tiistai 15. heinäkuuta 2014

Kesäbaskeri neuloen

 Aurinko päässä -baskeri ohjeineen

Parin päivän Tampereen kesäretkellä täydentelin jo ennestään pursuavia lankavarastoja sekä Lankamaailmasta että Kerästä. Mutta onneksi lankoja ei voi olla koskaan liikaa.


Lankamaailmasta mukaan lähti kassillinen lankoja, mm. pari pari kerää Hjerte Garnin Arezzo Lin -lankaa. Ihana kesäbaskerilanka, jossa 29% pellavaa, 37% puuvillaa ja 34% bambua. Puikkosuositus on langassa 3 - 3 1/2, mutta käytin kesäbaskeriin nro 5:sen puikkoja. Halusin löysää ja ilmavaa neulosta. Reunan resori on neulottu 4:sen puikoilla.


Kesäbaskerivisio oli lankaan siis jo heti kaupassa, mutta malli uupui. Selaisin tolkuttoman määrän lehtiä ja nettisivuja, mutta en löytänyt mieluista mallia. Miksi aina käy niin, että sitä mitä etsii ei löydy ja silloin kun ei sitä tarvitse, niitä tulee aina vastaan?

Sitten muistin tyttärelle pari vuotta sitten neulomani baskerin, jonka mallista sain kiinni parin älypuhelinkuvan avulla. Kätevää. En yhtään muista, mistä mallin olen aikanaan napannut vai onko se osin omaa soveltamista. Ei kaikkea voi muistaa. Ainakin kavennukset sovelsin oman pään mukaan. Tällainen siitä tuli, Aurinko päässä -baskerista:


Ohje

1 o, 1 n joustin reunan sijasta tein omaan baskeriini 2:n silmukan palmikkoa ja väliin 1 s nurjaa. Kolmen silmukan mallikerta siis. Baskeri aloitetaan reunasta, siinä on 90 silmukkaa. Ja sopiva leveys reunan mallineulosta. Minulla kolme mallikertaa. Siis kolme kertaa toistuu palmikkokierrot yhteensä 18 kerrosta.


Reunan jälkeen baskeriin lisätään silmukoita niin, että niitä on 134 (11 x 12 silmukan mallikerta). Lisäyksiä tulee siis noin joka kolmanneksi silmukaksi. Tein lisäykset yhden kerroksen aikana, jonka neuloin oikein kaikilla silmukoilla, lisäykset aina kahden silmukan jälkeen silmukoiden välistä kiertäen. Siis yhteensä 134 silmukkaa.Vaihdetaan vitosen pyöröpuikko. Neulotaan mallineulosta kolme täyttä kuviota. Mallikerta toistuu baskerissa 11 kertaa. Pitsineuleen mallikerta on siis 12 silmukkaa, 9 silmukkaa pitsilehtikuvio ja välissä 3 silmukkaa. Pitsineuleessa neulotaan parillisilla kerroksilla aina kaikki silmukat oikein. Kuvassa siis vain parittomat kerrokset.
Tämän jälkeen alkaa päälaen kavennukset. Jatketaan mallineuletta, mutta jätetään langankierot puikoille tekemättä. Baskeri kapenee siis jokaisella kuviokerroksella kahden silmukan verran jokaisesta mallikerrasta eli 22 silmukkaa kerrokselta. Välikerrosten aikana kavennetaan kolmen silmukan väliosat kunnes ne ovat yhden silmukan levyiset. Kuvio-osassa kavennetaan siis vain joka toinen kerros. Kun kuvio-osa on yhden silmukan levyinen ja väliosa myös, on baskerissa jäljellä 22 silmukkaa.


Neulo yksi kerros 1 o, 1 n. Tämän jälkeen seuraavana kerroksella kaksi yhteen, 2 silmukkaan o/n, toistaen. Sitten vielä yksi välikerros ja sen jälkeen seuraavalla kerroksella 2 silmukkaan oikein yhteen toistaen. Lanka poikki ja vedetään läpi loppujen silmukoiden.
 
Lankojen päättely ja baskeri on valmis. Yksi kerä Arezzo Liniä ei ihan baskeriin riittänyt, vähän toista kerää siihen kului.


Ilmava, mukava päässä. Kuvat on enemmän ja vähä vinksahtaneita selfieitä kasvavan Riemukaaren ja kasvimaan miljöössä. Ihana okran väri. Nopea tehdä.
 

Hups, tuli miltei huomaamatta toinen baskeri tyttärelle. Setalin -langasta (tanskalainen BC Garn). Tussahsilkkiä 52%, pellavaa 48%. Titityystä Jyväskylästä hankittua. Ihana petroolin sininen, kuvissa vähän sävy muuttunut. Ja mikä ylellinen materiaali. Olisko tämä Mustikka päässä -baskeri?

 
Sato alkaa kypsyä!

10 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta! olen kauan etsinyt juuri tällaista baskerin ohjetta <3 ihana!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ohjeelle tulee käyttöä. Toivottavasti on tarpeeksi sekeä, kun vauhdilla tein. Sain näin itsellenikin talteen, että voi villalangasta tehdä sitten aikanaan syksyversion :)

   Poista
 2. Onpa söpö kesämyssy! Eikun sopivaa lankaa etsimään, kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Miima! Nyt huomasin, että ohjeesta puuttuu, että pitsineuleessa kaikki parilliset kerroksen neulotaan kaikki silmukat oikein. Lisään ohjeeseen, kun pääsen koneelle.

   Poista
 3. Todella hieno kesäbaskeri! Tuo Azerron lanka on myös minulle tuttu ja juuri sopivaa kesäneuleisiin. KIITOS ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä :) Taidanpa hankkia vielä vähän lisää tuota lankaa, kun on vielä tämän viikon Lankamaailman kesäalessa!

   Poista
 4. Minä tein muutama vuosi sitten sytomyssyjä pyöreiden pitsiliinojen malleilla. Siis aloitin sieltä keskeltä ja myssyn ollessa sopiva, kaventelin pois silmukoita ja neuloin reunaresorin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio idea, baskerihan on päältä kuin pitsiliina. Mäkin olen joskus tehnyt päälaella edeten. Etenemissuunta on makuasia ja riippuu käytettävästä mallista.

   Poista
 5. Oho, minulla kävi tuuri! Tarvitsin juuri tällaista ohjetta eräille langoilleni, kiitos ohjeen jakamisesta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että ohjeelle tulee käyttöä! Toivottavasti on tarpeeksi selkeä.

   Poista