sunnuntai 20. marraskuuta 2016

THE isoäidinneliö

Oman isoäidin virkkaama malli


Sateisen ja pimeän marraskuisen sunnuntain piristykseksi jaan sinulle ohjeen oman mummoni virkkaamaan isoäidinneliöön. Ainakin minua piristi uuden ohjeen tekeminen. Ja jakaminen muidenkin käyttöön lisää vaan energiaa. Toivottavasti postaus piristää myös muita virkkaajia!Sain loppukesällä mummoni vuosikymmeniä sitten virkkaaman peiton itselleni. Ihanan värikäs ja erityisen hienoa on tuo epäsymmetrisen tasapainoinen sommitelma. Ja kuinka ilman reunaa yhdistävää väriäkin eriväriset palat sopivat mainiosti yhteen. Malli poikkeaa siitä kaikkein perinteisimmästä virkatusta isoäidinneliöstä.


Vähän muokkasin tuota mallia tähän, kun siinä oli pieni omaa silmääni häiritsevä epäsymmetrisyys. 


Lopputulos on kuitenkin sama. Ruudussa on neljä kerrosta. Mummo on liittänyt palat yhteen ommellen. Virkkasin neliöitä Nalle- ja Maija -lankojen jämistä koukulla nro 3. Ruutujen koko näillä langoilla on  noin 8 x 8 senttiä. Kuvausilma eilen oli vähän erilainen kuin elokuussa mummon peittoa kuvatessani. Myös minun palojen väritys on aika lailla murretumpi kuin mummolla.
Oman isoäidin isoäidinneliön virkkausohjeTee aloitussilmukka ja 6 kjs (ketjusilmukkaa) ja sulje piilosilmukalla renkaaksi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kiristettävää aloitussilmukkaa 1. kerroksen pohjaksi.


1. Kerros

Virkkaa aloitusrenkaaseen 3 kjs, 3 p (pylvästä), 3 kjs, 4 p, 3 kjs, 4 p, 3 kjs, 4 p, 3 kjs. Eli 4 pylvästä / kylki ja kulmiin 3 kjs. Sulje kerros piilosilmukalla.


2. Kerros

Vaihda väriä, kiinnitä uusi väri piilosilmukalla kahden edellisen kerroksen pylvään väliin. 


Tee 3 kjs, virkkaa 1 p seuraavien kahden edellisen kerroksen pylvään väliin. Kulma: virkkaa ketjusilmukkalenkkiin 3 p, 3 kjs, 3 p. Tee seuraavaan kylkeen 1 p jokaiseen edellisen kerroksen kolmeen pylvään väliin. Toista kulma ja kyljen 3 p kerroksen loppuun asti. Sulje kerros piilosilmukalla vaihtaen samalla seuraavan kerroksen väri käyttöön.3. Kerros

Virkkaa 5 kjs (=1 p + 2 välikjs), 1pylväs väliin ennen edellisen kerroksen kulman pylväitä, 2 kjs. Virkkaa kulma kuten edellisellä kierroksella eli 3 p, 3 kjs, 3 p. 2 Kulman jälkeen virkkaa kylkeen 2 kjs, 1 p, 2 kjs, 1 p, 2 kjs. Toista kulma ja kylki kerroksen loppuun asti. Sulje kerros piilosilmukalla vaihtaen samalla seuraavan kerroksen väri käyttöön.

4. Kerros

Virkkaa 3 kjs (=1 p edellisen kerroksen pylvään päälle), 2 p ketjusilmukkakaareen, 1 p pylvään päälle, 2 p  ketjusilmukkakaareen,  1 p kahteen seuraavaan edellisen kerroksen pylvään väliin. Virkkaa kulma kuten kahdella edellisellä kierroksella. Seuraava kylki 12 p kuten edellä eli pylväsryhmien väliin, ketjusilmukkakaariin ja yksittäisten pylväiden väliin. Toista kulmaa ja kylkeä kerros loppuun asti. Sulje kerros piilosilmukalla. Neliö on valmis.Päättele loppulanka. Muut langat on hyvä päätellä jo virkatessa aina samantien virkkauksessa sisään piiloon. Virkkaa neliöitä niin paljon kuin tarvitset tai huvittaa tai ihan miten vaan mopo lähtee käsistä. Virkatuille neiliöille on miljoonia käyttökohteita, joten niitä ei voi koskaan olla liikaa, eivätkä ne koskaan mene hukkaan.


