tiistai 22. lokakuuta 2013

Vähän kettua siihen joukkoon

Rähjääntyneelle rahille uudet vaatteet

Kesällä meinasin laittaa kasvivärjätyistä langoista tehdyn isoäidinneliöpeiton niin sanotusti lihoiksi, kun ajattelin palastella sen uusiin käyttötarkoituksiin. Onneksi katselin varastossa ollutta peittoa uusin silmin. Kunnostin ja otin käyttöön. Tetris peittoa voit ihastella useista kuvista blogini 13.8.2013 päivityksestä.

Tetris -torkkupeitto

Yksi tarve oli terapiakoiran ja sen porukoiden rahin päällinen uuteen kotiin. Sotkan varapatjarahin päällinen kun oli jo aika karmeaa katseltavaa. Kun päällinen ei syntynyt tetrispeitosta, sen valmistuminen vei vähän enemmän aikaa. Mutta nyt se on ollu jo muutaman viikon valmiina ja pari viikkoa sitten se matkasi uuteen kotiinsa.

Rahi ennen
Uuden tuotteen tekeminen alusta asti mahdollistaa värien huolellisen valinnan käyttötarkoitukseen. Toiveet muuhun sisustukseen sopien olivat viininpunaista, harmaata, valkoista. Niin ja kettua, sitä kun on ihan pikkuisina kettuina huoneen verhoissa. Kettu- värillä tarkoitetaan tietenkin oranssinpunaruskeaa.

Pala hahmottunut
Seitsemän veljestä lanka on mitä mainioin peruslanka rahinpääliseen. Ja siitä löytyikin hyvin nuo kolme väriä, mutta ei kettua. Käsillä oleva oranssi oli ihan väärän väristä. Onneksi meillä lankoja tursuaa vähän sieltä ja täältä laatikoista ja kaapeista. Omasta varastosta löytyi siis just oikea sävy Esiton lenkkimohairia. Sitä vahvistin ja meleerasin vielä punaruskealla vanhalla kertaamattomalla raanulangalla.

Palatehdas toimii - silmänruokaa vadilla
Koska elämäni on ollu viimeisen 1,5 kuukautta melkoisen kyllästettyä perus isoäidinneliöillä, niin nyt piti tähän saada joku muu virkattu ruutu. Ai miksikö tavallisia isoäidinneliöitä on riittävästi? Siihen löydät vastauksen esim. täältä.

Terapiakoira hommissa <3
Joka tapauksessa halusin tehdä rahinpääliseen neliöistä. Ympyrästä neliöksi muoto alkoi viehättämään. Nyt en kyllä kuolemaksikaan muista, mistä sivulta tai kenen blogista tai mistä kuvasta tuon ruudun idean nappasin. Ei siis ole omani. Mutta värien ja materiaalien yhdistelmä on. Ja ehkä joku yksityiskohtakin.
ruutuja
13x13 cm ruutuja tarvittiin yhteensä 85 kappaletta. Aika määrä. 25 rahin päälle ja 15 jokaiseen sivuun. Kirkkaampi kettuväri loppui kesken, mutta onneksi varastoissani oli toista vähän tummempaa ruosteeruskeaa lenkkimohairia ja sen pariksi sopivaa raanulankaa.

lisää ruutuja
Niinpä päällinen tuli kirkkaimmalla kettuvärillä tehdyistä ruuduista ja kyljissä kirkkaammat ja syvemmät ruudut vuorottelee.

ruutupintaa
Palat liitin yhteen ommellen. Ja osat yhdistin kiinteillä silmukoilla virkaten. Osilla siis tarkoitan päällistä ja neljää kylkeä. Näin sain korostettua reunoja ikäänkuin tereillä.

lisää ruutupintaa
Minusta makee lopputulos, sopii saajien kotiin varmasti hyvin. Siis terapiakoiran ja sen porukoiden.

Kaikki pinnat valmiina
Oikeestaan hyvä, että ei jää meille, sillä tähän työhön liittyy kovasti selällään virkkaamisen muistoja. Ainakin puolet paloista virkkasin selkäkiputoipilaana maaten. Samoin kokoaminen sujui pääosin makuuasennossa. Mitä, sitä ei käsityöriippuvainen tekisi oman päänupin koossa pysymisen eteen :-D

Terapiakoira valppaana <3
Terapiakoira vietti syys-lokakuussa reilut pari viikkoa meillä terapoimassa toipilaita. Yhdessä siis virkattiin rahinpaloja ja koottiin päällistä yhteen <3

Saumatonta saumaamisyhteistyötä terapeutti kainalossa <3

Ohje ruudun virkkaamisen


Tee 6 ketjusilmukkaa ja liitä piilosilmukalla renkaaksi. Tämä keskusta siis minulla kettua. Eikä yhtään ketuttanut ;-)


Ketjusilmukkalenkki
Tee renkaaseen samalla värillä 5 ketjusilmukkaa (ensimmäinen pitkänpylvään ja 1 kjs). Toista renkaaseen 1 pitkäpylväs ja 1 ketjusilmukka niin, että niitä on yhteensä 16. Sulje kerros piilosilmukalla.Eka kierros valmis.

5 kjs, 1 ppValmis eka kierros

Vaihda väri siirtyen edellisen kerroksen ketjusilmukan kohdalle. Tee kolmen pylvään "palloja". Tee 3 kjs (1.pylväs). Tee kaksi pylvästä niin, että vedät viimeisen osan vasta kaikkien kolmen pylvään läpi yhtäaikaa. Väliin 2 kjs ja sitten seuraavat kolme yhteen virkattua pylvästä. Toista kolmen yhteenvirkatun pylvään ja 2 kjs:n mallikertaa niin, että niitä on 16 kpl. Sulje kerros piilosilmukalla. Toka kierros valmis.

