sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Väriraitoja luonnosta

Erinomainen aika kerätä punontapajuja

Nyt en jaksanut enää odottaa hankikantoa. Tänään kahlasin auringonpaisteessa haaroja myöten hankeen upoten keräämään pajuja. Pakko päästä punomaan jotain.

Eri lajeja viljeltyjä pajuja

Keräsin ohuita pajupiiskoja, mahdollisimman montaa eri värisävyä. Ei haittaa, vaikka sävyjen värierot himmenee kuivumisen myötä. Sitä paitsi, mitä hitaampi kuivuminen, sitä paremmin värit säilyy.

Viljeltyä pajua ja punaista kanukkaa

Pajut on hyvä kerätä vähintään päivää ennen punontaa. Siis silloin, kun käyttää punontaan tuoretta pajua. Paju sitkistyy, kun se saa levätä leikattuna pari päivää. Niin ja pajustahan kerätään punontaan haarattomia yhden vuoden piiskoja. Sen vuoksi vanhat pajupusikot eivät ole punojan kohteita. Kerätään haarallisista pajuista vaan pääsiäisen kissaoksat. Talvella parut säilyvät leikattuina punontatuoreina monta viikkoa, kunhan eivät ole suorassa auringonpaisteessa.

Pajut nipuissa vahvuuden, pituuden ja värin/lajin mukaan

Nyt tuli hyvin seitsemän erilaista nippua vahvuuksien ja värien mukaan lajiteltuina. Punonta on aina helpompaa, jos pajut on niputettu pituuksien ja lajien mukaan. Lisäksi niputettuna pajupiiskoja oikenevat ja ovat helpompia punoa suorina kuin kaarevina käppyröinä. Etenkin loimikuteiden on hyvä olla mahdollisimman suoria. Punotun tuotteen muotoa on helpompi hallita, kun ei tarvitse keskittyä vingertävän pajupiiskan hallintaan.

väriä luonnosta

Mitähän sitä punoisi? Vielä on jemmassa yksi rautalankakori, mutta toisaalta ehkä välillä voisi punoa jotain vapaampaa. Jaksaisiko kahlata sopivaa oksanhaaraa vadin rungoksi etsimään? Tai pihalla lojuvasta joulukuusenrangasta kerrosvati kuvan lintulaudan tyyliin? Täytyy tuumata. Aikalisä.

Lintalauta punottuna kuusen oksahaaroihin

Viimekesäisistä belgialaisista punotuista puistakin saa muutaman kymmen latvapiiskaa. Kun nyt lumikinokset vähän vajuisivat ensin. Ehkä jouluvalotkin voisi jo kohta ottaa pois. Tai siis talvivalot ;-) Punotun puun ohjeen löydät viime alkukesän postauksistani: 3.6.2012 Belgialaisia puita hämäläisessä pihassa.

Punottu ristikkopuu, belgialainen puu

Pajupallokin saa reilun kuukauden päästä uuden kerroksen, kun pääsen viime vuoden piiskoja punomaan vanhan pallon ympärille. Onkin hurjan pitkiä ja vahvoja piiskoja viime kesältä. Kädet on taas kovilla, kun niitä yrittää kesyttää punontaan.

Pajupallolla edelleen lumiknalli päässä, 16.3.2013

Kori tai vati pääsiäiseksi, se varmaankin tulee olemaan tänään kerättyjen piiskojen kohde. Toisaalta kukkakorejakin tarvitaan taas kohta lisää. Kuvassa valkoisen kesäkukkien muoviamppeliruukun peittävä pajusuoja. Olisikin jo kesä! Lisää tuumausta.

Punottu amppeliruukunsuoja

Tänään ylittyi 17000 käyntikertaa blogissa! Pääsiäisenä tulee 10 kuukautta bloggausta täyteen! Ei tunnu mahdottomalta saavuttaa 20000 rajaa 1-v synttäreihin mennessä. Kiitos kaikille lukijoille <3

Huurrepaju, koripaju, kanukka...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti