Nukkamatto
Tämän kesä yksi isoista touhotukseni aiheista on ollut matot ja matonkuteet. Tosin matonkuteita olen leikannut normaalikesää vähemmän, kun totesin, että nykyinen kudevaraston on melkoinen ja, kun pääsin vihdoin sitä "tuhoamaan". Kuteistani ja kutomisen aloittelusta kirjoittelin blogiinkin kesäkuussa (muistoja räsymaton kuteissa), kun sain järjestettyä kaikki varastot värien mukaan ja aloitettua kesä ensimmäisen maton.
Kangaspuissa ollaan vuoroteltu tyttären kanssa, joten väliin olikin hyvä tehdä kylppäriin uusi nukkamatto. Sitä oli mainiota tehdä pihalla auringossa istuen, sillä onhan toki tänäkin kesänä ollut aurinkoisia päiviä tai ainakin hetkiä.
Maton ideana on marjamättäät - mansikkaa, vadelmaa ja mustikkaa. Ja ainakin mustikkaa meidän metsässä on tänä kesänä niin, ettei ne keräämällä lopu. Ihan sama kuin mun matonkuteet, jotka tuskin edes kahden ihmisen kutomalla loppuu!
Nukkamaton solmin maton liukuesteverkkoon. Olen käyttänyt niitä joskus 80-luvulla luistavien mattojen alla. Sitten ne ovat odottaneet kaapissa uutta käyttöä. Tarkistin netistä, että kyseistä tuotetta on edelleen saatavilla eli googlaamalla "maton liukueste" löytyy vaihtoehtoisia ostopaikkoja.
Liukuesteverkko on muovitettu ja sitä on helppo leikata haluttuun muotoon. Minä pyöristin suorakaiteen muotoisen maton nurkkia. Mattoni koko on 80 cm x 60 cm. Valmiina se painaa 2,7 kiloa. Nukituksen voisi tehdä harvemmaksikin, mutta halusin sen tähän mattoon mahdollisimman tiuhaksi.
Marjamättäät on tehty muutamasta trikoopaidasta ja -topista leikatuista kuteista. Nämä ovat selkeästyi ohuempia kuin kuin pohjan vihreä kude. Kaikki nukat leikkasin samanmittaisiksi. kymmenen ruudun mittaiseksi eli käytin liukuestepohjan ruudukkoa mittana. Mitta kulki siten mukana koko työskentelyn ajan.
Tein ensin pari nukkakerrosta kiertäen maton reunan. Näin sain muodon ja koon otettua ensin haltuun. Nukat on siis solmittu vain ihan yhdellä tavallisella somulla.
Sitten lisäilin marjamättäät sinne tänne. Mansikka- ja vadelmamättäät isompina ja mustikat pienempinä.
Lopuksi täytin väliin jäävän pohja-alueen nukilla.
Toki nukituksessa voi edetä ihan oman mielen ja kuviointiin sopivassa järjestyksessä. Tai ihan tasaisesti päästä päähän.
Tässä matossa tuo mättäiden somiminen ensin ja välien täyttö vasta sitten tuntui hyvältä. Oikeastaan tuntui, että työ tuli ihan turhankin noleasti valmiiksi.
Koska marjamättäiden kude oli ohuempaa, solmin niissä nukat ristikkoon tiheämmin hyödyntäen sekä vaaka- että pystysivuja pohjaruuduista. Pohjan nukat solmin vain vaakariveille.
Lisäksi marjamättäät nousevat vähän korkeammalle pinnasta, koska nukan solmu vaati vähemmän pituutta kuin pohjan paksumman kuteen solmu.
Tämä tekniikka soveltuu kaikenikäisille, on helppo oppia ja tuo vaihtelua virkattuille trikoomatoille.
Kiitos vinkistä. Pitänee kokeilla tälläistä solmumattoa joskus. Kaunis!
VastaaPoistaKiva, jos tekniikka ja blogipostaus innostaa kokeilemaan!
PoistaKivan näköinen :-)
VastaaPoistaKiitos Casa Viva :-)
PoistaSiitä tuli kaunis :) Minun aloittamani, sinun innostamana odottaa solmijaa. Mukavaa puuhaa, mutta vaatii oman aikansa.
VastaaPoistaKiitos Ilosofiaa Johanna! Kiva, kun innostuit tekniikasta ja toivottavasti saat solmittua valmiiksi.
PoistaKaunis matto, voisin itsekin joskus kokeilla tällä tekniikalla kun noita pätkiäkin löytyy jo valmiina =) Laitoin sinulle Liebster award-haasteen blogiini ja se löytyy täältä http://tilkkujajalankaa.blogspot.fi/2015/08/liebster-award.html
VastaaPoistaKiitos Päivi kiitoksista ja myös haasteesta. Minulla on myös toiselta haastajana sama haaste, sekin vielä vastaamatta. Palaan asiaan jossain postauksessa <3
PoistaMainio idea. Minulla on liukuestemattoa ja haaveena on tehdä matto wc:hen. En vaan ole keksinyt sopivaa tekniikkaa mutta tämän sinun ideasihan ratkaisee ongelman kerralla. Täytyy vaan testata mikä on sopivan mittainen nukka.
VastaaPoistaKiitos Nina ja hienoa, että sait idean omaan mattoosi. Kannattaa tosiaan testata nukan mittaa ja myös sopivaa nukkatiheyttä.
Poista