lauantai 3. toukokuuta 2014

Jos et pääse Riemukaaren luo...

...tee se pihaasi

Jo pari vuotta sitten, kun tein belgialaiset ristikkopuut kasvimaan portiksi, minulla oli visio. Visio punotusta elävästä kaariportista sisäänkäyntinä kasvimaalle.


Ensimmäisenä vuonna piiskat eivät kasvaneet riittävän pitkiksi, mutta viime kesänä kyllä.
 

Niinpä punoin nyt kevään tultua pylväiden latvapiiskat yhteen.Työskentelyvaiheessa käytin matonkuteenpätkiä apuna, jotta piiskat pysyivät paikoillaan eivätkä pongahdelleet irti toisistaan.
 

Lisäksi käytin vielä muutamia irtopajuja kaaren sitomiseen. Ne siitä tietysti kuivaa aika pian.


Kun kesän uusia piiskoja alkaa kasvamaan kaareen, voin pikkuhiljaa poistaa lisäpajut. Lopuksi otin kaikki apumatonkuteet pois. Vähän jänskätti, että aukeaako osa punoksista. Ei auennut.
 

Ihan oikeaan aikaan tein punonnat, sillä parin päivän päästä alkoi jo silmut aukeamaan hiirenkorville.


Jos silmut on isot punoessa, suuri osa niistä vaurioituu ja kesän kasvusto jää niukaksi. Onneksi olin ajoissa. Nyt kaari jo virertää.


Nyt odottelen, että riemukaareni muuttuu vielä vihreämmäksi ja pehmoiseksi. Sitten peittyy kaikki kokoonkarsimisen jäljet ja epämuodostumat. Nyt ne vielä näkyy ja haittaa ainakin omaa silmää. Onneksi punonta voi ja saa puutarhassa olla melko krouvia.


Ristikkopuiden punontaan voit tutustua täältä:  Belgialaisia puita hämäläisessä pihassa.

4 kommenttia:

 1. Kiitos, vähän säälittävät muodot, mutta luotan, että kesän lehdet ja kasvut kaunistaa. Ehkä vielä jotain kukkivaa köynnöstä kiertämään jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 2. NO mutta tämähän on hieno! Minulla on vaan Vanhan herran raudoitusverkosta taivuttama kaari, jossa kesällä luikertelee päivänsineä, mustasilmäsusannaa ja krassia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mutta varmasti tosi hieno myös se sinun vanhan herran tekemä rautaverkkokaari köynnöksineen! Kesä on ihanaa aikaa <3

   Poista