lauantai 13. joulukuuta 2014

Joulupallojumpperi

Virkkaa jumpperit joulupalloille

Vanhoja joulupalloja ei kannata heittää roskiin, vaikka väri ei enää miellyttäisi tai vaikka pallojen  pinta olisi kulunut. Jos et kiikuta palloja kirpparin kautta kiertoon, voit virkata niille uudet jumpperit joulusi trendivärien mukaan. Vaikka mustavalkoisiksi.
 

Minun pallot on värillisiä, kuten maailmani muutenkin pääosin. Väriä ei vaan voi olla ympärillä liikaa, ei etenkään näin pimeänä kaamosaikana. Oikein valitut värit antaa energiaa, vahvistaa, rauhoittaa, lisää itsevarmuutta jne. Eli väriä ympärille sen mukaan, mitä tilanne vaatii. Tai hyvin toisiinsa sointuva sekametelisoppa.


Se taitaa tulla näistä minun palloista. Sopii tyyliin. Kirjoitin jumpperiohjeen, niin voit tehdä omille joulu- tai talvipalloillesi uudet jumpperit. Tai kaverille jumpperipallot, kun kaverin kokoisia jumppereita ei enää ennen joulua ainakaan montaa ehdi tekemään.

 

Joulupallojumpperin ohje

Tarvitset sopivan väristä villa-, puuvilla- tai sekoitelankaa, siihen sopivan kokoisen virkkuukoukun ja joulupallon. Mallipalloni on halkaisijaltaan 6 cm, lanka on Basic-sukkalankaa (noin Nalle-langan paksuista). Käytin koukkua 2,5 eli vähän pienempää kuin langalle suositellaan, koska halusin napakoita jumppereita. Säädä ja sovella mallia siis pallon koon, langanvahvuuden ja käsialasi mukaan. Vähän löysä jumpperi istuu myös ihan hyvin pallon päälle.


Virkkaa 6 ketjusilmukkaan ja sulje renkaaksi piilosilmukalla.


Virkkaa ketjusilmukkarenkaaseen 1 ketjusilmukka (= 1. ks) ja 11 kiinteää silmukkaa. Sulje kerros piilosilmukalla. Jos vaihdat väriä, tee piilosilmukka uudella värillä.


Tee seuraavan kerroksen alkuun 4 ketjusilmukkaa (3 niistä on 1. pylväs). Toista 1 pylväs ja 1 ketjusilmukka niin, että kerroksessa on yhteensä 12 pylvästä.


Sulje kerros piilosilmukalla ja siirry piilosilmukalla seuraanan ketjusilmukan kohdalle. Jos vaihdat väriä, tee viimeinen piilosilmukka uudella värillä. Ympyrän pitää olla tässä vaiheessa vielä kutakuinkin taso.


Tee seuraavan kerroksen alkuun 3 ketjusilmukkaa (= 1. pylväs). Tee samaan edellisen kerroksen pylväiden väliin vielä toinen pylväs, sitten 1 ketjusilmukka. Taas seuraavaan pylväsväliin 2 pylvästä, sitten 1 ketjusilmukka. Toista tätä koko kerros. Sulje kerros piilosilmukalla.


Siirry piilosilmukoilla seuraavaan edellisen kerroksen pylväiden väliin. Jos vaihdat väriä, tee viimeinen piilosilmukka uudella värillä. Nyt ympyrän pitäisi jo vähän kupristua, mutta ei voimakkaasti.


Seuraavalla kerroksella toistuu 3 pylvään ryhmät jokaisen edellisen kerroksen pylväsryhmän välissä. Siirry suoraan pylväsryhmästä toiseen. Eli väleihin ei tule ketjusilmukoita. 


Sulje kerros piilosilmukalla. Nyt ympyrä jo kupristuu enemmän.


Sovita palloon. Vielä ei mitta riitä puoliväliin.


Eli siirry taas piilosilmukoilla seuraavaan edellisen kerroksen pylväsryhmän väliin. Viimeinen piilosilmukka uudella värillä, jos vaihdat väriä.


Tämä kerros on samanlainen kuin edellinen eli kolmen pylvään ryhmiä jokaiseen väliin ja siirtyminen suoraan pylväsryhmästä seuraavaan.


Nyt mitta yltää tässä pallossa puoliväliin Eli puolikas on valmis.


Tee toinen samanlaisen puolikas. Värit voivat tietysti olla erilaiset tai vaikka samat värit eri järjestyksessä. Virkatessa on hyvä päättää langanpäät samantien eli virkata ne virkkuun sisään. Säästyy neulan kanssa päättelyn päänvaivalta.


Tauko - kyläilevä koirakaveri on vähintään yhtä seurankipeä kuin pikkulapset. Tökkii reittä luulla. "Voisinko välillä saada huomiota - voisitko pitää luuta, kun mä kalvan". No tottakai voin. Tuota katsetta ei voi vastustaa.Jumpparin puolikkaat kiinnitetään yhteen kiinteillä silmukoilla. Aseta puolikkaat nurjat puolet vastakkain ja katso myös että kolmen pylvään ryhmät menevät kohdakkain. Siis jos sillä on sinulle väliä. Minulle on.


Virkkaa puolikkaita yhteen ilman palloa niin pitkälle, että pallo mahtuu vielä aukosta sisään.


Laita pallo jumpperin sisään ja virkkaa puolikkaat loppuun asti yhteen.


Virkkaa ihan kunnolla kiinni ja päättele loppulanka pallon julpperin sisään.


Valmis!


Tässä vielä ohje piirroksena. Pylväät harottaa osin vähän miten sattuu, mutta eiköhän tästä saa selvää.

 

 

Jos pallosi on isompi säädä mallia tarpeen mukaan. Huomioi myös langanpaksuus ja käsialasi. Virkatut joulupallojumpperit ovat nopeita tehdä. Ne ovat myös pikkuleipävadilla silmänruokana kevyempää herkkua kuin joulutortut.Värikästä ja pehmeää joulunodotusta!


8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ole hyvä Jokke! Hyvä että tulee käyttöön. Ihania minustakin - sekä tehdä että katsella :-)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Hyvä, jos ohjeella on käyttöä :-)

   Poista
 3. Kiitos todella inspiroivasta ohjeesta! Ihania palloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Retu! Jokohan olet ekat pallot virkannut ;-)

   Poista