tiistai 24. heinäkuuta 2012

Penkinpehmuste - matto - penkinpehmuste - matto

Lisää isoäidinneliöitä

Kyllä näytti terassin penkinpäällinen entistä kulahtaneemmalta sen jälkeen, kun tuolit saivat uudet päälliset  heinäkuun alkupuolella. Ensin tosiaan mietin penkin päällysteisiin eri tekniikkaa kuin tuoleissa. Mutta sen jälkeen, kun tajusin, että neliöistä voi terassikauden ulkopuolella koota maton, oli väistämättä jatkettava isojen isoäidinneliöiden vääntöä matonkuteesta kymppikoukulla. Kuteet ovat samoja kuin tuolinpäälisissä eli tarkempia tietoja löytyy 9.7.2012 postauksesta. Siis yksivärinen kude näissä on pussilakanasta revittyä, meni siis toiset kaksi pussilakanaa kuteiksi. Väri on eri sävyinen lila kuin tuolissa, vaikka kaikki pussilakanat on aikanaan värjätty samaan aikaan. Näissä pohjavärinä oli oranssi, kun niissä toisissa oli vaaleanpunainen.

Isoäidinneliöt mattona 90 cm x 135 cm

Kun jokaisella terassi-istuskelulla teki vähän eteenpäin, niin ei siinä talveen asti tarvinnut penkille peittoa odotella. Siitäkin huolimatta, että väliin pukkasi monenlaista menoa, kulttuuria, mustikoiden poimintaa, vieraita ja muiden projektien viemistä eteenpäin sekä myös auringossa loikoilua. Kiinnitystä penkille pitää vielä vähän suunnitella ja viritellä, nyt palat on aseteltu vain irrallisina kuvausta varten.


Isoäidinneliöt penkillä

Yhden neliön koko on 45 cm x 45 cm. 90 senttiä leveänä pituutta matolle tulee siis 135 cm. Kun mattoon laittaa myös tuolien päällisten neliöt, mittaa saan 90 cm lisää. Kaikki palat yhtenä mattona pituutta on siis jo 225 cm. Tai sitten voin tehdä kaksi neliömattoa neljästä palasta (90 cm x 90 cm) tai yhden isomman neliömaton 9 palasta ( 135 cm x 135 cm). Irtopaloista saan istuinalusia pukuhuoneen penkille. Hurjasti vaihtoehtoja! Hienoa!

Nyt pitääkin miettiä tarkkaa palojen kiinnitys toisiinsa. Sen pitää olla sellainen, että kiinnittäminen ja irrottaminen ovat helppoja toteuttaa. Nyt pitää funtsata. Toivottavasti ei mene yöunet :-)

Jalan alla hyvä :-)
 Maton reunassa näkyy vähän erivärinen loppureuna toisessa keskipalassa. Meinasi nimittäin lila kude loppua kesken. Onneksi tyynyliinoista löytyi sopivan värinen yksilö kuteiksi revittäväksi. Siitä tulikin mieleen hauska juttu 80-luvun alusta:

Olin harjoittelemassa kudonta-asemalla Vantaalla. Yksi mummo kutoi mattoa ja harmitteli, kun keltainen väri loppui kesken. Totesi, että sitä olisi kyllä tässä päällä olevassa melkein uudessa paidassa. Seuraavana päivänä mummeli tuli kutomaan maton valmiiksi, kädessä edellisen päivän pusero kerällä :-)Huomenna tuleekin mieluisa vieras kylään. Kiva tarjota syömistä ja kaffetta uusilla päällisillä istuskellen. Helteistä säätäkin luvattu. Kyllä kesä on ihanaa aikaa!4 kommenttia:

 1. Nää on hienot! Onnea blogillesi, syötteen tilasin, niin pysyn paremmin matkassa mukana :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kehuista, onnitteluista ja yhteiseen matkaan lähtemisestä ;-)
  Katotaan mihin innostus kantaa!

  VastaaPoista
 3. Oli pakko tulla kurkistamaan, millainen juttu täältä löytyy, kun linkitit jutun Virkkaus-ryhmään. :) Hyvännäköisiä päällisiä/matto. Ja hauska tuo keltainen kude -juttu! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Meiju, joskus räsymatotto voi vaatia tosiaan pieniä uhrauksia ;)

   Poista