maanantai 21. heinäkuuta 2014

Pala palalta uudeksi pöydäksi

Kattaus neljälle -mosaiikkipöytä laatoista ja lautasista


Yksi kesän 2014 isoista projekteista on valmis. Pyöreä mosaiikkipöytä, joka on edennyt palapalalta kesä-heinäkuussa. Pöydässä on mosaiikkia pöytälevyn lisäksi myös jalustassa. Lopputulos miellyttää omaa silmää ja vastaa tavoitteita. Hyvä mieli ja hurjasti uutta energiaa seuraaviin koitoksiin. Kattaus neljälle -pöytä, olkaa hyvä!Mistä pöytä sai alkunsa?


90-luvulla Valion jäätelötehtaalla Turengissa oli jäätelöbaari, jossa tehtaalla vieraileville ryhmille esiteltiin jäätelönvalmistusta ja tarjoiltiin tuotannossa olevia jätskejä. Enää ei ole Valion jäätelötehdasta. Jäätelöä Turengissa sentään tehdään edelleen, mutta tehdas on Nestlén omistuksessa. Valiojäätelö on muuttunut mm. Pingviinijäätelöksi.


Käytöstä poistettuja jäätelöbaarin kalusteita on kantautunut kotiimme. Ja vähitellen ne ovat saaneet uuden muodon. Naulakko päätyi pajusta punotuksi jalkalampuksi. Entistä naulakkohirvitystä siitä on vaikea tunnistaa. Jalkalampun tekoon voit tutustua täältä eli 9.6.2013 postauksesta.


Pyöreä lasipintainen pöytä on pitkään ollut varastiossa ja ajatuksissa. Tänä kesänä se sai uuden muodon. Edelleen se on pöytä, mutta mosaiikkinen.

Miten pöytäprojekti eteni?

Pöydän ideoiointi käynnistyi niistä materiaaleista, joita mosaiikkivarastoissani oli. Vanhoja lautasia, yksi vuotava maljakko ja muutama värikäs laatta. Ja myös erilaisia lasimosaiikkeja. Laatat ja lasimosaiikit olen hankkimut Mosaiikkimiljööstä.Suunnittelu lähti keskustasta, joka oli vähän korkeampi kuin lasipinta. Siihen siis ohuempia lasimosia.
Sektori kerrallaan vasaroin palasiksi yhden lautasen / maljakon ja laatan. Paukuttelen materiaalit pienellä vasaralla paloiksi, en siis leikkaa haluttuun muotoon. Muoto on se, mikä paukuttamalla syntyy. Siis yllätyksiä täynnä. Vasaroin sanomalehden välissä, niin ei tarvitse pitää suojalaseja, kun sirut eivät lentele holtittömasti sinne tänne.
Ruskeat lasipallot raamittivat pöytälevyn. Kattaus neljälle oli pöydän työnimi. Ja myös lopullinen.


Reunaan hyödynsin palojen ehjiä reunoja. Värialueet rakentuivat vyöhykkeillä vaaka- ja pystysuuntaan. Värien tasapainoa ja yhteensopivuutta mietin, mutta hain pintaan voimakkaita kontrasteja ja mielenkiintoa. Rakastan rohkeaa värienkäyttöä.

Ensimmäinen sektori eteni näin:

 
Toisena sektorina tein ensimmäisen vastapuolella olevan alueen. Siihen tuli mukaan myös käytössä kulunutta vanhaa Arabiaa:


Kolmanteen sektoriin pääsi mm. vuotava maljakko ja muuta rihkamakeramiikkaa:


Neljäs sektori ei edennyt jäljellä olevilla materiaaleilla, vaan piti tehdä hankintoja. Myyrälautanen ei mitenkään istunut sommitelmaan. SPR:n kirppikseltä löytyi 50 sentin murokulho ja lautanen. Niistä siis palat viimeiseen sektoriin:
Pöydän jalusta tuntui ikävältä uuden pöytäpinnan kanssa. Siispä ladoin siihen kesämaiseman rantakivineen, puroineen, rypsi- ja viljapeltoineen. Sain hyvin hukattua paksuja lautaspaloja pois. oon niin huono heittämään mitään pois.

