perjantai 15. tammikuuta 2016

1981 vm villapuseron päivitys vuoteen 2016

Rakkaudella neulottu villapusero kestää aikaa


Kaikella on aikansa. Myös sillä että 35 vuotta vanhan villapuseron voi päivittää vuoteen 2016. Etenkin, kun villis on ollut kaapissa viimeiset 20 vuotta. 


Villapuseron liittyy paljon mukavia muistoja Hämeenlinnasta opiskeluajalta Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuusopettajaopistosta. Järjestellessäni käsityölehtiä ja muita materiaalikätköjä, löysin villapuseron suunnitelmat ja lehtileikkeet. Hauskaa ja historian havinaa! Silloin ei ollut käytössä tietokoneita, vaan piirrettiin ja kirjoitettiin luonnoksia ja ohjeita käsin tai kirjoituskoneella.Villapusero oli myös ensimmäinen suunnitelmani neule, joka julkaistiin ohjeena neulelehdessä. Tuolloin 80-luvun alussa ilmestyi Eeva neule niminen käsityölehti. En muista, kuinka kauan ko. lehti tuli vielä tuon jälkeen. Muistatko sinä? Mun villapaidan ohje julkaistiin vuoden 1982 ensimmäisessä numerossa. Kuva oli heti etukannen sisäpuolella. Silloin lehdissä oli mainoksiakaan paljon nykyistä vähemmän.Neule on Novitan Fauna -lankaa. Se oli yksi suosikkilankojani 80-luvulla sekä laajan värikartan että hyvän laadun ansiosta. Jos jotain kaipaan 80-luvulta, niin kotimaisten lankojen hyvää laatua ja suurta tarjontaa ja laajoja värikarttoja. Mutta aikansa kutakin.


Villapusero oli mukana koulun kevätnäyttelyssä. Paikallinen sanomalehti, Hämeen Sanomat, kirjoitti näyttelystä laajasti. Ihan toista oli sekin, mitä ja miten oppilastöistä esiteltiin. Ainakin tuotteissa oli runsauden pulaa, sillä vuoden aikana tehtiin erilaisia tuotteita monia, miltei kymmeniä. Ja jokainen opiskelija. Aika oli niin erilainen kaikenkaikkiaan. Monet taidot olivat olemassa jo käsityöopintoihin tultaessa, lisää opittiin ja niitä kehitettiin koulussa.Aika hieno tunne oli, kun löytyi tuo vanha lehtileike ohjeesta ja lehtileikkeet myös kevätnäyttelystä sekä itse tehdyt luonnokset ja ohjeet.

Ja nyt sitten puseron kimppuun. Kaula-aukot resorin jo purin pois. Ja eteen keskelle merkitsin keskikohdan. Lisäksi ketjuvirkkasin tiiviin tukinauhan keskikohdan molemmin puolin. Pysyy nurjanpuolen lankajuoksut paikallaan. Seuraavaksi sakset käteen ja neule auki edestä. Tästä tulee siis villatakki tai jotain siihen suuntaan.


Olen nyt vetänyt henkeä ja nukkunut muutaman yön yli, joten nyt on aika leikata neule auki. Paluuta vuoteen 1981 ei ole, ei aikamatkalle eikä villapuseron kanssa! Olen valinnut modifiointiin Novitan Nordic Wool -lankaa violettina, sillä siinä on vähän Fauna -langan henkeä. Palataan lopputulokseen myöhemmin!

9 kommenttia:

 1. Odotan kiinnostuneena:) - ollaan vissiin opiskeltu samaan aikaan Hoffilla, minä aloitin koulun puolella -83...

  VastaaPoista
 2. Mä aloitin koulun puolen -77 ja vamistuin opeksi -83 eli just ennen kuin sä olet aloittanut opinnot. 84 tulin takas eli opettajaksi. Eli ollaan oltu talossa samaan aikaan :-)

  VastaaPoista
 3. Terve, jostakin mieleni sopukasta poimin muiston, että minullakin on ollut juuri tuo lehti. Malli näytti niin tutulta, samantapaisia puseroita neuloin aika monta 80-ja -90 luvulla. Silloin lempilankani oli mohairit ja tuo Florica.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan, tuollaisia vastaavia tehtiin tosiaan paljon noina vuosikymmeninä. Mä en ole koskaan ollut oikein mohair fani, mutta tuo Florica oli mahtavaa! Jotenkin noiden vanhojen lehtien kannet ja kuvat muistaa paljon paremmin, johtuisiko osin siitä, että kuvatulva ei ollut nykyisenlainen. Tai sitten iästä :-)

   Poista
 4. Minulla on tuota faunaa kolme kerää kirpputorihankintana. Punainen, keltainen ja sininen. Sinisestä tosin olen neulonut lapaspariin joka on jäänyt käyttämättä. Hiljakkoin näin myös lankaa isomman erän myynnissä jossakin netissä, tarkemmin en muista olisiko ollut Ravelryssä vaiko Facebookissa.
  Vaan mitä keksi tehdä noista kolmesta omistamastani kerästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Megi, tee langoista vaikka säärystimet, jos värit sopivat sinulle asusteväreiksi. Ja varmaan riittää myös kämmekkäisiin lopuista, riippuu säärystimien pituudesta.

   Poista
  2. Täällä oli valkoisesta vyyhdistä myynti-ilmoitus https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208778111636976&set=oa.1060533000624745&type=3&size=1536%2C2048

   Poista
 5. Hieno projekti tuossa sinulla tekeillä. Olisi sääli hävittää jotain noin kaunista ja hyvin tehtyä. Minulla on nyt kylmillä ilmoilla ollut käytössä itse tehdyn villapuseron uutta elämää viettävät hihat. Tein niistä säärystimet.Koristelin virkkaamalla. Aikanaan tein etu- ja takakappaleista tyynynpäällisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin Onneli, kaikki hyvä ja kaunis ja käyttökelpoinen kannattaa kierrättää tavalla tai toisella. Minullakin on tyynyiksi päätyneitä puseroita. Säärystimet hihoista on hyvä idea. Aikakin kasarihihat ovat niin leveitä, tätä mahtuvat hyvin kinttuihin.

   Poista