lauantai 15. heinäkuuta 2017

Samettikukkia virkaten

Virkkausohje kukkaneliöön


Tämä minun blogi on nukkunut Ruususen unta Vapusta asti. On menossa pieni tuumaamisen ja muutoksen suunnittelun aika. Syksy näyttää, mitä tuleman pitää.

Samaan aikaan käsityösome-vuorovaikutukseni on siirtynyt muihin kanaviin, eniten Instagrammiin (@punospirjo) ja Facebookin joihinkin ryhmiin. Värjärikillan FB-ryhmässä kyseltiin eilen kasvivärjätyistä langoista virkkaamieni kukkaruutujen mallin nimeä. Ei mitään hajua, tai ruutu on minulle kukkaruutu ja nyt tässä värityksessä samettikukkaruutu.

Lupasin tehdä ja jakaa ohjeen. Se tulee tässä.

Teen aloitukseksi kiristyvä lenkki tai 5 kjs renkaaksi.


Seuraavia kolmea kukkakerrosta kuvaa 1+1, 2+2 ja 3+3. Selviää ohjeesta.

1. kerros: 1+1

Virkkaa aloitus renkaaseen 12 pylvästä ja joka väliin 1 ketjusilmukka. 1:n pylväs tulee kolmesta ketjusilmukasta eli kerros alkaa 4 kjs. Siis vuorotellen 1 p ja 1 kjs. Suljen lopuksi kerros 3:een ketjusilmukkaan. 


2. kerros: 2+2

Ota halutessasi uusi väri ja kiinnitä se kahden pylvään väliseen ketjusilmukkaan. Kerros alkaa 3 ketjusilmukalla. Kerrokseen tulee 12 kahden päistään yhteenvirkatun pylvään nippua ja joka väliin 2 ketjusilmukkaa. Virkkaa jokaiseen pylväsväliin 2 pylvästä niin, että vedät niiden viimeisen vaiheen kerralla yhteen, jolloin pylväät muodostavat kukkaterälehden.  Siis 12 yläpäitään yhteen virkattua pylvästä ja 2 kjs toistuu. Sulje lopuksi kerros ensimmäisen pylväsparin yläreunaan piilosilmukalla.


3. kerros: 3+3

Ota halutessasi uusi väri ja kiinnitä se kahden pylvään väliseen ketjusilmukkaan. Kerros alkaa 3 ketjusilmukalla. Kerrokseen tulee 12 kolmen päistään yhteenvirkatun pylvään nippua ja joka väliin 3 ketjusilmukkaa. Virkkaa jokaiseen pylväsväliin 3 pylvästä niin, että vedät niiden viimeisen vaiheen kerralla yhteen, jolloin pylväät muodostavat kukkaterälehden. Kerros alkaa 3 ketjusilmukalla.  Siis 12 yläpäistään yhteen virkattua kolmen pylvään nippua ja 3 kjs toistuu. Sulje lopuksi kerros ensimmäisen pylväsparin yläreunaan piilosilmukalla.


4. kerros: kukasta neliöksi

Ota halutessasi uusi väri ja kiinnitä se kahden pylvään väliseen ketjusilmukkaan. Kerros alkaa 3 kjs. Tämä kerros on kuin isoäidinneliöstä: virkataan 3 pylvään ryhmiä ja niiden väliin neliön kyljissä 1 kjs ja kulmissa 3 kjs. Neliön kylkiin tulee kaksi 3 pylvään ryhmää ja perään aina 1 kjs, nyt tee jokainen pylväs yksitellen valmiiksi asti. Kulmiin virkataan siis 3 p, 3 kjs, 3 p.Ohje on vähän hätäisesti tehty, toivottavasti siitä saa selvää ja kuvat auttaa. Kukkaa voi varioida värien avulla. Minä vaihdoin väri joka kerroksella, kun hain samettikukan fiilistä.

Samettikukat olivat siis näiden kukkaneliöiden värityksen inspiraation lähteenä. Mitä tästä tulee, se saa olla vielä vähän piilossa. Neulottavat osat ovat työnalla. Tavoittelen, että sain valmiiksi ensi viikon Värjäripäiville.12 kommenttia:

 1. Hyvin on tullut esiin samettikukka näillä väreillä.
  Samettikukka on niin kiitollinen kasvi. Olen vasta nyt oppinut pitämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jousinainen! Mulla on vähän sama, en ennen tykännyt samettikukkaneliöön ja nykyisin niitä pitää saada joka kesä paljon. Olen ajatellut, että johtuu siitä, että niitä on nykyisin niin monenlaisia.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiva kuulla Äiti x 3! Mukavaa virkkailua!

   Poista
 3. Jo pelkästä katselusta alkoi sormissa kihelmöidä IHANA villan tuntu.(Onhan nuo langat lähes täyttä villaa?)Kotivärjättyjä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos AnneliPunneli!
   Langat ovat 100% suomenlampaan villaa ja itse kasveilla värjättyjä :-)

   Poista
 4. Tuo ohje on suoraan omA KOPPA 365-kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä, pitääpä perehtyä tuohon kirjaan! ! Tuo ohje on kyllä ihan itse tehty eikä mistään otettu. Tuo ruutujhan on samaa sarjaa kuin isoäidinneliö ja Afrikan ruusu, kaikista monien tekemiä ohjeita, eikä varmaan kukaan sano keksineensä mallia. Mutta ohjeita voi kukin tehdä halutessaan. Iloista ja innokasta virkkausta kaikille!

   Poista
 5. Virkkaa jokaiseen pylväsväliin 2 pylvästä niin, että vedät niiden viimeisen vaiheen kerralla yhteen, jolloin pylväät muodostavat kukkaterälehden."
  Miten tää vaihe tehdään?

  VastaaPoista
 6. Hei, tehdään niin että virkataan ensin yksi pylväs viimeistä valoa vaille valmiiksi ja sitten tehdään toinen pylväs samaan vaiheeseen ja vasta sen jälkeen virkataan molempien pylväiden viimeinen vaihe yhtäaikaa eli pylväät yläpäästä yhteen. Sama logiikka on kolmen pylvään ryhmässä.

  VastaaPoista