sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Kevätkeijun balleriinat!

Neulotut tossut, osa 2

Ensimmäinen yritys tehdä itselle omasta päästä tossuja meni kintuille eli päätyi takaisin lankakerille. Siitä tarkemmin 24.3.2013 postauksessa: Tossuviritelmät. Siellä kerroin myös, kuinka löysin Hääräämöstä ja Käspaikan sivuilta suuntaa omalle tossulleni.

Oma tossi kassivaiheessa :-)

Silti oma visio neuleesta - aina oikein joustavaa pintaa ja keltaista pilkettä väleihin. Siitä pidin kiinni. Niinpä käänsin nuo ohjeet alaosan osalta toisin päin. Tämä on siis noista valmiista ohjeista jatkokehitetty - jotain lainattua, jotain uutta - tossuohjeet :-)

"Tossukassit" jalkaan viritettyinä :-)

Näin siis pääsiäisballeriinat / keijutossut tehdään:

Luo 31 silmukkaa (jalan koko 39, lanka Raijan-Aitan Wolli 200 tex x 3). Tuo lanka on muuten muuttanut sekä koostumustaan että vahvuuttaan, nykyisin 166 tex x 3. Lanka vastaa peruslangoista kutakuin Novitan Isoveljen vahvuutta, mutta tämä on villa-pellava sekoitetta eli tuntu erilainen kuin villa-polyamidissa. Suosittelen napakkaa neulosta tossuihin, niin pitävät kuisinsa paremmin käytössä kuin löysät töppöset.

Eka kerros 1o vihreää, 1 o keltaista menossa.

Neulo 3 kerrosta ainaoikeaa, sitten kaksi kerrosta 1 o vihreällä, 1 o keltaisella toistaen ja kerroksen loppuun vielä 1 o vihreällä. Kerros siis alkaa ja loppuu vihreään.

Toinen kerros kelta-vihreää nurjalta nurjin silmukoin.

Sitten 6 kerrosta aina oikeaa.

Tossu etenee ainaoikella ja 2 kerroksen raidalla.

Toista näitä kahta aluetta, 2 kerroksen kuvioneuleraitaa ja 6 kerrosta aina oikein tossun koon mukaan. Minun tossuuni yhteensä kuusi kahden kerroksen raitaa ja viisi kuuden kerroksen ainaoikeinraitaa. Ja lisäksi alussa ja lopussa kolme kerrosta ainaoikeinneuletta. Päätä lopuksi silmukat. Kun sovitat tossua jalan mittaan, se pitää venyttää kunnolla, niin että mitta on napakka "just-ja-just".

Päättelyä vaille valmispohjaosa.

Tossun pohjapala taitetaan pituussuunnassa kahtia.

Tossun pohja

Ensin ompelin tossun etu- ja takapään kiinni, mutta sitten päädyin virkkaamaan ne oikealta puolelta kiinteillä silmukoilla yhteen.

Virkkausta kiinteillä silmukoilla

Halusin korostaa saumakohtaa. Päät voisi kyllä yhtä hyvin ommella. Ehkä seuraavissa tossuissa. Tai virkata nurjalta.

Siisti tuli :-)

Tämän jälkeen poimin langan avulla tossunpuolikkaan yläreunasta oikealta puolelta 28 silmukkaa- kaksi jokaisen alueen kohdalta ja kolme kummastakin päästä.

Silmukat puikolle yhden langan päästä reunasta.

Sitten 2 kerrosta ainaoikein neuletta kaikilla silmukoilla. Tärkeää tehdä silmukoinen poimiminen oikealta, niin eka oikein neulottava kerros tekee kauniin nurjien silmukoiden rivin ihan sivuosan alkuun oikelle.

Kaksi kerrosta oikeaa kaikilla silmukoilla.

Tämän jälkeen alkaa kavennukset kummassakin reunassa: joka kerroksella yhden silmukan päässä reunasta kaksi silmukkaa oikein yhteen.


Kavennukset alkoi yhden silmukan päässä reunoista.

 Kaksi silmukkaa pois siis joka kerroksella ja tätä jatketaan kunnes on jäljellä 4 silmukkaa.

Silmukat kavennettu neljään.

Toinen kylki tehdään samoin, paitsi että jommalle kummalle kummalle puolelle neulotaan lopuilla neljällä silmukalla sopivan mittainen hihna jalkapöydän päälle.

Balleriinan hihna.

Nappi tai neppari kiinnitykseksi. Tai sitten vaan ihan ommellen kiinni toiseen reunaan, kuten minä tein.

Valmiit tossut

Varpaat Kotkaan ja Hankoon

Eikun Helsinkiin :-)

Tossut sivulta...
...ja toiselta.

Kukka pisteenä iin päälle.

Laittaisinko kukkia?

Tai monta kukkaa.

Kevätkeijun balleriinat valmiina


Eikun menoksi kohti kesää!

Vielä villaa yllä

 Lumet sulakoot!

Askel vie kohti kesää, lumet luovuttakoot!

 Ruoho vihertykööt!


Olisikohan kukan virkkuuohjeelle tarvetta?

6 kommenttia:

  1. Hieno tossutarina! Ja kiva,että on myös ohje!!!

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista lukea ohjeiden kehittelyn vaiheista! :) Sehän ei aina käy kuin strömössä, mutta lopputulos palkitsee. Kukkaset somistavat tossuja kivasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Matleena! Kehittely ja tekemisen vaihe on yleensä minusta se mukavin, vaikka joutuisikin säätämään etenemistä moneen kertaan. Pähkäämällä ja kokeilemalla oppii aina myös jotain uutta.

      Poista
  3. Hei!

    Ohje on minulle tuttu jo jostain 1960-luvun lopulta, jolloin näitä tossuja mamman kanssa teimme mojovat määrät mm. joululahjoiksi.

    Meni vuosia ja sitten löysin ko. perusohjeen valtaisan käsityömalliarkistoni kätköistä ja v. 2000 tein tossuja vinot pinot pienen yhdistyksemme arpajaisiin.

    Löysin tänne blogiisi "tuhannen ja yhden" linkin kautta, niinkuin käsityöihmiselle netissä usein käy. Minulla on monta neule- ja virkkuuprojektia meneillään - aina.

    Tuo ns. istuvuusprobleema on itseänikin askarruttanut ja huomiosi asiassa sekä vaivannäkö muokkauksessa on kiitoksen arvoinen. Lisäksi ongelma on vielä tuossa aina oikein neulotussa osassa (yläsivut, nauha). koska se käytössä venyy. Ajattelinkin kehitellä mallia edelleen: tossut voisi neuloa alkuperäisessä suunnassa, mutta kantaosassa, yläsivuilla ja nauhassa voisi käyttää vaikkapa tiukkaa helmineuletta ja lankana voisi olla Seiska-Veikka & Kotiväki/Virkkauslanka yhdessä (tosin kyseessä eivät enää olisi Etuperin-takaperin -tossut).

    Terv. Leena, 58 v.

    VastaaPoista
  4. Kiva, kun löysit blogiini Leena! Mallien kehittely on minullakin intohimona. Asiat voi aina tehdä paremmin ja toimivammin. Käyttötuotteissa toimivuus on A ja O. Kehittelyintoa sinulle!

    VastaaPoista