sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Somempana somessa

Mietin menestystä somessa


#taskuneuloosissa tammikuussa Neulekahvila Lentävässä Lapasessa tutustuin futuremarjaan (Instagram -tunnus) eli Marja Nousiaiseen. Talvella hän julkaisi e-kirjan Menesty somessa. Ostin kirjan melkein heti, mutta ehdin lukemaan sen vasta tällä viikolla. Oli muuten eka kirja, joska luin tabletilta. Kirjojen kanssa olen aika perinteinen, printtituotteiden selaaminen on minusta koukuttavampaa.

Marja on kirjoittanut kirjan yrittäjänaisille. En ole yrittäjä, mutta nainen kuitenkin. Minua myös kiinnostaa sosiaalinen media ja oman osaamisen kasvattaminen siellä toimien. Lisäksi työssä kuin työssä pitää minusta jokaisen toimia yrittäjämäisellä otteella. Etenkin nyt, että saadaan Suomi nousuun. Koin siis kuitenkin kuuluvani hyvin kirjan kohderyhmään.


Menesty somessa on kirjoitettu innostavasti, esimerkkien ja yrityskeissien avulla. Esimerkit tekevät asiasta konkreettisen. En törmännyt kirjassa mihinkään ajatteluani kovasti yllättävään asiaan tai näkökulmaan, ennemminkin se tuki ja vahvisti omia mietteitä sosiaalisesta mediasta. Tunnistin, että tavallaan minulla on harrastuksiini liittyen ajateltu some-strategia olemassa. Mistä kirjoitan, millä rytmillä, miten jaan tietoa postauksista. Ei kirjoitettu, mutta riittävästi mietitty. Kirjasta sain vahvistusta ammatillisen / arkityöhöni liittyvään some-toiminnan näkyvämmäksi tekemiseen. Halua vaikuttaa ja tuoda omia näkemyksiä julki on kuitenkin vahvasti olemassa.


Sosiaalisen median mahdollisuudet ovat sellaisia, että ne voisivat innostaa jopa päivittämään omaa harrastustoimintaa yrittäjyydeksi asti. Ehkäpä vielä sitten eläkkeellä, vaikka en olekaan sitku-ihminen. Edes pienimuotoisesti.

Marja kannustaa kirjassa panemaan oma persoona peliin, samoin yrityskeissit painottavat somen käyttöä omalla persoonalla. Minulle se vahvistaa valintojani blogini kirjoituksissa. Haluan jakaa osaamista ohjeiden ja positiivisten kokemusten avulla. Tykkään kirjoittamisesta ja kuvista, pitkät blogipostaukset ovat siis minulle tyypillisiä. Virkkaus- ja neuleohjeet kiinnostavat lukijoita eniten, mutta omat intohimoni ovat laajat ja painottuvat vuodenaikojen mukaan.


Huomaan, että Instagrammin käyttöönotto on muuttanut toimintaani. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, pätee Instassa hyvin. Kun Facessa kaverit tulevat pääosin työn, sukulaisten ja ystävien kautta, niin instassa painottuvat samojen mielenkiinnonkohteiden mukaiset seuraajat. Puolin ja toisin. Instassa olen miettinyt, pitäisikö kieli vaihtaa enkuksi, kun seuraajat ovat monista maista, tosin kuvat ovat suoraan kansainvälisiä. Olen instassa nimellä @punospirjo. Tervetuloa seuraamaan! Instassa olen myös opetellut ja jo oppinutkin käyttämään #hästägejä.


Face alkaa olla sellainen yleissome, vähän kaikille jotain, ei mitään kovin kohdennettua, ehkä myös aika pinnallista tykkäämistä postausten virrassa. Poikkeus on käsityöryhmät, joiden kautta on hyvä markkinoida oman blogin postauksia tai osallistua keskusteluun esim. jonkin tekniikan haasteista ja mahdollisuuksista. Yrittäjälle Facebook tarjoaa mahdollisuuden markkinoida. Siihen Menesty somessa -kirja antaa paljon välineitä ja esimerkkejä. Asiaan oli mielenkiintoista tutustua, mutta kovin omakohtaista kiinnittymistä siihen ei ollut. Ehkä kuitenkin rupesin kuluttajana ajattelemaan entistä enemmän, kuinka minulle mitäkin huomaamattanikin mainostetaan ja markkinoidaan.

Twitterissä olen ajatellut aktivoitua työhöni liittyen, en käsitöiden avulla. Huomaan, että osallistumisen aktivoitumiseen olen pitänyt liian korkeaa kynnystä. Lähinnä olen satunnainen muiden tviittien seuraaja.


Marjan kirja Menesty somessa sai ajattelemaan, että ei ole kyse mistään kummallisuuksista, vaan tässä ajassa tyypillisistä asioista, joihin jokainen voi liittyä omien tulokulmien ja kiinnostuksen kohteiden sekä aikaresurssien puitteissa. Enemmän kuin osaamista tarvitaan innostusta. 

Hienoa kirjassa oli myös se, että persoonan peliin laittamista korostetaan ja positiivista otetta. Myös kriittisissä kannanotoissa. Valittamiseen on minustakin ihan muut tavat, mieluiten face-to-face suoraan kohteen kanssa. Marja Nousiainen ja Pauliina Mäkelä, toinen #taskuneuloosin vetäjä, ovatkin kaksi superpositiivista yrittäjänaista, joita olen verkostooni saanut. Molemmat toteuttavat positiivisuutta ja osaamisen jakamista tyylillä, jolle nostan hattua. Se ei ärsytä, siitä saa aina ja siihen samaan flouhun tekee mieli hypätä.


Olen suunnitellut blogin ulkonäön muokkausta, mutta se tulee, kun siihen on riittävästi aikaa. Nyt on puutarhan kesätöiden aika, eikä sisällä koneella istumiseen jää oikein aikaa. Siksi kuvatkin tässä postauksessa ovat puutarhan käsitöistä, ei lanka- ja kangastöistä. Onneksi on ollut viileä kevät, niin kukat kukkivat pitkään, eikä kasvu pienestä alusta täysikasvuiseksi tapahdu ihan hujahduksessa. Ehtii nauttimaan!


Huomenna blogini täyttää kolme vuotta. Kylläpä aika menee sukkelaan. Synttärin kunniaksi laitan jakoon huomenna postauksen, jossa on myös arvonta kysymyksiin vastaaville. Uusia alkuja siis tulossa. Huomiseen!

2 kommenttia:

  1. Pirjo, sulla some on hallussa. Jo nyt. Onnea uusiin alkuihin. Jään mielenkiinnolla odottelemaan uudistusta ja tulevia juttuja - kenties yrittäjyyttä...? Näkemisiin #taskuneuloosi'ssa. Kesääääää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesää myös sulle Marja ja kiitos tsemppauksesta :-) Vähän kerrallaan, koko ajan edeten, sellaisin askelin, että kehitystä syntyy, mutten sekoa lankoihini tai pajuihini ;-) Ihanaa lämmintä ja aurinkoista kesää!

      Poista