sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Arki haltuun uusilla räteillä

Virkatut ekologiset tiskirätit


Pitkän loman ja juhlakauden jälkeen on aika ottaa arki haltuun. Paluu arkeen tarkoittaa työ työtä ja rajallisempaa vapaa-aikaa. Päivät sentään pitenevät kohti kevättä ja maahan satanut uusi lumi tuo valoa vielä lyhyisiin päiviin. Paluu arkeen tarkoittaa uutta vuotta 2016 ja kaikkia sen mukanaan tuomia uusia mahdollisuuksia.


Eilen realisoin arkeenpaluuta virkkaamalla uusia tiskirättejä. Virkkuuseen oli sopivasti aikaa ajomatkalla Suomen Turkuun ja takaisin. Ja päälle ylijännittävä Nuorten Leijonien ja Kanadan jääkiekko-ottelu. Melkein meinasi koukku vääntyä ja silmukat mennä solmuun, kun piti karvata koukulla vallan mahdottomasti.


No voittohan siitä tuli ja Nuorten leijonien matka MM-turnauksessa jatkuu. Tuli myös 4 tiskirättiä eli koko värisuora.


Tänään tuli viides, kun pitkän ja lumituiskuisen sauvakävelyn jälkeen takkatulen loimussa virkkailin ja kuvailin ohjetta varten vielä yhden tiskirätin.


Keltainen, vihreä, punainen ja turkoosi ovat Hjertegarnin Blend Bamboo -lankaa. Musta ja vaaleanpunainen ovat Novitan Bambu -lankaa. Virkkasin Knit Pron koukulla nro 3.
 

Malli syntyi ensimmäistä autossa virkatessa ja muut ovat siitä kopioita.

Näin sen tein, ohje tässä vähän oikoen


1. kerros
5 ketjusilmukkaa renkaaksi

2. kerros 
12 kiinteää silmukkaan renkaaseen.


3. kerros
12 pylvästä ja väleihin 2 ketjusilmukkaa. Ensimmäinen pylväs 3 ketjusilmukkaa.


4. kerros
Jokaiseen ketjusilmukkakaareen 4 pylvästä nipuksi yhteen virkaten eli viimeinen veto kaikista kerralla yhtä aikaa. Jokaiseen pylväsnipun väliin 2 ketjusilmukkaa.


5. kerros
1 pylväs jokaisen edellisen kerroksen pylväsnipun päälle ja neljän pylvään yhteen virkattu nippu jokaiseen ketjusilmukkakaaree. Jokaiseen väliin 2 ketjusilmukkaa eli aina yksittäisen pylvään ja pylväsnipun jälkeen.


6. kerros 
Samoin kuin 4. kerros eli pylväsniput jokaiseen ketjusilmukkakaareen ja väleihin 2 kjs.


7. kerros
Samoin kuin 5. kerros eli vuorotellen pylväs ja pylväsnippu ja väleihin 2 kjs.


8. kerros
2 kiinteää silmukkaa jokaiseen ketjusilmukkakaareen.


9. kerros
Työhön musta lanka, mutta älä katkaise värilankaa. Aloita kierros kulmasta ja kaikki kiinnityskohdat ympyrään tulevat 7. kerroksen pylväsnippujen päälle. Jokaiseen kulmaan 3 pitkää pylvästä,  2 kjs, 3 pitkää pylvästä. Kulmien väliin 3 kjs, 1 pylväs, 3 kjs, 1 puolipylväs, 3 kjs, 1 kiinteäsilmukka, 3 kjs, 1 puolipylväs, 3 kjs, 1 pylväs, 3 kjs.


10. kerros
Virkataan pylväitä. Kulmissa ketjusilmukkakaareen 2 pylvästä, 2 kjs, 2 pylvästä. Pitkien pylväiden päälle pylväät, jokaiseen 3 silmukan kaareen 3 pylvästä.


11. kerros
Virkataan värilangalla. Äläö katkaise mustaa lankaa. Virkataan 3 kjs ja 1 ks aina 3. pylvään välein. Kulmien vieressä tulee kahden pylvään yli hyppy. Kulmiin 4 kiinteää silmukkaa kaareen.


12. kerros
Virkataan mustalla langalla. Älä katkaise värilankaa pois. Virkataan pylväillä. 1 pylväs jokaisen ketjusilmukkakaaren jokaiseen kolmeen silmukkaan. Huom. ota vain silmukan takareuna koukulle, niin väri jää näkyviin. Nurkissa virkataan kiinteisiin silmukoihin 1 pylväs, 2 pylvästä 2 kjs, 2 pylvästä, 1 pylväs.


13. kerros
Virkataan pylväillä. 1 pylväs jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen. Kulmissa ketjusilmukkakaareen 2 pylvästä, 2 kjs, 2 pylvästä. Katkaise musta lanka kerroksen jälkeen.


14. kerros
Virkataan värilangalla kuten 11. kerros.


15. kerros
Virkataan jokaiseen ketjusilmukkakaareen 3 kiinteää silmukkaa. Kulmissa 1 ks, 2 ks, 2 ks, 1 ks kulman neljään kiinteään silmukkaan.


Päättele langan päät. En katkaissut lankoja rätin aikana, vaan hyppäsin aina seuraavaan kohtaan, jossa väri vaihtui. Näin rättiin ei tule turhia langan katkoksia ja päättelyitä. Ekologinen tiskirätti on valmis käyttöön.


Bambu on ominaisuuksiltaan antibakteerinen eli ei ala haisemaan. Se imee hyvin kosteutta ja kuivuu nopeasti. Bambu kestää 60 asteen vesipesua.

Maanantai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai - rätti vaikka jokaiselle arkipäivälle. 
Käytännössä kuukauden rätit, kun vaihtaa kerran viikossa! 


Tervetuloa härkäviikot, kässämartta on valmis!
8 kommenttia:

 1. Hyvää alkanutta vuotta!
  Minä olin töissä viime viikon ja nyt minulla on lomaa tämä viikko. Hauska yhteensattuma, minäkin olin eilen sauvakävelyllä. Otin sauvat käyttöön useamman vuoden jälkeen.
  Kauniin rättimallin olet tehnyt. Siinäpä olisi taas yksi lankojen tuhoamisen projekti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija ja hyvää alkanutta vuotta myös sulle! minulla sauvakävely kuuluu ihan vakiojuttuihin. Kalpalinnan kiertämisestä tulee mukava 7 km lenkki.
   Miellyttää tämä rättimalli omaakin silmää. Edelliset, jotka tein samoista langoista, olivat käytössä vähän turhan harvoja. Nyt vahvuus tuntuu käteen hyvältä.
   Eka työpäivä takana, ihan kivaa etenkin kun huomisen jälkeen on taas jo vapaata. Kevyt lasku arkeen!

   Poista
 2. Kauniita "rättejä" ja ohjekkin mukana. Täytynee kokeilla mallia. En edes enää muista, koska viimeksi käytin muuta kuin itse tehtyjä bamburättejä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama mulla Onneli, en muista koska olisin käyttänyt viimeksi kotona kaupan rättejä. Kiva, jos malli ja ohje innostaa kokeilemaan!

   Poista
 3. Eilen valmistui ensimmäinen tiskirätti sinun ohjeellasi. Kiva malli virkata !!

  VastaaPoista
 4. Piti vielä lisätä eilen......että kuva löytyy blogistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, kävinkin katsomassa blogistasi!

   Poista