sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Neulottuja sytomyssyjä

Sitä, mikä on mielessä, näkee joka paikassa!

Sytomyssyinnostukseni ollessa kuumimmillaan, näin ja bongailin myssyjä mitä kummallisimmista paikoista. Se on sama ilmiö kuin aikanaan raskaana ollessa tuntui, että joka toinen vastaantulija oli myös raskaana, koska silmät huomioi isoja mahoja kaikkialta. Ihan sama monen muun asian kanssa, kun se on pinnalla, siihen liittyviä asioita bongailee helposti kaikkialta. Ja sitten, kun kuume laantuu, niitä ei enää huomaakaan, ei ainakaan samalla intensiteetillä.

Neulotut sytömyssyt

Tämän myssyn malli tuli kosmetiikkatuotteita verkkokaupassa myyvän yrityksen esitteestä. Se oli pöydällä olohuoneessa ja osui silmään aika ajoin. Katselin kuvaa ensin alitajuisesti, vähitellen tietoisesti. 

Dermo -lehti 1/2013
Oli pakko ottaa siitä mallia ja neuloa myssyksi. Malli ei siis ole omani, mutta ohje on. "Työohje" syntyi lehden sivulle. Silmukoiden kanssa oli vähän säätöä, että sai myssyn langan vahvuuteen sopivan kokoiseksi. Lehden sivu siinä samalla tuhraantui.

Myssyn työohje (Dermo 1/2013)

Molemmat myssyt on neulottu kaksinkertaisella puuvillalangalla, toinen säie on merseroitua puuvillaa ja toinen merseroimatonta. Vihreässä värisävyt ovat lähellä toisiaan, punaiseen syntyi eroista meleerattu pinta. Pyöröpuikko on kokoa 4. Päälaella loppu on neulottu 3,5 numeron sukkapuikoilla.

Menossa helmineuleosuuden kavennus pois

Myssy neulotaan alareunasta kohti päälakea. Aloituksessa on 99 silmukkaa. Mallineule alkaa heti aloitussilmukoista, tosin voihan alkuun halutessaan tehdä myös jokusen sentin joustinneulettakin. 

Mallineuleessa toistuu kolme erilaista pintaa. Joka toisena alueena on 1 oikein, 1 nurin helmineuletta, helmineuleessa kaksi peräkkäistä kerrosta on samanlaisia. Helmineulepintoja on kuusi.  Helmineulepintojen välissä toistuu kaksi erilaista palmikkokuviota, molemmat palmikot toistuvat myssyssä kolme kertaan. Toisen palmikkokuvion mallikerta on 8 silmukkaa leveä ja toisen mallikerta on 7 silmukkaa. Mallineuleet on kuvattu piirroksista.

8 silmukkaa leveän palmikon ohje

8 silmukkaa leveä palmikko neuleena
 
7 silmukkaa leveän palmikon ohje

7 silmukkaa leveä palmikko neuleena

Mallineuleita toistetaan kunnes on aika tehdä päälaen kavennukset. Tällöin myssyn pituus on 15 - 18 senttiä riippuen siitä, miten paljon myssyyn haluaa pituussuunnassa väljyyttä. Kavennukset on tehty niin, että ensin on kavennettu pois helmineulealueet. Kavennukset on tehty joka toinen kerros jokaisen helmineulepinnan molemmissa reunoissa.

Helmineulealueet kavennettu pois

Loput kavennukset on tehty nopeimmalle rytmillä. Myssyn muotoa seuraten ja silmämääräisen tasaisesti ja palmikkoraidat kauniisti supistellen. Tämän tarkempaa ohjetta tähän ei ole antaa.


Myssyn päälaen kavennukset

Vihreässä myssyssä palmikot pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Punainen meleerattu pinta tekee palmokoiden hahmottamisen hankalammaksi.

Vihreä syto-myssy

Punainen syto-myssy
Mustat silmät tapittaa silmiin ja märkä kuono tökkii reiteen. Voisit kyllä välillä rapsuttaa tai muuten huomioida. Viikonloppuvieras raapii tassulla ja katsoo silmiin kauniilla tummilla silmillään. Lupaan, että ihan kohta mennään ulos.

Pablo <3

Nyt on kuusi syto-myssyä valmiina luovutettavaksi keräykseen. Hyvä mieli on kuusinkertainen. Näistä saa jo pinon, pinnan tai jonon :-)

Värikäs pino syto-myssyjä

Kolme erimallia, kun aina kaksi on tehty saman mallin mukaan.

Kolme mallia, kuusi syto-myssyä
 
Ja kaikki kolme ohjetta blogissa. Tämä päivitys ja kaksi aikaisempaa: virkatut viuhkat ja afrikankukkabaskerit.

Syto-myssyt jonossa
Voi sanoa, että projekti on valmis, kun ensimmäinen erä syto-myssyjä toimitetaan Kanta-Hämeen keskussairaalaan ystävänpäivänä eli 14.2.2013. Arvioin mukaan myssyjä on yhteensä noin 400 kappaletta. Hirmuinen määrä, paljon ahkeraa virkkuuta, neulontaa ja ompelua on toteutunut eri puolilla maakuntaa.

Sytomyssyt pinossa

Puuttuu vain hoito-ohjeet ja myssyjen toimitus eteenpäin. Lunta sataa jatkuvasti lisää. Kaunista, mutta kyllä jo riittäisi tälle talvelle.

Takapiha 10.2.2013, pajupallo kurkkii hangesta :-)

Viikonloppuvieras muistuttaa taas olemassaolollaan. Lähdetään siis lumilenkille!
9 kommenttia:

 1. Kasa niin ihanan värisiä sytomyssyjä! :) Ja kivalta vaikuttaa tämänkin kertainen ohje. Heti lukiessa tuntui, että pitää päästä tekemään sellaista, vaikka aamulla päätin tehdä välillä muuta kuin sytomyssyjä. No katsotaan, miten päätöseni käy. :D

  VastaaPoista
 2. Upeat myssyt ja tuo on niin kaunis teko <3 Ja ihastuttava viikonloppuvieras :)

  VastaaPoista
 3. Tosi hienoja myssyjä! Ja tuo tarkoitus on todella upeaa!!

  VastaaPoista
 4. Hei, voitko laittaa kuvan, millainen on tuo kukkamyssy päässä. Niissä on niin herkulliset väriyhdistelmät.

  VastaaPoista
 5. No olihan niitä kuvia aikaisemmin, en vaan heti hoksannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että löysit kuvia. Tein alpakasta itselleni talvilomabaskerin samalla mallilla.

   Poista