Viimeistele neliöt kostuttamalla hyvin ja pingottamalla muotoonsa. Anna kuivua. Vaihtoehtoisesti voit höyryttää neliöt muotoonsa, mutta varo langan lytistämistä eli ei liian kovakouraista käsittelyä villalle kuumalla. Käytä aina silitysliinaa raudan ja työn välissä.


Valitse sopiva tai mieluinen tapa liittää palat yhteen. Virkkaamalla kiinteitä silmukoita liittäen  on mielestäni hyvä käyttää vähän ohuempaa lankaa kuin ruutujen lanka, jos neliöt tulevat vaatteeseen. Ommellen saa pehmeämmän ja notkeammat sauman. Peitteeseen virkkaamalla liittäminen samalla langalla sopii hyvin. Vaihtoehtoja ja mielipiteitä on useita.


Minä varmaankin virkkaan nämä palani yhteen vähän ohuemmalla langalla. Tosin on vielä vähän epäselvää, mitä näistä paloistani teen. Jonkinlainen helma- ja/tai liivihameen edusta näkyy hämärästi verkkokalvolla. Kenties siis asu jouluun. Jää nähtäväksi.


Toivottavasti minun oman isoäidin peiton neliömalli tulee mahdollisimman monelle käyttöön. Ihania virkkaushetkiä sinulle lukijani!14 kommenttia:

 1. Ihania mummoneliöitä ja iso kiitos ohjeesta. Tämä onkin hyvä ohje noille ohuemmille langoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Lea! Kiva, että ohjeelle tulee käyttöä. Totta, että tämä ohje on ehkä vähän raskas esim. 7-veikata, kun etenkin tuo vika kerros on täynnä tiiviisti pylväitä. Tosin edellinen kerros reikäinen keventää. Toivottavasti ohje on selkeä ja ilman virheitä.

   Poista
 2. Kiitos mallista! Pidän tästä enemmän kuin siitä perinteisestä! Tämä on jotenkin ilmavampi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinisukka! Samoin tykkään vaihtelusta perinteiseen verrattuna. Tämä on tavallaan samalla sekä ilmava että tiivis, kun nuo kerrokset erilaiset. Toivottavasti ohje toimii!

   Poista
 3. Kiva, hiukan erilainen malli. Jospa minäkin innostun virkkaamaan tänä talvena neliöitä.

  VastaaPoista
 4. Kaunis peitto. Pitääpä kokeilla tätä mallia, kun taas peittokuume iskee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Onneli! Hyvää peittokuumetta sulle ja toivottavasti ohje toimii!

   Poista
 5. Nyt löytyi ystävän tyynyyn malli. Kiitos ihanasta mallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla! Toivottavasti tulee mieluinen tyyny!

   Poista
 6. Hei Pirjo! Eilen tavattiin Jokelassa ja "näytettiin tutuilta". Näissä käsityön merkeissä varmaan ehkä jo useaankin otteeseen jossain. Minunkin blogissani vilahtaa tuo isoäidinneliö, ja niitä löytyy vielä kaapistakin koottavaksi johonkin projektiin. Ihailin eilen myös joistain isoäidinvariaatioista tehtyä villatakkiasi, joka oli todella hieno. Toivottavasti törmäämme jatkossakin, ainakin näin blogien välityksellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Raija, oli kiva tavata ja tosiaan samat fiilikset, että ollaan törmäilty toisiimme jo aiemmin. Varmaan tavataan jatkossakin ja ainakin näin blogien kautta. Villatakkini oli neliöiksi virkatuista afrikanruusuista. Ohje ruutuihin löytyy blogistani ja on yksi suosituimmista ohjeistani. Ihanaa joulunodotusta sinulle Raija!

   Poista
 7. The isoäidinneliö on ollut ikuisuuden teen joskus -listallani. Nämä ovat kivannäköisiä ja näihin saisi herkullisesti upotettua langanjämät. Kiitos ohjeesta! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Tuija, että ihjeeni saa sinut tarttumaan tuumasta toimeen! Langanjämät kiertoon ja hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

   Poista