lauantai 2. maaliskuuta 2013

Keltainen, keltaisempi, aurinko!

Tiskirätit kiertoon!

Kevät on uuden kasvukauden odotusta. Se on myös lisääntyvää valoa ja piteneviä päiviä. Ei silti aina pelkkää iloa, sillä ikkunoiden likaraidat ja pölyt hyppii silmille.


Keltainen väri antaa energiaa. Kaikissa sävyissä. Lempikeltaiseni on leijonankeltainen. Vähän ruskeaan taittuva vahva väri. Käytän niin sisustuksessa kuin pukeutumisessakin. Sekä mausteena, että päävärinä. Huoneistamme keltaisen värin on saanut WC.

Kuntoplus 2/2007

Kevättalvella lehdissä mainostetaan siivousvälineitä - rättejä, luutia, aineita ja imureita. No ei ihan näillä termeillä. Tekstiiliteknologian kehitys näkyy hyvin siiousvälineissä. Nykyaikaiset mikrokuituliinat toimivat ihan erilailla kuin lapsuusajan kalsarinpuntit. Pesuainetta ei tarvitse juuri lainkaan. Osataankohan me kuluttajat edes käyttää niitä mahdollisimman ekologisesti ja kustannustehokkaasti? En minä ainakaan, vaikka tekstiiliasioihin olen joskus saanut hyvän koulutuksenkin.


On tiski- ja siivousrättien uusimisen aika. Kaikista mikrokuituvirityksistä huolimatta olen kovasti tykästynyt viime vuosina käsintehtyihin puuvilla-, bambu- ja hamppuliinoihin. Etenkin bambu on oma suosikkini. Ei ikinä haise, kuivuu nopeasti. 


Ainakin fiilistelyä varten pitää olla käsineulottuja tai virkattuja rättejä. Tositoimiin voi olla sitten lisäksi teknologiahuippuja. Olen enemmän sisustaja kuin siivoaja, eli jonkun kotimme kohdan kohennuksen tai uudelleen järjestelyn varjolla voin vähän innostua myös siivoamisesta.


Tässä virkkuuohje kuvissa oleviin tiskirätteihin. Malli ei ole omani, olen sen joskus jostain lehdestä napannut. En muista oliko sitä käytetty just rätteihin siinä vaiko johonkin muuhun tuotteeseen. Ei sillä väliä.


Virkkaa ketjusilmukoita neljällä jaollinen määrä. Lisäksi kolme ketjusilmukkaa kääntymistä varten.

43 kjs
Tee kolme pylvästä ketjun neljänteen silmukkaan.

3 p 4:een ksj:ään
Tee kolme ketjusilmukkaa ja sitten yksi kiinteä silmukka samaan silmukkaan pylväiden kanssa.

3 kjs


1 ks samaan kuin p:t

Tee seuraavat kolme pylvästä jättäen kolme ketjusilmukkaa väliin.


3 p
Tee lisäksi kolme ketjusilmukkaa ja yksi kiinteäsilmukka samaan silmukkaan pylväiden kanssa. Toista tätä kerros loppuun.

toista koko krs

Käännä työ ja tee kolme ketjusilmukkaa.

käännä, 3 kjs
Tee kolme pylvästä edellisen kerroksen ketjusilmukkalenkkiin. Tee kolme ketjusilmukkaa ja yksi kiinteäsilmukka samaan ketjusilmukkalenkkiin pylväiden kanssa.

3 p, 3 kjs, 1 ks
Toista koko setti seuraavaan ketjusilmukkalenkkiin. Toista koko kerros. Toista tätä kerrosta, kunnes rätti on neliö tai haluamasi kokoinen.

toista


toista koko krs
Tee lopuksi yksi kerros, jossa teet kolme ketjusilmukkaa ja yhden kiinteän silmukan ketjusilmukkalenkkiin. Päättele langat.


3 kjs, 1 ks toistuu lopussa

Ala pyyhkimään ja puunaamaan :-)

Minun räteissä langat ovat bambusekoitetta ja puuvillaa. Sitruunan keltaiset rätit ovat Novitan vanhaa tuotannosta poistunutta Bambua.

Novitan Bambu, 68% bambu, 32%pvl
Leijonankeltaiset ovat vähän paksumpaa puuvillaa, alelöytö jostain Mikkelistä tai Lappeenrannasta kesälomamatkalla.

