lauantai 5. huhtikuuta 2014

Aika laittaa tukka nutturalle


Pajupallon vuosikasvujen punonta

Taas on se aika vuodesta, kun punon edellisenä kesänä kasvaneet piiskat pajupallon uusimmaksi kerrokseksi.


Tosin edellisinä vuosina tämä hetki on ollut Vapun aikaan. 


Nyt kevät on pidemmällä ja tänään oli liki 10 astetta lämmintä ja aurinko paistoi. 


Piiskat olivat siis sopivan notkeita lämpimässä kevätsäässä ja silmut vielä ihan pieniä.Tähän pajulajiin ei tule kissoja.


Sopiva ilma siis pajupiiskojen punomiseen.


Kyllä olikin palloni tukka pystyssä. Ainakin neljä metriä pitkiä pisimmät piiskat. Ja noin kolme senttiä paksuja halkasijaltaan paksuimmat.


Pajupallossani on pohjalla jo noin 7 vuoden kerrokset. 


Noin siksi, että olen mennyt laskuissa sekaisin, kun en muista tarkkaa istutusvuotta. Tänään tuli siis noin kahdeksas kerros palloon. Tai sitten jo yhdeksäs.


Viime syksyn jäljeltä pallossa oli paljon viime vuoden kuivuneita lehtiä. Myös piiskoja ja vanhoja kuivaneita punoksia sai varistella pois.


 Palloa punotaan kaaospunonnalla eli mahdollisimman tasaisen epätasaisesti. Yllättävän pyöreä ja tasaisen sekava siitä taas tulikin.


 Aloitan joka vuosi paksuimmista piiskosta. Ne on helpompi saada pallon läpi, kun sisällä ei ole vielä liikaa ruuhkaa. Ja sitten niiden päälle saa ohuempia piiskoja sinne tänne.


Vuosien varrella pallo siis osin kuivaa ja karisee sisältä.


Noin tunnin hiusnutturan kanssa sai reippaasti touhuta.


  Valmis pallo on mielenkiintoista katseltavaa. Niin systemaattisen sekavaa.


 Pallo alkaa olla kohta minua kaulaan asti eli melkoisen iso pompula.


 Vuosi vuodelta myös kesän piiskat ovat paksumpia ja pidempiä, koska pajupallon sydän vahvistuu joka kasvukaudella.


Vähän olen miettinyt, että haluaisin näitä palloja lisää pihalle. Kevät on sellaisen työn aikaa. Pallot pitää punoa tuoreesta pajusta ja istuttaa maahan niin, että riittävän monta piiskojen tyveä jää maahan mullan alle. Alkuun kastelu on tärkeää. Myös aikaisemmin olen kirjoitetut tästä möykystäni:


2 kommenttia:

  1. Tosi hieno pajupallo. Mahtava idea. Onko pajulaadulla väliä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Eija ja kiitos! Periaatteessa pajulajilla ei ole väliä, mutta kyllähän viljellyissä pajuista vuosikasvu ja piiskat ovat pidempiä kuin tienposkipajuissa. Tämä pallo on muistaakseni huurrepajua. Kasvatan muutamaa pajulajia entisellä kasvimaalla pihanperällä. Ostin aikanaan kynänmittaiset taimet pajutilalta. Hyvä juttu, vaikka ehkä kuulostaa hassulta :-)

      Poista