä niin minun mieleen! Kovasti näillä saa joka paikassa huomiota, töissä ja vapaalla ;-)

  VastaaPoista