lauantai 30. tammikuuta 2016

Kirjoneuleen muodonmuutos

Neuletakki valmiina laduille ja kaduille


Tämä tarina on jatkoa edelliselle blogipostaukselle, jossa kerroin 80-luvun villapuserosta, jonka oli aika tulla kaapista käyttöön ja joka tarvitsi käyttöä varten päivitystä vuoteen 2016.


Voisin kirjoittaa siitä, kuinka leikkasin ja purin vanhat hihansuiden ja helman resorit pois ja neuloin uudet tilalle. Mutta kirjoitankin siitä, kuinka hienoa on se, että hyvä ja laadukas käsityö ja materiaali kestää kulutusta ja aikaa. Kuinka 80-luvun mallit ovat ajattomia vielä yli 30 vuoden jälkeen.

 



Voisin kirjoittaa siitä, kuinka merkitsin etukappaleen keskikohdan ja neuloin sen molemmin puolin napituslistat, toisen napeille ja toiseen 10 napinläpeä. Mutta kirjoitankin siitä, kuinka hienoja muistoja muutosprojektin aikana mielessä pyöri tuolta 80-luvun alusta. Kuinka siellä käynnistyivät ja vahvistuivat sekä ammatilliset että sosiaaliset jutut, jotka ovat kantaneet 2016 vuodelle asti. Ja kantavat edelleen. Siellä vahvituivat juuret omalle ammatilliselle kasvulle, harrastuksille ja tärkeintä kaikesta sosiaalisille suhteille ja perheen perustamiselle.


 

Voisin kirjoittaa siitä, kuinka sormet tutisten leikkasin puseron edestä auki ja huolitelin reunat koneella moniaskelsiksakilla. Mutta kirjoitan siitä, kuinka käytin villapuseroa ulkoilussa elämän ruuhkavuosina, lasten kanssa talven lumileikeissä ja hiihtoretkillä. Kuinka laavunuotioiden savunhaju säilyi puserossa vielä monta päivää sen jälkeen, kun makkarat oli paistettu ja syöty.




Voisin kirjoittaa siitä, kuinka leikkasin ja purin myös pääntien resorin pois ja päättelin silmukat sekä poimin kaulusta varten uudet silmukat niin, että kaula-aukko laajeni. Mutta kirjoitankin siitä, kuinka kestävän kehityksen, kierrättämisen ja tuunauksen ideologia ovat iskostuneet toimintatapoihini jo paljon ennen kuin kyseisiä käsitteitä on keksitty ja käytetty.Kuinka tarpeetonta mutta käyttökelpoista ei pidä heittää kaatopaikalle, vaan etsiä sille uusi käyttäjä, käyttökohde tai -muoto.





Voisin kirjoittaa siitä, kuinka levensin ja jatkoin pääntien resoria niin, että siitä muodostui alas kääntyvä kaksinkertainen kaulus villatakkiin. Mutta kirjoitan siitä, kuinka kiitollinen olen saamistani käsityötaidoista ja kuinka edes työvuosien kiireetkään tai stressikaudet eivät ole tekemistä vähentäneet. Ennemminkin päinvastoin ja on hienoa, että käsillätekemisen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä on nyt myös tutkittu ja todistettu ihan tieteellisestikin.




Voisin kirjoittaa siitä, kuinka kaikkien resoreiden jälkeen ompelin syntyneitä saumanvaroja etulistojen ja pääntien reunoista kiinni nurjalle ja kuinka valitsin 10 yhteensopivaa, mutta erilaista nappia kiinnittämään neuletakkia. Mutta kirjoitankin siitä, kuinka iloitsen käsityön laajasta suosiosta nykyisin kaikenikäisten ihmisten harrastuksena. Harrastuksena, joka monella myös muuttuu työksi ja itsensä työllistämiseksi. Ja kuinka sosiaalisen median erilaiset kanavat yhdistävät ihmisiä eri puolilta  niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin, eri ikäisiä ja erilaisista taustoista ja elämäntilanteista.




Voisin kirjoittaa siitä, kuinka hyvällä kostutuksella ja pienellä pingotuksella viimeistelin ryhdikkäiksi kaikki uudet resorit ja kauluksen. Mutta kirjoitan siitä, kuinka iloitsen sinusta lukijani ja seuraajani, samoin mahdollisista kommenteista täällä blogissa tai instagrammissa, jossa myös on kuvia tästä ja monista sellaisistakin käsitöistä, jotka eivät blogiin päädy. Instagramissa olen nimellä @punospirjo



 
Hyvää talvenjatkoa ja mukavia villaneulekelejä sinulle!


