sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Lepakkohuivi ja kämmekkäät

 

Asusteita aina oikeaa neuloen

Tänä syksynä oli aivan mahtava värikäs ruska. Koirakaverin kanssa tehtiin pitkiä värikylpylenkkejä aina, kun hän oli meillä kylässä.Nyt marraskuun pimeydessä sitä värien kirkkautta ja valoa kaipaa. Onneksi on kuvia, joiden kautta syksyn väriloistoa voi muistella. Josko näillä jaksaa pimeän kaamosajan yli kevättalven aurinkopäiviin.Energiavärit tarttuivat syksyn käsitöihin. Tosin oranssit, vihreän ja keltaisen sävyt kuuluu muutenkin ihan kestosuosikkeihin. Aikanaan yhden ystävän kanssa pohdittiin, kuinka sitä mukaan kuin ikää tulee lisää kaipaa oranssia enemmän ja enemmän ympärilleen.


Huivin idea lähti ainaoikeinneuleesta ja kahdella värillä raidoittamisesta. Toiseksi langaksi valikoitui liukuvärjätty Novitan Polku -lanka. Toinen on Dropsin oranssia Alpaca -lankaa. Puikkona oli Knit Pron puinen 100 cm pyöräpuikko, koko 2,75.

Tavoitteena oli kolmiohuivi, mutta niin, että kolmiossa on vähän eri tavoin rakentuvia alueita. Lopuksi piirretty mallikuva kertoo huivin etenemisen. Suunnitelman syntyi siis neuleen edetessä ja mallikuva vasta nyt huivin valmistuttua.Piirros kuvaa myös huivin lepakkomaista muotoa, joka syntyy siitä, että huivin levennykset eivät ole koko ajan samanlaiset ja samoissa kohdissa huivia. Huivi on aloitettu neulomaan alakulmasta 5 silmukalla.


Huivin kaikki levennykset on tehty aina oranssin värin 1:llä kerroksella. Levennykset on tehty kahden silmukan välistä kiertämällä. Kirjavalla langalla on aina neulottu vain olemassa olevat silmukat. Kuvassa ja huivissa näkyvät silmukkaraidat (3 raitaa) on tehty niin, että ko. silmukan kohdalla silmukka on nostettu neulomatta aina kirjavan langan aikana ja neulottu molemmilla puolin oikein oranssilla värillä.Huivin neulominen eteni näin:

1. osa levennykset joka 4. kerros eli aina 1:sen oranssin kerroksen aikana molemmin puolin keskimmäistä silmukkaa. Ei levennyksiä reunoissa.

2. osa on aloitettu oikeasta reunasta kahdella silmukalla. Kerroksia on pidennetty joka toisella kerroksella ottamalla yksi silmukka lisää vasemmassa reunassa huivin 1-alueesta. Pidennettyjä kerroksia on tehty niin pitkään, kunnes 2-osa yltää huivin keskussilmukkaan asti. Samalla on kokoajan lisätty 1 silmukka yhden silmukan päässä oikeasta reunasta joka 4:s kerros eli aina 1:llä oranssilla kerroksella.

3. osa on tehty samoin kuin 2:n osa, mutta sille peilikuvaksi. Se on siis aloitettu vasemmalta oikealle ja siten se on neulottu aina nurjaa. Näin selkeät väriraidat asettuu koko ajan huivin oikealle puolelle.

4. osa on tehty huivin reunasta reunaan. Levennykset on molemmin puolin keskusilmukkaa ja myös molemminpuolin 1:s ja 2:s osan keskelle asettuvaa silmukkaketjua. Siis joka 4:s kerros huiviin tulee tässä osassa 6 silmukkaa lisää. Ei levennyksiä huivin reunoissa.

5. osa on vastaava kuin 2. osa. Eli aloitetaan oikeasta reunasta, lisätään 1 silmukka joka 4.s kerros yhden silmukan päässä oikeasta reunasta ja levennetään aina vasemmassa reunassa yhdellä silmukalla. vasemmassa reunassa siis pidennettyjä kerroksia. Jatketaan silmukkaraitaan asti.

6. osa on taas vastaava kuin 3. osa. Se on siis peilikuva 5. osalle ja tehdään vasemmalta oikealle aina nurjaa neuloen. Ja levennykset kuten 5. osassa ja jatketaan silmukka raitaan asti.

5. - 6. osien aikana ei siis neulota ollenkaan huivin keskiosaan. Vasta 6. osan jälkeen jatketaan neulomista kaikilla silmukoilla ja tehdään levennykset kummassakin reunassa aina joka 4:s kerros eli oranssin 1:llä kerroksella ja yhden silmukan päässä reunasta.

Huivissa on lopuksi noin 300 silmukkaa. Huivi kostutetaan ja pingotetaan muotoonsa tasolle kuivumaan. Näin ainaoikeaneulekin avautuu ja värit pääsevät paremmin esille.


Muotonsa ansiosta huivi laskeutuu hyvin harteille. Sitä voi pitää ihan vaan harteilla.Tai sitten heittää päät olkapäiden yli taakse.Tai kääntää kolmio eteen.


 

Ja sitten vaan päät takaa eteen olkapäiden yli.
 


Kuten kuvista näkyy kämmekäsriippuvaisen piti tietenkin saada tähänkin huiviin sopivat kämmekkäät. Nämä on ihan vaan tasona aina oikeaa neuloen tehty. 40 silmukkaa puikolla ja pituus niin, että on sopivan napakka ranteen ja kämmenen ympäri. Peukkujen kohdalla on sauma ja siinä tietysti aukko peukaloa varten. Simppelit ja sukkelat ja keskenään osin eri väriset liukuvärilangan ansiosta.


Ruska tallessa - kuvissa, harteilla ja käsissä!


Pajupylvään koristeleminen joulukoristeharjoituksilla liittyy seuraavaan aseman kässäiltaan, edellinen näytti tältä.6 kommenttia:

 1. Ruska oli kyllä mahtava :) huivi on ihan mahtava. Käytännöllisen muotoinen. Jotkut huivit ei vain istu vaikka kuinka kääntäisi ja vääntäisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Totta, että jotkut huivin eivät asetu mieluisasti kaulalle. Tässä huivissa muodon lisäksi auttaa kevyt, laskeutuva ja sopivan löysä neulos.

   Poista
 2. Hieno. Kaunis ja toimiva. ;)
  Kämmekkäät jos oikeaa mallia. Ei siis kudota sormien väliin mitään.
  hyväksi kokenut malli. ;)

  VastaaPoista
 3. Kiitos Inka! Just samaa mieltä kämmekkäistä - ei sormien väliin mitään.

  VastaaPoista