maanantai 28. maaliskuuta 2016

Ekotekoja hahtuvasta

Villaiset vaippahousut neuloen


Liekö pääsiäispupu jättänyt pyykit kuivumaan pajuaidalle?



Vaiko pääsiäisfiiliksissä loikkiessa leikkinyt karhua, rusakkoa, nallea tai pandaa?


Miten vaan, neljät Pirtin Kehräämön luonnonvärisestä villahahtuvasta neulotut vaippahousut ovat käyttövalmiit.




 
Luonnonvärisessä hahtuvassa tuntuu neuloessa sormiin ihanasti villan rasva eli lanoliini. Värin vaihtuminen liukuvasti tuottaa mielenkiintoa pintaan.





Villa imee hyvin kosteutta. Siihen tietämykseni kestovaippahousuista sitten melkein loppuukin.

 
Kestoilu on ollut blogissani vahva maaliskuun teema.  Ensin oli kestovanulaput, sitten kestorairuoho ja nyt teemana on kestovaippailu.  Ei kahta ilman kolmatta. Etenkin kestovanulappupostauksen suosio yllätti minut täysin. Olin luullut, että se oli jo kovin tuttu ja käytetty aihe, kun oli omalla to-do-listalla ollut jo pitkään.


Tämän päivän kestovaippailusta en tiedä juurikaan mitään, mutta hahtuvaisten vaippahousujen neulominen oli kyllä mukavaa. Käytin Ottobren ohjetta.



Yhdestä kiekosta tuli kahdet housut, neulottu numero 5 puikoilla. Hauskan näköiset, toivottavasti myös käytössä toimivat. Nyörit on virkattu siten, että ketjusilmukkanauhaan toinen kerron päälle piilosilmukoin.



En myöskään tiedä yhtään näiden housujen mallin toimivuudesta. Minulle ne ovat ensisijaisesti hauskan näköiset banda-, karhu- tai pupupöksyt. Ja voihan niitä sellaisinakin käyttää, jos varsinainen vaippakäyttö ei toimi syystä tai toisesta. Hahtuvahousujen alle laitetaan kestovaippa, niin luulisin.



Mieluusti kuulisin hahtuvahousujen käyttö- ja hoitokokemuksia. Voin sitten välittää niitä tulevan vaippapöksyilijän vanhemmille. 

 

Ihailen kaikkia kestovaippavanhempia kovasti, sillä siinä syntyy iso ekoteko. Kertakäyttöiset valmisvaipat täyttävät kaatopaikat ja maatuvat hitaasti. Toki en niidenkään käytöstä ketään syyllistä, jokainen tekee omat valintansa.


Mitähän seuraavaksi kestoilisi? Pää höyryää ideoita...


Kierrätysmuoveille pitäisi kehittää silmää miellyttävä keräyskori tms, nyt, kun muovin keräyspisteet ovat rantautuneet meidän lähistöllekin. Kestovaippailun oma osuus on nyt suoritettu :-)


Niin ja kiitän jo etukäteen kaikista hyvistä ja huonoistakin (= älä tee näin) villavaippahousujen käyttö- ja huoltokokemuksista <3

6 kommenttia:

  1. Hienoja villiksiä. :) Villiksiä neuloessa tärkeintä on se, että tekee niistä tarpeeksi korkeat. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kun korkeutta on mielestäsi tarpeeksi, tee vielä muutama sentti lisää. Käytössä villahousut "madaltuvat" eli venyvät leveyssuunnassa ja sehän on tietysti pois korkeudesta.

    Sisävaippa+villahousut on pienelle vauvalle lyömätön vaihtoehto, ohivuotoja ei rimppakintullakaan tule, kun villa imee vaipan ohi menneen kosteuden itseensä. Myös isommalla sama yhdistelmä on aivan ehdoton yöllä, kun imua laittaa vaipan sisään riittävästi, pärjää helposti läpi yön, vaikka vauva viihtyisikin maitobaarissa.

    Käyttö on helppoa, alle mikä tahansa sisävaippa tai harso ja villahousut päälle. Tiukkaa bodya villahousujen kanssa ei kannata käyttää, se imee helposti itseensä kosteuden. Eli bodyjen jatkopalat tulevat usein kestotaloudessa tarpeeseen.

    Jos villahousut eivät saa osumaa kakkavahingosta, ei niitä tarvitse pestä juuri koskaan. Käytön jälkeen ne kuivatetaan ilmavasti ja taas uudelleen käyttöön. Pesu käsin tai 30 asteen hienopesu koneessa. Pesun jälkeen lanoliinikylpy, jotta villa jaksaa taas puhdistaa itse itsensä.

    Jämälangoista kannattaa neuloa villaimuja, joita voi käyttää vaipoissa alimmaisena "hitaana" imuna, ovat ohkasia ja imevät tositositosi paljon. Hoito-ohje näillekin sama kuin villahousuille.

    Iloa kestoiluun housujen käyttäjälle, ennakkoluulottomasti kannattaa kokeilla kaikkea ja omasta kahden lapsen kokemuksesta voin sanoa, ettei ainakaan vielä ole tullut vastaan sellaista tilannetta, että olisi tarvinnut kertakäyttövaippaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina! Hienoa saada palautetta ja kokemuksia aktiivikäyttäjältä. Välitän tietoa edelleen housujen mukana. Oletkohan sama Elina, joka jo kertoi huollosta fb:ssä? Minkäkokoisia noi villaimut ovat ja onko niihinkin parasta ainaoikein neule?

      Poista
    2. En Facebookissa kirjoitellut, se oli joku toinen. :) Villaimuun ainaoikein on hyvä, koko on vähän makuasia, mutta esim. 9 x 30 cm on aika monikäyttöinen koko, menee pieneen ja isompaankin vaippaan. Liian leveää ei kannata tehdä, koska on tärkeää, että imut eivät ole vaipassa kumpparista kumppariin, vaan vähän kapeammalla, jotta vaipasta muodostuu "kouru". Näin kumpparit pääsevät kiristymään hyvin ihoa vasten eikä ohivuotoja tule.

      Poista
    3. Kiitos taas! Pitääpä tehdä muutama villaimukin. Aikamoista tiedettä tämä kestovaippailu, onneksi tuleva äiti on paneutunut aiheeseen hyvin. Käytön sujuminen on varmaan asenteesta ja sitoutumisesta kiinni. Enemmän hommaa kuin kertakäyttöisiä, mutta niin paljon ekologisempaa <3

      Poista
  2. Kolmen lapsen käyttökokemuksella totesin Ullaneuleen Villapöpät (http://www.ullaneule.net/0108/ohjeet_villapopat.html) ehdottomasti parhaiksi villapöksyiksi. Niitä on myös eri kiva kutoa, syntyvät kertaistumalla, ilman saumoja ja suuria viimeistelyjä.

    Peseskelin housuja tarvittaessa käsin kädenlämpöisessä vedessä mäntysuovalla, ja kylvetin aika ajoin lanoliinissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mallivinkistä Maaru! Pitää tsekata tuo ohje ja vaihtaa tarvittaessa mallia, jos housuja toivotaan lisää.

      Poista