Viimeisenä liimasin pöytälevyn reunaan pieniä lasimosaneliöitä. Saumausta vaille valmis - siis saumaamaan!

Ruskeaa saumauslaastia oli paljon jäljellä edellisistä töistä, mutta se ei oikein tuntunut kuitenkaan tähän pöytään sopivalta sävyltä. Kävin ostamassa graffitinharmaata paikallisesta Värisilmä liikkeestä. Onneksi kävin, sillä samalla sain kauppiaalta ison satsin värikkäitä ja mielenkiintoisia laattoja tuleviin töihin. Tuosta paikallisesta liikkeestä saa aina mahtavan hyvää palvelua. Onneksi on vielä tällainen erikoisliike meidän kylällä.


Saumaus on melkoista levitystä ja hinkkausta. Nuolijalla levitys, sienellä tarkempaa tasoitusta, rätillä kiillotusta ja terällä reunojen puhdistamista. Lopputyö kuin hammaskiven poistamista, luulisin. Saumauslaastia kolmessa vaiheessa: pöytälevyyn, pöytälevyn reunaan ja jalustaan. Kuravellistä kohti tavoitetta eli siistiä pintaa.
Jalustaan oli laastia hankala levittää nuolijalla, joten käytin sormia. Sillä seurauksella, että keskariin tuli viiltohaava. Ainoa työtapaturma tässä projektissa. Hyvällä pesulla ja laastarilla selvisin.Lopputulos

Moniväristä mosaiikkipintaa jaksaa tuijotella eri suunnista vaikka kuinka kauan. Aina löytyy uutta katseltavaa. Väriterapiaa vähiteleen tummuvaan syksyyn. Ja mukavia muistoja tekemisestä. Ja onnistumisen ilosta.Mainio pöytä siitä tuli. Pääsee nyt ihan paraatipaikalle. Tykkään. Iso homma. Palkkiona paljon mielihyvää. Niin prosessista kuin lopputuloksesta sekä myös kestävän kehityksen toteutuksesta.

 

 

Ihana aurinkoinen kesä. Nyt siitä pala tallessa tässä pöydässä.


Tässä vielä linkin kahden edellisen kesän mosaiikkiprojekteihini, näyttää projektit kasvavan vuosi vuodelta:
Aurinkoista ja värikästä kesänjatkoa!

24 kommenttia:

 1. Aivan mahtavan UPEA pöytä!! Itse vasta aloittelija ja väsännyt kulhoja ja sydäntauluja. Kovasti miettinyt tälläistä isompaa projektia ja materiaaliakin kerätty. ja kun pöydän jostain saan hankittua. Mitä liimaa käytit?? ja miten paljon sitä kului? iloisia ja aurinkoisia hetkiä pöydän äärellä! Iiris.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iiris! Käytän ihan erikeepperiä liimaamiseen. Ainoastaan jalustan vinoon osaan käytin jotain pikaliimaa, kun siinä vähän haastavaa tuo palojen pysyminen. Jos teet mosaiikkia ulkokäyttöön, niin silloin on tarkempaa liimat ja materiaalit, että kestävät myös säiden vaihtelua. Mun mosaiikit on toistaiseksi päätyneet sisätiloihin. Lisäsin postauksen loppuun vielä äsken linkit kahden edellisen kesän mosaiikkiprojekteihin. Vuosi vuodelta näyttää nämä työt kasvavan isommiksi :)

   Poista
 2. Kyllä on komia pöytä siinä on haastetta riittänyt. Hyvää maanantaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsikka! Samoin mukavaa maanantaita ja ihanaa helleviikkoa!

   Poista
 3. Onpas ihana pöytä! Uskaltaisikohan joskus kokeilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suosittelen kokeilemaan. Mäkin pidin itseäni ennen vain lanka-kangas-kuitu-käsillätekijänä. Mosaiikki vie mennessään!