30 kommenttia:

  1. Piristävä postaus ja tuo sinun villatakkisi.

    VastaaPoista
  2. Ihana! Nytpä ideoita alkoi muhia jo omassakin päässä. Multakin löytyy noita vanhoja villapaitoja tuolta varastosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Kiva jos sait ideaa omien puseroiden tuunaukseen!

      Poista
  3. Ehdottomasti onnistunut neuleen päivitys. Mukavasti myös kirjoitettu blogin päivitys. Kumpa tämä inspiroisi ja antaisi myös meille muille rohkeutta toteuttaa kierrätyksen nimissä uudistustoimenpiteitä omissa käytöstä jääneille tuotoksillemme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon Megi! Hain kirjoittamiseen uutta / erilaista tyyliä, ettei aina menisi samalla kaavalla! Tuunata kannattaa ilman muuta, eiköhän se niin vakavaa ole, jos menee vähän sinnepäin. Turhaan kaapissa on käyttämättöminä säilyttää. Hih, paraskin sanomaan, minäsiis ;-)

      Poista
  4. Upea projekti! Ja miten hauskasti kirjoitat, neule on selvästi tärkeä se on kulkenut matkassa vuosikymmenet, kuullut ja nähnyt ilot ja surut. Minullakin on vuosia muhinut ajatus kirjoneulepaidan tuunauksesta. Saas nähdä milloin on sen aika. Sun uudistunut villatakki antaa kyllä mainion motivoivan esimerkin , kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina ja kiva kuulla, että sait inspistä omaan projekiisi! Juu, on tärkeä neule monessa mielessä ja halusin kirjoitukseen vähän jotain uutta ja symboliikkaan ja syvyyttä. Tuunaamisen iloa sulle!

      Poista
  5. Upea! Kiitos kun tämänkin jaoit kanssamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Seija! Jakaminen tuo hyvää mieltä, parhaimmillaan puolin ja toisin <3

      Poista
  6. Siitä tuli tosi kaunis! -Eeva

    VastaaPoista
  7. Kiitos lauantai-illansuun virkistyspostauksesta :) - kiintoisia ajatuksia! Hiukan samalla tavoin olen itsekin muokannut vanhoja neuleitani, se kyllä kannattaa, kun on kovan työn nähnyt niitä aikanaan neuloessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että postaus oli sinulle virkistävä kokemus sinisukka! Juu, kyllä neulekone ja muidenkin hyvien vaatteiden tuunaaminen, korjaaminen ja uudistaminen kannattaa!

      Poista
  8. 10 pistettä ja pölllömerkki! Hieno toteutus ja kerrassan upea tuo väri valinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ippa, tykkään pöllöistä :-) Minustakin resorien ja kauluksen värivalinta onnistui hyvin! Etenkin kun ostin langan viime syksynä pelkän muistikuvan mukaan. Väri raamittaa valkoista, joka on minulle muuten vähän vieras väri käyttää. Kiitos myös pisteistä <3

      Poista
  9. Kauniisti tuotu tähän päivään muistojen neule.

    VastaaPoista
  10. Olipa harvinaisen hyvä kirjoitus hienon työn lisäksi.

    VastaaPoista
  11. Kauniisti uudistettu neule ja oivaltavasti kirjoitettu saatetarina. Kyllä joskus kannattaa kajota vanhaan ja antaa sille uusi elämä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Casa Viva! Vanhalle uusi elämä on hyvää kierrätystä. Tuotteen elämä jatkuu uudessa käytössä.

      Poista
  12. Tyykkään miten siihen tuli lisää väriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö! Itse tykkään just siitä samasta. Raamit vahvalla värillä valkoiselle!

      Poista
  13. Voi miten hienosti toteutettu muodonmuutos, minä höppänä osaan vain purkaa ja neulon sitten kokonaan uudestaan .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon sinulle, purkaminen ja uudelleen tekeminen on myös hyvää materiaalin kerättämistä!

      Poista
  14. Hienosti päivitetty neule. Kaulus oli tosi "söpö" valinta. Nyt alkoi vanhan neuleen toinen elämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Onneli! Nyt saisi vaan jatkua / tulla uudelleen kunnon pakkaset, jotta villatakkia voisi käyttää. On niin lämmin vaate, että pikkupakkasessa tai suojakelillä tulee hiki ;-)

      Poista
  15. Upea lopputulos. Kyllä kelpaa esitellä. Hyvää helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiitos samoin Suvituulia! Nyt oli kyllä supersumea ja liukas sunnuntai. Pitkiä pellavia :-)

      Poista