sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Tossuviritelmät

Neulotut tossut, osa 1

Tämän projektin kanssa jouduin väliin miettimään, että olenkohan itsepäinen vaiko sitkeä, jääräpäinen vaiko pitkäjänteinen. Vaiko vaan "hullu työtä paljon tekee" tai "viisas pääsee vähemmällä" -tyyppi - siis tuo pöhelömpi näistä!

Kevään lähestyminen toi pari viikkoa sitten mieleen tossut, siis pakko saada omatekemät tossut. Virkaten tai neuloen. Lopulta neuloen, koska joustavan rakenteen saaminen neulomalla on helpompaa kuin virkaten. Selasin tossu ohjeita netissä, blogeista ja naamakirjasta etsien. Ei vaan löytynyt mieleisiä.

Siispä tein oman pään mukaan ajatellen, että kantapäästä toista sivua pitkin kohti varpaidenkärkeä ja sitten takaisin toista puolta kantapäätä kohti.

Voisko tästä tulla käyttötossu?

 Ja niinhän siinä kävi, kuten usein ensimmäisellä ajattelulla, liian vaikeasti etenin. Aina oikein neule joustavuutensa vuoksi oli selvä valinta, samoin oli tarve tehdä pieniä vaakaraitoja keltaisella vihreään pohjaan. Mutta sitten tuon muodon hakeminen lyhennetyin ja pidennetyin kerroksin johti fiaskoon.

Tossu neulottuna, alkaa epäilyttää

 Tai ainakin sinne päin, eikä valmis muoto miellyttänyt, vaikka ompelin tossun kasaan.

"valmis tossu" - hölmön näköinen

yritin katsella ymmärtäväisesti tossua ensin kädessä kädessä...

demo-tossu kädessä

 ...ja sitten jalassa suunnasta ja toisesta.

demo-tossu sivulta

 Lisäksi siitä tuli liian suuri. Ei pysy vauhdissa jalassa. Tossun pitää olla jalassa tosi napakka.

demo-tossu edestä
Taas selaamista netissä. Olin jo muutamia kertoja eksynyt Lauran Hääräämö-blogiin. Hienojen töitä ja hyviä ohjeita. Blogi minun mieleen. Hääräämöstä sitten huomasin tossuohjeen vuodelta 2010. Joustinneuletta ja sileää neuletta, mutta muoto jalassa juuri sitä, mitä oli etsinyt. Hääräämön tossuohjeen kautta löysin vastaavan ohjeen myös Käspaikan sivuilta: tossut etuperin-takaperin.

Demotossu päätyi siis takaisin lankakerälle. Ei saanut armoa.

Wolli-lankaa
Lankana minulla on tässä tossuprojektissa Raijan Aitan Wolli. Suomalainen villa-pellavalanka, jossa pellavaa on 70% ja villaa 30%. Vahvuus 200 tex x 3, 100 gramman viihdessä 165 metriä.

Wolli-lankaa

Silti oma visio neuleesta - aina oikein joustavaa pintaa ja keltaista pilkettä väleihin. Siitä pidin kiinni. Niinpä käänsin nuo ohjeet alaosan osalta toisin päin. Tein siis oman ohjeen toisten keksimään tossuun. ja ehkä näin on jo joku muu tehnyt aikaisemminkin!

Ja sain tehtyä mieleiset tossut :-) Ohjeet näihin on työn alla, pääsiäisen aikaan viimeistään blogissa!

Valmiit tossut jalassa

Niin ja pääsiäisen kunniaksi näistä tulikin oikein kukitetut balleriinat ;-) 

Ja tuumattuani päätyin siihen, että olen sitkeä, pitkäjänteinen ja työtäpelkäämätön - loppupeleissä viisauden ja hulluuden raja on usein kuitenkin aika häilyvä.

Kukitetut pääsiäisballeriinat

Aurinkoista ja mukavaa pääsiäisviikkoa kaikille!

2 kommenttia:

 1. Niistähän tuli oikein hauskat! Tuo lanka onkin mulle ihan uusi tuttavuus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Vävin katsomassa Raijan aitan sivuilta, että onko lankaa edelleen saatavissa. On, mutta koostumus ja vahvuus ovat muuttuneet. On vähän ohuempaa 166 tex x 3 ja kuitusuhteet toisin päin eli 70% villaa. Tosin mun oli itsekin vaikeeta uskoa tuosta mun langasta vyötteessä lukevaa koostumusta, olisin sanout että villaa on enemmän. Mulla on paha tapa ;) astaa lankoja varastoon ja käyttää niitä sitten vuosien jälkeen vuosikertalankoina, kun välttämättä niitä ei enää olekaan saatavilla.

   Poista