sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Kukkia, kukkia, kukkia...

Virkattu kukka

Neulottuja pääsiäistossuja viimeistellessä tuli pakottava tarve tehdä kukkia tossuihin. Selasin virkattuja ja neulottuja kukkia sisältäviä kirjojani: "Anna kaikkien kukkien kukkia" ja "Virkkaa kukkia, perhosia ja korentoja".


Kokeiluun pääsi pari kukkaa ensimmäisestä kirjasta. Lopullinen valinta päätyi kirjan kurjenpolveen. Tosin eri värein kuin kukka oikeasti on. Kurjenpolvi on kirjan kannessa oranssi-kelta-sinisenä, kuten luonnossakin (värit lueteltu keskeltä terälehtiin).

Tein kukkia ensin alpakkalangasta, kun ajattelin tossulangasta tulevan turhan isoja kokkasia.


Sitten tein kuitenkin myös isot versiot ja niin ihastuin niihin(kin).


Kirjassa ohjeet on luokiteltu joko helpoksi, keskivaikeiksi tai vaikeiksi. Ihan en aina ymmärrä tätä luokittelua. Esimerkiksi tämä kurjenpolvi on kirjan mukaan keskivaikea, mutta oikeasti se on tosi helppo. Tulee mieleen, että luokittelu kuvaa osin enemmän ohjeen kirjoittamisen vaikeutta, kuin virkkaamisen tai neulomaan vaikeutta. Tässä kukassa on yksi kohta, joka vaatii ekalla kerralla vähän funtsaamista. Mutta on sitten ihan iisi tehdä!


Tässä kukkien ohjeet sanoin ja kuvin.

 

Virkkaa 5 ketjusilmukkaa ja liitä ne piilosilmukalla renkaaksi.


Yksi ketjusilmukka ja 8 kiinteää silmukkaa renkaaseen. Kerros umpeen piilosilmukalla.


2 ketjusilmukkaa, 1 kiinteäsilmukka samaan silmukkaan. 2 ketjusilmukkaa, 2 kiinteää silmukkaa seuraavaan silmukkaan. Toista 2 kjs, 2 ks niin että ympyrässä kahdeksan kertaa, eli lopuksi 2 ketjusilmukkaa ja sitten piilosilmukalla kerros umpeen.


Tähän asti kaikki samalla värillä eli vihreällä minun kukissa, kirjan kurjenpolvessa eka kerros keltainen ja toinen oranssi. Vaihda väriä. Kiinnitä lanka ketjusilmukkakaareen piilosilmukalla. Tee 2 ketjusilmukkaa. 
 

Virkaan neljä pitkää pylvästä (= kaksi langankiertoa koukulle ja pylväs valmistuu kolmessa vaiheessa).

Ota koukku pois vikan pitkän pylväät silmukasta. Työnä koukku ekan pitkänpylvään kahden silmukkalangan läpi ja vedä neljännen pitkän pylvään silmukka läpi = pitkät pylvään menee suppuun yläpäästä. 


Tee 2 ketjusilmukkaa. Kiinnitä pylväiden kanssa samaan ketjusilmukkakaareen. Siirry piilosilmukalla seuraavaan ketjusilmukkakaareen. Siihen sitten sama setti: 2kjs, 4 pp, yläpäästä suppuun, 2kjs, ps alas. Ja sitten taas piilosilmukalla seuraavaan ketjusilmukkalenkkiin. Tältä kukka näyttää nurjalta puolelta.


Toista niin, että kukassa on kahdeksan terälehteä. Päättele langat. Kiinnitä kukka mihin ikinä haluatkin.


Tee kukkia lisää, lisää, lisää.... Ekat valmiit kuvat polvella :-)


Tossuihin mietin, laitanko pienet vai isot ja mihin kohtiin. Päädyin laittamaan sekä pienet ja isot.

Tässä vielä pieni ja iso kukka nurjalta.


Värejä, materiaalia ja langanvahvuutta vaihtelemalla kukista saa monenlaisia eri käyttötarkoitukseen. Tein lautanauhaloimen tutkaimista,  siis langanpätkistä, neljä oranssi-ruskeaa puuvilla kukkaan. Niin retroa, niin retroa!


Sitten muutama kukka Pirkanmaan puuvillasta ja Novitan Polku-langasta kaksin kertaisena. Ja pieniä kukkia pelkästä Polku-langasta. Pelkkää puuvillalankaa oleva kukka on tyttären puuvillapipossa, joka on 2.4.2013 postauksen vikana kuvana. Kukkien todellisesta koosta vielä se, että keltaiset alpakkakukat ja violetti-vihreät polkukuvat ovat halkaisijaltaan 4 cm, retrokukat ja violetti-vihreät kuvat ovat 6 cm halkaisijaltaan ja isojen kettaisten kukkien halkaisija on 8 cm.Sitten vaan kukkia virkkaamaan! Vauhditetaan kevään etenemistä :-) Kyllä se kesäkin sieltä tulee, vaikka nyt on luvattu lumisadetta ;-(


Nyt kiitos mieluummin tällaisia lumihiutaleita taivaalta :-)

4 kommenttia:

 1. Nättejä ovat ja taas hyvät ohjeet, täytyy muistaa nämä kun tarve tulee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, kovasti on katsojiakin käynyt ohjepostauksessa <3

   Poista
 2. Minulla on tuo sama kirja ja kukkien tekeminen on todella koukuttavaa ;D
  Tuota kurjenpolvea en olekkaan vielä kokeillut. On kaunis ja vaikuttaa helpolta (keskivaikeaa ihmettelin minäkin)!
  Minun suosikkini on verenpisara :) Pläjä niitä odottaa kasaan kursimista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä Teija tsekata tuo verenpisara kirjasta! Minulla on vaan tapana jalostaa kukkia uusiin väreihin. Kummasti tulee ihan kuin eri lajeja :)

   Poista