Anilux Gloria, 100% pvl
Sitruunaisissa aloitusketjun pituus on 48 + 3 ketjusilmukkaa. Mallikerta toistuu leveydessä 12 kertaa.

sitruunasiistijä
Paksummassa leijonarätissä aloitussilmukoita on 40 + 3. Mallikerta toistuu 10 kertaa.

leijonaliina

Rätit ovat kooltaan 20 x 20 senttiä. En tykkää mistään lakanoista. Koukuksi pitää valita sellainen koko, että rakenteesta tulee riittävän pehmeä. Tällöin imukyky on parhaimmillaan.Vanhat bamburätit siirtyy nyt keittiöstä vessan pesuun. Vaikka niissä onkin jo ihan reikiä, niin ei niitä pois kannata heittää, imukymy tallella. Nämä rievut ovat samaa Novitan Bambua, neulottu kahden kerroksen helmineuleena. Pitää parsia nuo reiät umpeen!


Laittaisiko näitä uusina pinoon kirjahyllyyn? Antamaan aurinkoenergiaa, iloa, optimismia ja tehokkuutta!


Vaiko punottuun koriin keittiön työpöydän reunalle? Jonkun näistä voisi antaa lapsille tai kaverille lahjaksikin. 5 rättiä itsellä on ihan liiottelua.


Joka tapauksessa aurinko saa paistaa, olen valmiina rätteineni!

Joko sinulla on rätit ja muut kevätsiivoukset välineet valmiina?

12 kommenttia:

 1. Ihania voimarättejä! ♥ Kiitos ohjeesta, tulee käyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, voimarätti onkin mitä mainioin nimi! Kiva, jos ohjeelle tulee käyttöä <3

   Poista
 2. Jälleen niin hienosti kirjoitettu ohje. Kiitos.

  Muistathan myös, että keltainen lisää ruokahalua ;-). Nimimerkillä, Meillä keltaiset keittiön kaapit. Aikuisten oikeasti, on huomattu, että jos lapsella on huono ruokahalu, niin keltainen väri näköpiirissä ruokailun aikana parantaa ruokahalua.

  Laskurin lukemasi on muuten huima, jo 14962. Upeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija!
   Tykkään niin kovasti tehdä kuva-kirjoitus-ohjeita. Aika vaan on kovin rajallista. Kiitos lisätiedoista keltaisen värin vaikutuksista. Uskon värien vaikutukseen 150%, ja olen tosi väririippuvainen ;-) Nyt pitää kyllä olla tarkka keltaisen kanssa, koska ruokahalua mulla on ihan riittämiin ja näkyy vyötäröllä ;-) Joo on noi kävijät lisääntyneet ihan kivasti!

   Poista
 3. Kauniita värejä räteissäsi! Minä neulon mieluummin kuin virkkaan, myös rättejäkin, mutta jospa seuraavan tekisin vaihteeksi ohjeellasi virkaten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringon värejä. Kiva, jos jossain vaiheessa kokeilet ohjettani :-) Minulla eri käsityötekniikat menee kausittain, vaikka kyllä aina jokunen virkkuu ja neule on työnalla ;-) Hurjasti on tänään arkiset rätit kiinnostaneet, lukijoita on käynyt melkein kolme sataa jo. Minä saan tosi paljon käyntejä sinun blogisi kautta, kiitos siitä sinulle Matleena <3

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta,pitää tehdäkin uusia rättejä varastoon :)Keltainen eri sävyineen on kaunis ja houkutteleva väri.
  T: Maijamusteri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maijamusteri ja mukavia rättienvirkkuu hetkiä sinulle! Keltainen aurinkokin paistakoon meille :-)

   Poista
 5. Kiitos tosi kivasta ohjeesta, tätä oli ihana tehdä. Tein tosin keittiöpyyhkeen, puuvillalangasta, mutta tää malli oli tällaselle alottelijallekin kivan helppo ja ohjeet tosi hyvät. Kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Minna! Ja kiitos ohjekiitoksista :-) malli on tosiaan helpompi kuin miltä näyttää. Se sopii hyvin mm. pyyheisiin ja vaikka laudeliinaksi. Myös pöytäliinakaapin, jos valitsee vaikka pellavalangan tai merseroidun puuvillan.

   Poista