lauantai 29. joulukuuta 2012

Olisko tämä sitten aivovirkkausta ;-)

 

Tuli mieleen krokotiilinsuomuja virkatessa


OMG - krokotiilivirkkausta blogatessa muistin keltaisen patalapun, jonka olen ostanut SPR:n kirpputorilta Turengista pari vuotta sitten. En minä sitä patalapuksi ostanut ja kyllä vähän mietin ostamisen järkevyyttä, sillä sen verran hirveen näköinen puuvillarätti se oli. Mutta mielenkiintoinen, nimittäin tekstuurinsa, virkatun pintaratenteen ansiosta. Ihan euron sijoituksen väärtti. Ajattelin silloin, että joskus pitää miettiä, kuinka lappunen on virkattu.

Kirpparilta ostettu puuvilla patalappu edestä

Tämä tekniikka tuli siis mieleen krokotiilivirkkausta tehdessä. Tekniikoissa on yhteneväisyyksiä, vaikka ihan eri juttuja ne ovatkin. Molemmissa virkataan pylväitä alempien kerrosten pylväisiin pinnan oikealta puolelta.
 
Puuvilla patalappu nurjalta

Tässä kiemuraisessa pinnassa tehdään ensin pohjaruudukko. Siis ruutuvirkkauksella pohjaneliö, jossa 1 pylväs ja 2 ketjusilmukkaa toistuu. Ruudukko tehdään halutun lopputuloksen kokoiseksi. Lisäksi koossa pitää huomioida, että ruutuja tarvitaan kaksi/kuviokerros ympäri koko tilkun. Lisäksi keskelle 1 ruutu. Siis, kun minun toteutuksessa on neljä sisäkkäistä kuviota, ruutuja tarvitaan 4 *(2+2) + 1 eli 15 kertaa 15 ruudukko pohjaksi. Minun pohjaruudukko on virkattu marjapuuronpunaisesta Nalle -langasta.

Virkattu pohjaruudukko

Sitten aloin virkata kuviointia Novitan Ticotico -langalla. Tulipahan kamalan näköistä, lankojen vahvuussuhteet ihan pielessä. Ticoticosta tuli harvaa mitäänsanomatonta kiemuraa verkkopohjalle. Ei ainakaan minun pannunalusajatukseen mitenkään sopivaa. Tässä kuitenkin ylimalkaiset ohjekuvat ticotico-langalla.

Ensin pylväitä keskiruudun yhdelle sivulle.

Sitten pylväitä keskiruudusta kohti nurkkaa seuraavan ruudun kylkeen.

Ja edelleen koko em. ruudun ympäri sen joka sivulle.

Pylväillä keskiruudun toisen sivun kautta seuraavaan kulmaan ja ruudun ympäri.

Ja taas keskiruudun sivun kautta pylväillä ympäri kolmannen nurkkaruudun.

Ja sitten neljäs nurkkaruutu ympäri pylväin.

Seuraava kuviokerros kahteen seuraavaan ruuturiviin ympäriinsä.

Tässä kohtaa päätin, että ei tästä pelkkää tekniikkakokeilua tule, vaan lopputuloksen pitää myös näyttää hyvältä ja olla käyttökelpoinen esim. pannunaluseksi. Vaihdoin kuviopylväisiin langaksi Novitan Puron ja Huopasen. Sisimmäinen eli ensimmäinen kierros ja kolmas kierros ovat Puroa ja toinen ja neljäs kierros ovat Huopasta.

Keskimmäinen kuvio Purolla

Toinen kuviokierros Huopasella.

Kolmas kuviokierros Purolla.

Pylväät virkataan siis koko ajan ruudukon päälle ruutujen sivuihin eli vuorotellen pylväisiin ja pylväiden välisiin ketjusilmukoihin.   Jokaisessa välissä on 3 pylvästä (Ticotico kokeilussa pylväitä oli 4, kun lanka oli paljon ohuempaa). Näistä langoista kuvion virkkaamisen on melko rankkaa vääntöä käsille, etenkin kun tein sitä melko pienellä koukulla, koska halusin tiukkaa, hyvin pystyssä pysyvää kuviota. langanvaihdon jälkeen innostuin niin, että unohdin kuvatessa vihreän viltin pois sylistä ;-)


Neljäs kuviokierros Huopasella.

Jos kuvioruudun haluaa kiinnittää johonkin, esim. tyynynpäälliseksi, kannattaa tehdä pohjaruudukkoon yksi ylimääräinen ruutukierros. Helpottaa kiinnitystä. Tässä pannunalusessa kuvio menee ihan reunoja myöten.

Lopputulos on minusta VAU. Punainen väleistä vilkkuva pohja on piste iin päälle. Kyllä tykkään.

Tekniikka ei taidakaan jäädä pelkäksi kokeiluksi, sillä tuotekehitysideoita siitä tuli jo mm. mattoihin ja tyynynpäällisiin. Kuvioinnilla voi varioida vaikka kuinka. Ei siis tarvitse edetä keskeltä reunoille, vaan tehdä vaikka raitoja päästä toiseen.

Valmis pannunalunen.

Jos sinulla on tekniikalle nimi, laita viestiä. Ulkolaisilla FB-sivuilla olen nähnyt tekniikalla toteutetun tyynynpäällisen, en vaan nyt yhtään muista millä sivuilla kuva oli.

Minä nimitin tämän nyt aivovirkkaukseksi ;-) Lähinnä tuo alkuperäinen patalappunen yksivärisenä toteutuksena näyttää minusta ihan aivojen pinnalta ;-)

Alkluperäinen malli ja mitä siitä sitten tulikaan.

Taas kerran tuli todistetuksi se, että käsillä tekeminen ruokkii ideoiden syntymistä. Toissa yönä mietistälin että menikö yöunet ideavirran vaiko täysikuuta vuoksi? Varmaan molempien yhteisvaikutus. Onneksi välipäivävapaat jatkuu! Seuraavaksi jotain ihan muuta kuin virkkuuta tai mitään lankajuttuja!

2 kommenttia:

  1. Hyvää aivotoimintaa! Aivovirkkaus sopii hyvin nimeksi.

    VastaaPoista
  2. :) jep, samaa mieltä! Ei ole vielä tullut vastaan suomalaista nimeä tekniikalle.

    VastaaPoista