sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Hypnoosi -jakku

Jakku virkaten ja neuloen


Maaliskuussa 2014 spiraalit pyörivät päässäni niin etten päässyt niistä eroon kuin virkkaamalla ne ruuduiksi. Miksi, siitä voit lukea tämän postauksen lopusta. Ja jos spiraalit alkavat koukuttamaan myös sinua, löytyy tuolta lopusta myös linkki spiraaliruutujen virkkausohjeisiin.


Virkkailin spiraaliruutuja ensin paksummasta Huopasesta ja sitten tämän postauksen Hypnoosi -jakun ohuemmasta Hjerte Fine Highland Wool -villalangasta. 


Ensimmäinen ajatus oli tehdä niistä nuttu tai paita, jossa spiraalit kulkevat kaarrokeosan alareunassa rajaamassa hihat ja helman miehustan yläosasta. Sommittelu ei oikein ottanut sujuakseen ja niin tein spiraalineliöitä lisää. Sommittelin niitä kaikkiin mahdollisiin neulepuseron tai -jakun paikkoihin.


Sitten hahmottui paikaksi helma. Koska neliöt tulevat helposti vähän toiseen suuntaan leviäviksi, ne asettuivat luontevasti jakun helmaan. Seuraavana tulivat hihansuut, niihin myös virkatut spiraalineliöt, neljä kumpaankin hihaan. Spiraalit vaativat myös hihoihin riittävästi pituutta, että näyttivät luontevilta.


Tuumatessa jakun mallia syntyi aina lisää neliöitä. Ja samalla tarve sijoittaa ne jakkuun. Kaulukseen spiraalineliöt päätyivät melko suunnitellusti. Jossain vaiheessa ajattelin eteen vetoketjua, mutta hylkäsin ajatuksen tyyliin sopimattomana. Eteen piti myös saada lisää leveyttä neulottujen etukappaleiden lisäksi. Lisäsin siis yhden spiraaliruuturivin eteen. 


Kaikki reunat on virkattu rapuvirkkauksessa. Siis hihansuut, helma, etureunat ja kauluksen reuna. Jakku on kiinnitetty neppareilla. Puen varmaankin kuitenkin useimmiten kuin puseron eli neppareita avaamatta. Jakun malli ei mielestäni oikein toimi "takki auki" -tyylillä. 


Hihojen istutukseen en ole täysin tyytyväinen. Hihojen pyöriöissä ja miehustassa on vähän liikaa väljyyttä, mutta ajattelin yrittää elää asian kanssa. Jos tasapaino jakun ja minun välillä ontuu, teen modifiointia.


Olen tehnyt jakkua nyt noin 2 vuotta ja 8 kuukautta. Pitkä projekti, jossa on ollut parhaimmillaan puolen vuoden taukoja. Miehustan vihreä värikin loppui jo puolivälissä kesken. Tein hetken jakun yläosaa viininpunaisella, mutta totesin sen toimimattomaksi ja purin pois. Onneksi löysin Lankamaailmasta lisää saman värjäyserän vihreää. Lanka on Hjerte Garnin Hjerte Fine Highland Wool. 100% villaa, 40 gramman kerillä (180 m/kerä). Lanka on huopuvaa, joten jakkua pitää huoltaa hellästi - tuuletellen. 


Mistä tämä spiraalipakkomielle sitten sai alkunsa? Talvella 2014 osallistuin innoissani Villein pipo -kilpailuun. Omasta mielestäni Mailmanmatkaajan spiraalit pipo oli loistava idea. Pipo ei kuitenkaan pärjännyt kisassa, mutta monta postausta tein aiheesta tänne blogiini. Tein myös kuvallisen ohjeen spiraalineliön virkkaamisesta. Ohje löytyy täältä 

http://punos-sidos-silmukka.blogspot.fi/2014/03/virkkaa-spiraalinelio-tai-kaksi.html


Tuosta linkin postauksesta löytyy myös linkki varsinaiseen pipopostaukseen ja myös linkki sanalliseen pipon PDF-ohjeeseen.


Tämän postauksen jakkuun ei ole olemassa ohjetta. Jakku syntyi sitä mukaa kuin sen valmistus eteni viimeisten yli 2,5 vuoden aikana. Aina välillä mieli ja ajatuksen suunta muuttuivat ja muuttivat jakun mallia.


Joskus asiat vaan vaativat aikaa - lepoaikaa, tuumaamisaikaa, suunnitteluaikaa, tekemisaikaa, purkamisaikaa, sovitusaikaa, korjaamisaikaa ja sopeutumisaikaa. Sellaista elämä on.6 kommenttia:

 1. Ihan älyttömän hieno jakku! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Tiia N! Oli hienoa saada pitkä projekti valmiiksi ja käyttökelpoiseen kuntoon :-)

   Poista
 2. Kaunis jakku! Vihreä väri on ihan huippu hieno!
  Kivaa itsenäisyyspäiväviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia <3 Vihreä on mulle väreistä ykkönen, vaikka nykyisin monet muutkin värit suosikkeja. Hyvää itsenäisyyspäivän aikaa myös sinulle! Joka ikkunalle kaksi kynttilää Jan kaikki muut perinteet esille :-)

   Poista
 3. Totaalisen hieno! Värit, malli, kuviot toimii ja istuvuuskin vielä lisäksi. Vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kovasti V-ra! Varsin hyvin toimii, mutta kyllä prosessissa oli säätöä yllin kyllin. Istuvuutta itse vähän petraisin, mutta nyt koostetaan mennä tuolla kokoonpanolla.

   Poista