   Poista
 4. Ihana pöytä ja postauskin tehty myös huolellisesti! Minullakin on kerättynä kaikenlaista mosaiikkimateriaalia, täytyis nyt tarttua toimeen, kun kesääkin on vielä jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raita! Kesä on mitä parhainta mpsaiikkiaikaa, kun voi tehdä ulkona. Suosittelen ryhtymään tuumasta toimeen!

   Poista
 5. Kaunis lopputulema!
  Palojen kiinnittämiseen voi käyttää myös silikonia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos TeSa, silikoni on tosiaan hynä kiinnitysaine myös. Käytän erikeepperiä sen helppouden vuoksi.

   Poista
 6. Aivan ihana pöytä! Mä täällä vaan huokailen ihastuksesta :D

  VastaaPoista
 7. Aivan mielettömän ihana!!!! Olen itse menossa mosaiikkikurssille monen vuoden haaveilun jälkeen parin viikon kuluttua. En voi kun haaveilla, että ite joskus saisin aikaan jotain NOIN upeaa. Onnittelut todella kauniista lopputuloksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti ailiamanda! Hienoa, että olet menossa mosakurssille. Mä sain perusteiden opit omalta tyttäreltä, kun hän oli opinnoissaan mosaiikkikurssilla. Rohkeasti vaan ladot tarpeeksi pieniä paloja riittävän lähelle. Minusta usein jätetään turhan isot välit palojen väliin. Pieniä paloja aukkoihin. Menestystä mosailuusi!

   Poista
 8. Ihan mahtava pöytä! Kaunis ja värikäs. Alkaa oikeen omia sormia syyhyttään tehä jotain vastaavaa, vaikka ei ole koskaan kokeillukkaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eila! Rohkeasti vaan kokeilemaan. Väririippuvaisena minulla pitää aina olla töissä väriä, väriä ja väriä ;-)

   Poista
 9. Ääkkelis kääkkelis! Ällistyttävä, hienosti tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks Jokke! Tämä oli tämän kesän the Projekti :-)

   Poista
 10. Ihana, ihana, tätä aiemminkin mosaiikkimiljöön sivulla ihastelin. Nyt olen tekemässä omaa järjestyksessä toinen pöytä ja kolmas on jo odottamassa tekoaan. Ihastelen värien rohkeutta jota itselläni puuttuu. Mutta nyt pakotin itteni tilaamaan värikkäitä ja kerään tietysti kaikkialat kierrätyksestä mahdollisia rikottavia astioita. Mut ihanan ihana pöytä, tämä mielessä sitä kolmtta tekeen kun tämä keskeneräinen on tylsän mustavalkoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Sunna! Pöytä on kyllä tosi piristävä väripilkku olohuoneessa näin pimeääkin pimeämmässä marraskuussa. Suosittelen värien käyttöä ehdottomasti. Sommitellessa levottomalta näyttävä pinta rauhoittuu sopivasti hyvällä saumausvärin valinnalla.

   Poista
 11. "Eksyin" blogiisi ja olen todella vaikuttunut mosaiikkitöistäsi!! Ihan tosi hienoja! Rohkeaa värienkäyttöä ja kaunista epäsymmetriaa, wau.
  Miten tasaisia pöydän ja tarjottimen pinnat ovat kun käytät varmaankin eri vahvuisia laattoja ja astiathan ovat jo itsessään koveria/kuperia? Voiko niiden päälle laskea esim. nestettä täynnä olevan lasin tms.? Teen itsekin mosaiikkia (esim. kylpyhuoneen seiniin) ja olen jo jonkun aikaa suunnitellut pöydän tekoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Johanna! Kiva, kun eksyit tänne :-)
   Yritän valita pöytiin mahdollisimman samanpaksuisia laattoja, mutta kyllä niissä on tasoeroja. Kaikki pöytäni ovat kuitenkin sellaisia, että niissä voi myös täyden lasin tai kukkamaljakon pitää kaatumatta. Nyt pitäisi aloittaa ideointi tulevan kesän mosaiikki työhön, vielä ei ole oikein mitään ajatusta. Jotain muuta kuin pöytiä tai peilejä pitäisi nyt keksiä. Laattoja laatikollinen kylläkin jo on, kun sain paikallisesta sisustusliikkeestä :-)

   Poista