maanantai 22. kesäkuuta 2015

Kuningaskuluttajan kesätuunarit

 Tekstiilikierrätystä ja -tuunausta


Onpa mainio päivä! Paitsi ensimmäisestä lomapäivästä ja eilen aloittamassani räsymattokesästä, olen tänään ollut täpinöissä Ylen Kuningaskuluttajaohjelman verkkosivujen kesätuunarit sarjan toisen jakson julkaisusta: Mökkiverkkarit matonkuteeksi.

Sydämensykytystä aiheutti sekä tuo aihe ja etenkin se, että sain itse olla tuon aiheen "ääni". Kevättalvella toimittaja Airi Saastamoinen otti blogini kautta yhteyttä ja kysyi mukaan sarjaan. Syynä yhteydenottoon oli blogini sisältö ja tapani tehdä blogiin perusteellisia ohjeita. Tämä tuntui tosi hyvältä ja tottakai suostuin.

Puolen päivän tapaamisessa kävimme läpi kierrätystä tekstiilien, mosaiikin ja paperitöiden kautta. Tekstiilipohdinnat päätyivät tähän tänään julkaistuun kesätuunarit sarjaan. Muutaman tunnin puhumisen ja touhuamisen jälkeen olin ihan poikki. Oli yllättävän rankkaa, mutta myös tosi hauskaa.


Vähän jännitin etukäteen, mitä Airi aiheesta verkkoon kirjoittaa. Mikä näkökulma, minkälaisia kuvia ja miten linkitystä tänne blogiin? Turhaan jännitin. Aivan mainiosti Airi on jutun toimittanut, siitä näkyy ajatteluni ja arvomaailma tosi hyvin.

Kuningaskuluttajan jutussa tulee esille myös missioni liittyen tämän blogin pitämiseen. Minulla on kädentaitoihin liittyen sekä koulutusta että työkokemusta. Koska työssä olen suuntautunut ajan ja uravalintojen myötä toisenlaisiin tehtäviin, olen takaraivossani tuntenut kasvavaa tarvetta jakaa hyvästä koulutuksesta saatua tietoa ja osaamista. Koen, että tällä toimintatavalla toteutan osaltani sosiaalista ja yhteiskunnallista kestävää kehitystä.
 

Kun opiskelin 70- ja 80-lukujen vaiheessa, niin silloin ei vielä käytetty käsitteitä kestävä kehitys tai kierrätys. Silti se oli aktiivisesti ja tietoisesti läsnä tekstiiliopinnoissa: materiaali- ja tekniikkavalinnat, käytettävyys ja kestävyys.

Tekstiileihin liittyen kestävä kehitys on ollut minulle osa jo kotona opittua, äidinmaidossa saatua ja mummoilta perittyä. Vaatteita ja tekstiilejä huolletaan, niitä korjataan ja paikataan. Ne hankitaan kestämään käyttöä, kulutusta ja aikaa. Ne ovat myös tärkeä osa oman identiteetin ja hyvinvoinnin rakentamista. Ne rakentavat tarinaa minusta ja meistä.



Tämän postauksen kuvat ovat ompelutyöhuoneeni verhokapasta. Noin 90-luvun alussa kolmesta mieheni vanhasta Marimekon Jokamies paidasta ommeltu. Leikattu poikki kainaloista sekä miehusta että hihat. Leikattu keskeltä takaa ja myös hihat levitetty auki. Sommiteltu järjestykseen ja ommeltu yhteen. Tuolloin sana tuunaus oli vielä tuntematon. Tämä ei ole ihan minun persoonaa kuvaavaa värimaailmaa, mutta muuten tuotteena kovin rakas ja tärkeä.

Kiitän toimittaja Airi Saastamoista vielä uudelleen tuosta mainiosta kirjoituksesta. Seuratkaa Kuningaskuluttajan sivuja, uusia kesätuunarit juttuja ilmestyy kesän ajan joka maanantai. Ja joka viikon aiheeseen liittyen voi lähettää kuvia omista tuunauksista.

Tästä on hyvä jatkaa räsymattokesää!


12 kommenttia:

  1. Hyvä artikkeli oli, ja olen kanssasi täysin samaa mieltä; mieluummin ostaa vähemmän ja vähän kalliimpaa, kuin hikipajoissa tehtyjä kertakäyttövaatteita. Tai sitten tekee itse :-)

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä kerrassaan hyvä juttu. Kiitos kun taas kerran laitoit itsesi likoon.

    VastaaPoista
  3. Kiitos linkkivinkistä, hyvä juttu ja kannattaa seurata jatkossakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tulossa vielä jaksot biojäte, paperi ja pienmetalli. Eli kolme jakso mun tietojen mukaan.

      Poista
  4. Tosi kiva juttu. Ihan oikean "äänen" ovat juttuun löytäneet. Kiitokset vielä hyvistä ideoita ja ohjeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti Leena sekä jutun että blogin kehuista :-)

      Poista
  5. Hienoa,että on tällainen ohjelma ja että sinä olet siinä mukana! :) Taitojasi ihaileva samanlaisen äidin ja mummon antaman perinnön saanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Matleena! Tämän lisäksi siitä lähettämästäsi kirjoituksesta! Jatketaan samaan malliin, vaikka meillä ei nuorena niitä vihreitä ajatuksia ollutkaan, muuten vaan kovin kestäviä tekoja :-)

      Poista
  6. Hei, täältähän löytyi hengenheimolainen, ja vielä entiseltä kotipaikkakunnaltani! Jos olet myös lapsuutesi Turengissa viettänyt, ollaan ehkä törmättykin. Mahtavia ohjeita, tutustun paremmalla ajalla kaikkiin. Olen myös koukussa tekstiilituunaukseen, lempimateriaalina tällä hetkellä vanhat farkut ja nahkatakit. Niistä lisää: tuunaustajatekeleita.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Annakaisa! Hengenheimolaiset ovat aina tarpeen :-) En ole kotoisin Turengista, vaan tullut tänne rakkauden perässä 80-luvulla, kun opiskelin Hämeenlinnassa Wetterhoffilla. Pitääpä käydä sinun blogiin tutustumassa. Tervetuloa tutustumaan ohjeisiin yms :)

      Poista