lauantai 23. kesäkuuta 2012

Villahousut vaiko liivihame omppupuulle

 

Puettu puu

Olen jo pitkään haaveillut neulegraffitien teosta. Nyt olen ensimmäiseni tehnyt!

Neulegraffiti on julkiselle paikalle kiinnitetty neulottu (tai virkattu) koriste. Wikipedian mukaan neulegraffitit ovat lähtöisin Yhdysvalloista ja tulleet Suomeen vuonna 2008. Paitsi koriste, neulegraffiti voi olla myös toisen löydettäväksi tarkoitettu hyötyesine, kuten lapaset tai villasukat. Suomessa neulegraffitien tekijöitä tulee koko ajan lisää. Harrastukseen kuuluu myös katukuvaan jätettyjen neulegraffitien kuvaaminen ja esittely internetissä. Poliisi ei pidä neulegraffiteja ilkivaltana, koska ne ovat helposti poistettavissa aiheuttamatta vahinkoa. Googlaamalla löytää kuvia monenlaisista ja -tasoisista neulegraffiteista.

Toukokuun lopulla homma pääsi vauhtiin, kun tajusin, että minullahan on kaapeissa osat valmiina, pelkkä sommittelu ja yhteenliittäminen puuttui. Neulegraffitini ei ole julkisella paikalla, vaikka kyllä se pihaltani näkyy ihan vilkkaasti liikennöidylle moottoritielle johtavalle tielle. Eli varmaan puuni moni huomaa ja miettii, että onkohan tuolla lääkitys kohdallaan :)


Vuosien ja vuosikymmenten aikana on tullut virkattua ihan tolkuttomasti kaikenlaisia palasia ja tuotteita milloin mistäkin langasta ja milläkin värillä. Kaikki tuotokset eivät ole päätyneet valmiiksi tuotteeksi, vaan ovat jääneet odottamaan inspiraatiota. Virkkaaminen on ollut minulla kesäkäsityö jo paljon ennen kuin se oli ollenkaan muodikasta, moni kommentoikin sitä säälinsekaisin katsein mummojen hommaksi. Virkkausta on tullut tehtyä kesälomilla tyyliin "aivot narikkaan, työasiat pois päästä ja antaa koukun heilua". Ehkä juuri siksi virkaten onkin syntynyt paljon ns. puolivalmista tai aihioita vaikka mihinkä. 

Ihan mielettömiä ranskalaisia graffiteja mitä ihmeellisempiin paikkoihin ja elementteihin tehtyinä löytyy facebookista Yarnbombing un peu partout:n sivuilta. Elokuussa 2012 Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus ja Novita järjestävät 25.8.2012 klo 10-17. Ruttopuistossa tapahtuman, jossa puiston puut päällystetään neulegraffiteilla. Monta puuta on jo varattuna, lisätetoja löytyy facebookista (https://www.facebook.com/KnitnTag). Puiston kuvia katsellessa tulee mieleen, että ne puut ovatkin melkoisia matameja ympärysmitaltaan. Mekkokangasta pitää olla neulottuna tai virkattuna melkoisesti jo ihan minihameeseenkin :)Ensimmäiseen omppupuun mekkoon käytin kaikki mahdolliset virkatut palat. No jäi niitä paloja vielä ylikin aikamoinen pino. Palat ovat neliöitä, 6-8 kulmaisia ja ympyröitä. Koot ja materiaalit vaihtelee. Joukossa on useita isöäidinneliöitä, suurin osa varmaan yli 10 vuotiaita. Siis ennen nykyisen virkkausbuumin alkua tehtyjä. Yhteensä erilaisia paloja on noin kymmentä sorttia. 

Päätin heti aluksi, että mekosta tulee pystyraidallinen. Liitin paloja yhteen virkaten kiinteillä silmukoilla. Kiinnittämiseen käytin puuvillalankoja. Päätin seuraavasta raidasta aina edellisen valmistuttua. Olen luonteeltani melko looginen, joten mitään ihan villiä ja sekavaa en mieluusti tee.

Puun mitat yllättivät. Hennolta näyttävä vanha omenapuu vaati yllättävän leveän ja pitkän "kolttukankaan", jotta se riitti koko rungon ympärille ja että mittaa oli juuresta oksahaaroihin asti. Haaroja varten tein ns. olkaimet.


Mekko piti ommella paikanpäällä päälle, koska omppupuu ei suostunut hyppäämään mekkoon tai nostamaan jalkoja pukemiseksi. Verhoilijan neula (iso käyrä terävä neula) osoittautui käteväksi kiinniompelussa. Juhannusaattoaamu heti kello seitsemän aikaan on hyvä aika ommella mekko puulle. Liikennettä ajotiellä oli kohtuullisen vähän.

Toinen vanha puu parin metrin päässä näyttää nyt kovin alastomalta. Eiköhän sekin mekkonsa saa - ainakin materiaalit ovat jo siihen valmiina. Ja siitä tuleekin sitten ihan erilainen. Tulipa raikas ja hieno mekko omppupuulle, vai ovatko ne ennemmin villahousut? 
Taianomainen puutar joka tapauksessa :)


3 kommenttia:

  1. On hieno villahaalari omenapuulla! :) Toisen puun pukua odotellessa...

    VastaaPoista
  2. Toista luomusta joutuu nyt odottelemaan ainakin viikon :)

    VastaaPoista