3 p yhteen nippuun2 kjs pylväskimppujen väliinValmis toinen kierros

Vaihda väri ja siirry edellisen kerroksen kahden kjs:n kohdalle. Tee siihen kolme pylvästä (ensimmäinen on 3 kjs) ja sitten 1 kjs. Toista koko ympyrään kolmen pylvään ja yhden kjs:n ryhmiä niin, että niitä on 16 kpl. Sulje kerros piilosilmukalla. Kolmas kierros ja ympyräosuus on nyt valmis.


Toistuu 3 p, 1 kjs

Valmiskolmas kierros

Vaihda väri ja siirry edellisen kerroksen ketjusilmukan kohdalle. Tällä kerroksella ympyrä muuttaa muotoaan neliöksi kulmien virkkaamisen avulla. Teen kolmeen peräkkäiseen edellisen kerroksen ketjusilmukkaväliin kolmen pylvään ryhmät ja joka neljänteen kulma. Kulma tehdään näin: kolme pitkää pylvästä, kolme ketjusilmukkaa ja kolme pitkää pylvästä. Mä aloitin kerroksen kahdella kolmen pylvään ryhmällä niin kerros päättyy ruudun sivuun eikä kulmaan. On kuitenkin makuasia, mistä kohtaa kerroksen aloittaa ja mihin vastaavasti lopettaa. Pääjuttu on, että kerroksella toistuu 3 kertaa kolmen pylvään ryhmä ja sitten jokaista kulmaa varten 3 pp, 3 kjs, 3 pp. Kerros kiinni piilosilmukalla. Neljäs kierros valmis ja muoto muuttunut neliöksi.

Eka kulma...

...toka kulma...
...kolmas kulma...
...neljäs kulma ja valmis
Vaihda väriä ja siirry edellisen kerroksen pylväiden väliin. Tee kerros kuin tavallisessa isoäidinneliössä eli ruudun sivuille joka väliin 3 pylvästä ja yksi kjs ja kulmiin 3 pylvästä, 3 kjs, 3 pylvästä. Sulje kerros piilosilmukalla. Viiden kerros ja koko neliö valmis.


3 pylvästä ja 1 kjs toistuu + kulmat!

Valmis!
Ruutu on valmis. Mun käyttämillä langoilla ja koukulla ja käsialalla koko on 13x13cm. Meni siis just tasan 65 cm levyiseen ja 39 cm korkuiseen rahiin. Hyvin suunniteltu siis! Tein tarkoituksella napakoita neliöitä, koska silloin kestää käytössä paremmin kuin löysät löpsykät. Myös terapiakoiran kynsiä. Käytin 2,5 numeron koukkua.


Valmis rahi, vau!
Kiva ruutumalli, taidan käyttää toistekin muilla materiaaleilla. Vaihtelua saa materiaateilla ja muuttamalla värirytmiä. Yksivärisenäkin vois olla ihan jees ruutu.

Hyvältä näyttää paikallaan!
Hyvä on terapiakoiran uudistetulla rahilla koiranunta nukkua <3

Terapiakoiran unoset <3

Tässä vielä rahi vanhalla ja uudella päälisellä rinnakkain


Ennen - jälkeen


12 kommenttia:

 1. Hieno tuli! Paljon kiitoksia hyvästä ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos katjainkeri! Hyvä, jos ohjeella on käyttöä. Tykkään tehdä noita step-by-step ohjeita aina välillä :-)

   Poista
 2. Upea tuli! Kyllä koirulin passaa nukkua koiranuntaan tuolla. :)

  On muuten huomattu täälläkin, että kyllä hätä keinot keksii ja monta käsityötä pystyy tekemään tarvittaessa selälläänkin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matleena! Koira tykkää ja niin myös terapiakoiran porukat :-) Totta, että hätä keinot keksii. Eihän sitä voi olla tekemättä käsitöitä, jos ne on osa jokapäiväistä elämää. Väliin olen hierojan kanssa melkein kinannut siitä, että pitäsikö tehdä vähän vähemmän. Kuitenkin aika halpa ja hyvä "lääke" päänupille ;-)

   Poista
 3. Tosi hyvännäköinen uusi päällinen, kauniit värit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Laura! Värit hurmaavat kyllä minutkin, vaikka viidestä kerroksesta kaksi harmaata ;-)

   Poista
 4. Tosi hieno tuli. Melkein tekee mieli hankkia rahi, vaikkei tarvetta olekaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks, ruutua voi käyttää muuhunkin kuin rahiin :-)

   Poista
 5. Oi, aivan ihana! Meillä olis vielä tuollainen rahikin mut taitaa tarvittava viitseliäisyys puuttua.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Minulla viitseliäisyys ja into lisääntyy tehdessä. Ideoita tulvii ja pitäisi saada varpaatkin hommiin ;-)

   Poista
 6. Oo minkä ihanan blogin löysin! Isoäidin neliöitä tulöin katsomaan ja tosi kauniita ovatkin. Tuo kasviväreillä värjätty on mun mieleen, kun itekin sitä harrastan. Äitini virkkasi mulle neliöitä valmiiksi, mutta ei ehtinyt koota peittoa ennen kuolemaansa. Olis tarkotus koota se pikapuoliin, mutta se on aika kova pala mulle.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Eeviregina! Olen pahoillani äitisi kuolemasta. Käsityön avulla moni tekee surutyötä. Peitto on valmistuessaan teidän yhteinen juttu, sisältää paljon tunteita <3

  VastaaPoista