lauantai 19. marraskuuta 2016

Talven pipo on alpakkaa


Innostava neulemalli


Syyslomasen iloksi postilaatikosta kolahti uusi Kotilieden käsityöt -lehti. Taas yksi lehti lisää miljoonien aikaisempien lisäksi. Vähän liioittelen, myönnän. Luen käsityölehtien kuvia, kaavoja, kaaviokuvia ja mallineuleiden kuvauksia. Harvemmin teen mitään ohjeiden mukaan. Saatan aloittaa, mutta sitten alkaa soveltaminen.


Mieluummin päättelen kuvasta tai lasken mallitilkun mukaan kaavan mittoihin silmukat ja kerrokset. Aivot tykkää. Neuleohjeen tarkka seuraaminen ei vaan ole mun juttu. Tästä lehdestä innostuin erityisesti yhdestä pintamallista. Siitä on lehdessä ohje sekä puseroon että pipoon. Päätin tehdä kaksivärisen pipon.


Mulla voihan ohje! Taas se tapahtui, ohjeessa oli virheitä / epäloogisuuksia. Mallineuleen kuvasta sanottiin, että sisältää vain parittomat eli oikean puolen kerrokset. Ja että parilliset neulotaan nurjalla oikeat oikein ja nurjat nurin. 


Kuvassa oli kuitenkin kaikki 20 mallikerran kerrosta. Lisäksi parillisilla kierroksilla oli myös äksöniä, siis muuta kuin oikeat oikein ja nurjat nurin, kuten pintaneuleissa aika usein on. Lisäksi pyörössä on vain oikean puolen kerroksia. Luin kuvaa ja korjailin ohjeen samalla, kun tein mallitilkun. Pintaneuleen kuvasta puuttui myös osa oikeista silmukoista. 


Sama pintaneule on käytössä puserossa ja pipossa. Pusero neulotaan tasona ja pipo pyörönä. Näin ollen parilliset kerrokset ovat puserossa nurjalla, mutta pipossa oikealla. Koska kaikki ovat pyörössä oikealla. Neulottaessa pipoa pyörönä pitää siis parillisten kerrosten äksönit tehdä toisin kuin kuvan merkkien selostukset neuvovat. Piirsin neulemallin pyörönä neulomista varten uusiksi parin kohdan osalta, ne näkyy kuvassa punaisella.


Ei tämä menoa häirinnyt, mutta mietin vaan, että mitä, jos kyseisen mallin ottaa käyttöön joku elämän ensimmäisenä pintaneuleena. No aivojumpalla siitä selviää, mutta onko se tarkoitus?


Tästä tuli kyllä ihana pipo. Lanka Dropsin Alpakkaa, lyhyt pyöröpuikko nro 4. Vähensin ohjeesta yhden mallikerran eli tein pipon 111 silmukalla ja siinä toistuu 7 kuvioneuleen mallikertaa. Reunan resori on 2 o, 2 n joustinta 112 silmukalla. Pipon yläpäässä tein kavennukset huomattavasti nopeammin kuin ohjeessa. En kirjoittanut kavennuksia muistiin ohjeeksi,.Erityisen innostavaksi tämän mallin teki se, että vinoruutuja varten lisätään silmukoita, mutta samalla niitä ei kavenneta kuten useimmiten pintaneulemalleissa. Lisäsilmukoiden tuoma väljyys niputetaan kiertämällä lankaa joustinneuleisen osuuden ympäri mallikerran leveimmässä kohdassa. Yleensähän kerroksen silmukkamäärä pidetään balanssissa tekemällä lisäyksiä ja kavennuksia saman verran.


Tupsun tein perinteisesti pahviympyröiden ympärille neulalla lankaa kieputtamalla. 


Pipo valmistui sopivasti ensilumille, mutta nyt kuvauspäivänä lumet ovat jo miltei kokonaan sulaneet pois. Pipo on kevyt ja mukava päässä, mutta tänään oli bad-hair ja väsynyt naama -päivä, joten päässä pipoa ei huvittanut kuvata.


Ihminen saa kiksejä ihmeellisistä asioista: neulemallien analysoinnista ja ohjeiden virheiden bongaamisesta! Saa tulla uudelleen lunta ja pakkasta meille, kiitos!


2 kommenttia:

  1. Kiitos Suvituulia! Tänään ei ole enää tuotakaan luminökköstä ja vettä sataa miltei kaatamalla. Mutta kyllä se talvi sieltä tulee :-)

    VastaaPoista