Virkatun ruudun ohje
Tässä postauksessa on sanalliset ja kuvalliset ohjeet edellisen postauksen jakussa olevaan virkattuun ruutuun. Jakun yhteydessä kerroin myös, mistä ruudun olen löytänyt. Ei ole siis omaa suunnittelua.
Nyt marraskuun harmaudessa kovasti kaipailen elokuun helteitä ja paljain varpain ulkona virkkaamista. Ja etenkin aurinkoa ja valoa tänä harmaana marraskuun päivänä.
Ruudussa on 5 kerrosta yhdellä värillä ja sitten vielä yksi kerros toisella värillä. Toki värejä voi ruutuun käyttää toisinkin, esim. virkkaamalla keskustan ympyrän eriväriseksi kuin muun ruudun. Väreillä voi vaikuttaa monin tavoin lopputulokseen. Omat mieluisat yhdistelmät löytää kokeilemalla.
Ohjeen tekstiä oli paikoin hankala kirjoittaa selkeästi, mutta toivottavasti kuvat auttavat ohjeen lukemisessa. Laita viestiä, jos huomaat virheitä ohjeessa!
Aloitus ja 1. kerros:
Ruutu aloitetaan kiristyvällä lankalenkillä, johon virkataan 4 ketjusilmukkaa (=1. pitkä pylväs) ja 15 pitkää pylvästä eli yhteensä 16 pitkää pylvästä. Pitkässä pylväässä otetaan koukulle 2 langankiertoa ja tehdään pylväs kolmessa vaiheessa. Kerroksen lopuksi suljetaan ympyrä piilosilmukalla ensimmäisen pitkän pylvään neljänteen ketjusilmukkaan.
Toinen kerros:
Siirry piilosilmukalla ensimmäisen ja toisen pitkän pylvään väliin.Tee 8 ketjusilmukkaa (3 ekaa korvaa pylvään), 1 pylväs kahden pitkän pylvään päähän väliin, 3 ketjusilmukkaa, 1 pylväs kahden pitkän pylvään päähän väliin, *5kjs, 1 p*, toista *-* yhteensä 3 kertaa. Sulje kerros piilosilmukalla kolmanteen ketjusilmukkaan.
Kolmas kerros:
Siirry piilosilmukalla ketjusilmukkakaareen. Virkkaa 4 ketjusilmukkaa (= 1. pitkä pylväs) ja 10 pitkää pylvästä ketjusilmukkakaareen, 1 pylväs kolmen silmukan kaaren keskimmäiseen silmukkaan, toista 11 pitkää pylvästä ja 1 pylväs koko kierrokselle eli yhteensä 4 kertaa. Sulje kerros piilosilmukalla ensimmäisen pitkän pylvään neljänteen ketjusilmukkaan.
Neljäs kerros:
Siirry piilosilmukalla kahden pitkän pylvään väliin. Virkkaa 4 kjs (= 1. pylväs + välisilmukka), 1 pylväs, 1 kjs, toista niin että yhteensä 5 pylvästä ja edessä edellisen kerroksen kaaren keskimmäinen pitkäpylväs. Virkkaa 1 kjs ja 1 pitkä pylväs samaan väliin edellisen pylvään kanssa, 2 kjs, seuraavaan väliin 1 pp, 1 kjs, 1p ja jatka sitten 1 kjs ja 1 p niin, että 5 pylvästä, 1 kjs, 1 pylväs edellisen kerroksen pylvään päälle. Sitten taas seuraavaan kulmakaareen pylväät ja kjs sekä kulmaan pitkät pylväät samoin kuin edellisessä kulmassa. Toista koko kerros. Sulje kerros piilosilmukalla alun kolmanteen ketjusilmukkaan.
Viides kerros:
Siirry piilosilmukalla kahden pylvään väliin. 2 kjs, tee koko kerros kiinteitä silmukoita jokaiseen edellisen kerroksen ketjusilmukkaväliin. Jos käsialasi on kovin kireä, tee ketjusilmukat kiinteiden silmukoiden väliin. Blogin tilkuissa on vain kiinteät silmukat. Kulmissa virkkaa 3 kiinteää silmukkaa ketjusilmukkakaareen. Sulje kerros piilosilmukalla.
Halutessasi virkkaa toisella värillä yksi kerros kiinteitä silmukoita. Kulmissa virkkaa kaksi silmukkaa keskimmäiseen silmukkaan. Ohjeen ruutu on virkattu Dropsin Fabelista ja koukulla numero 3. Ruudun koko on noin 9 x 9 cm.
Kostuttamalla ja pingottamalla ruudut saan jämpteiksi neliöiksi kuten jakussa.
Samoja ruutuja rupesi tipahtelemaan koukulta myös paksummalla langalla. Otetaanpa siis ohje vielä kuva kertauksena kerroksista 1-5 ja kuva / kerros:
Lanka on liukuvärjättyä Pirtinkehräämön karstalankaa 140 tex x 3. Koukkuna on näissä nro 5. Keltainen lanka on Dropsin Lima -villalanka. Näistä ruuduista tulee 16 x 16 cm kokoisia.
Vaihtoehto perinteiselle isoäidinneliölle. Tosin usein tuntuu siltä, että ei ole mummoruudun voittanutta. Silti moneen käyttöön tämäkin nyt ohjeistettu ruutu sopii! Ole hyvä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti