lauantai 9. marraskuuta 2013

Virkattaisko sydämellisiä mummoja?

Sydämen ja isoäidinneliön integraatio

Mummoneliö toimii niin monessa. Enkä siihen kyllästy, vaikka työyhteisön virkkuuproggis toi elo-syyskuussa meille kotiin yli 1100 mummoa kylään. Hyväntekeväisyyspeittojen kokoaminen etenee yhdessä tehden hienosti ja kirjoittelen siitä päivitystä kuvin ja sanoin lähiaikoina.

 

Taito Pirkanmaan Roosa -nauha sukkalangoista lisää Lankaa lääkkeeksi päivityksessä 1.10.2013


Ensimmäinen sydämellinen mummo syntyi syyskuussa. 


Roosa-nauha sukkalangat tulivat postissa ja niiden huumaavan hempeät ja raikkaan värit saivat sydämen sykkimään.


Sydämiä olen virkannut aiemminkin, mutta Roosa-nauha villasukkiin ja kämmekkäisiin / rannekkeisiin keksin liittää sydämen mummoneliön keskelle.


Pitäisiköhän huolestua, kun nämä hempeät värit ovat alkaneet viehättää? No pääasia, että ei musta tai muut mitäänsanomattomat värit.


Sydämellisen mummon virkkaus alkaa sydämestä.

 
Lopuksi sydämen ympärille virkataan neliön puuttuva reunus. 


Ohje step-by-step


5kjs renkaaksi. Renkaaseen 3 pylvästä, 3 kjs. Toista vielä 3 kertaa. Kerroksen eka pylväs on 3 kjs. Sulje kerros piilosilmukalla ja siirry piilosilmukoilla seuraavan kulman ketjusilmukkalenkkiin, jossa vaihda väri halutessasi.


Toinen kerros: Virkkaan edellisen kerroksen ketjusilmukkalenkkiin 3 pylvästä, 3kjs, 3 pylvästä = 1. kulma. Toista sama kolmeen muuhun kulmaan. Sulje kerros piilosilmukalla ja siirry piilosilmukoilla seuraavan kulman ketjusilmukkalenkkiin, jossa vaihda väri halutessasi.Kaksi ekaa kerrosta tehdään siis kuten tavallisessa isoäidinneliössä.


Kolmas kerros aloitetaan virkkaamalla kiinteitä silmukoita kulman ketjusilmukkalenkkiin ja koko neliön yhdelle sivulle ja seuraavaan kulmaan.


Sitten virkataan 8 pitkää pylvästä seuraavan neliön sivun keskelle eli edellisen kerroksen pylväsryhminen väliin = sydämen 1. kaari.


Kaaren jälkeen seuraavaan edellisen kerroksen kulmaan 1 kiinteäsilmukka niin että koukku menee edellisen kerroksen alta (ulottuu siis 1. kerrokselle asti).


Sitten sydämen toinen kaari neliön seuraavan sivun keskelle samoin kuin ensimmäinen kaari eli 8 pp.


Sydämen toisen kaaren jälkeen jatketaan seuraavasta kulmasta kiinteillä silmukoilla eteenpäin 
= sydämen toinen sivu.


Kiinteitä silmukoita jatketaan sydämen kärkeen eli kerroksen aloitukseen asti.


Sydämellisen mummon sydän on valmis <3


Sydänkämmekkäästä tarkistus, miten loput kerrokset virkataan sydämen jälkeen. Seuraava kerros alkaa siis sydämen kaaren alta. Seuraava kerros on sydämellisen mummon haasteellisin, kun siinä sydämen muodosta jatketaan neliöksi, jossa sydän asettuu suoraan keskelle neliötä. Siinä ei kannata lannistua saati luovuttaa.


Koukku siis pariin lankaan sydämen kaaren pitkien pylväiden taakse keskelle. 
Tähän tulee seuraavan kerroksen ensimmäinen kulma.


Siihen virkataan 3 pylvästä. Ensimmäinen pylväs tulee 3 ketjusilmukasta, kuten aina kerroksen alussa.

 

Sitten 3 kjs kulmaan ja koukku eri suunnasta kahteen seuraavaan lankaan pitkien silmukoiden taakse ja siihen 3 pylvästä. 1. kulma on valmis.


Siirrytään tekemään neliön sivua. siihen kolmen pylvään ryhmä. 
Pylväät tulevat sydämen syvennyksen taakse kiinni.


Sitten vuorossa toinen kulma, joka tulee sydämen toisen kaaren taaksen kiinnittyen pitkiin pylväisiin kuten ensimmäinen kulma.


 

Välillä kurkkaus valmiista sydänmummosta. Kiinnitys tulee sydämen toisen kerroksen kulmapylväiden jälkimmäisen ryhmän taakse. Hankalaa sanottaa, mutta selviää, kun vaan rohkeasti alkaa virkkaamaan!


Siirrytään seuraavaan ruudun sivuun, jonka kolmen pylvään ryhmä tulee kiinni siis sydämen toisen kerroksen pylväiden taakse kuten edellisessä kohdassa on kerrottu.


Sitten seuraava kulma, joka tulee sydämen sivun keskelle, kiinnitys sydämen kolmannen kerroksen keskimmäisten kiinteiden silmukoiden taakse. Kulmaan siis 3 p, 3 kjs, 3 p.


Seuraavat neliön sivun kolme pylvästä kiinnittyvät sydämen kärjen kohdalle, mutta ei kiinteisiin silmukoihin vaan toisen kerroksen pylväiden alareunoihin.


Seuraava kulma tulee vastaavaan kohtaan sydämen toiselle sivulle kuin edellinen kulma. 
Siis keskelle kiinteitä silmukoita, taakse kiinni 3 p, 3 kjs, 3 p.


Viimeisen sivun 3 pylvästä tulevat vastaavaan kohtaan sydämen toisen kerroksen pylväiden taakse kuin toisella puolella sydäntä eli heti kaari kulmien jälkeen. Kierroksen sulkeminen piilosilmukalla ensimmäiseen pylvääseen ja piilosilmukoilla siirtyminen kulman ketjusilmukkalenkkiin.


Sydämellinen mummo takaa ensimmäisen reunuskerroksen jälkeen.


Seuraava kerros on sitten jo ihan tavallinen isoäidinneliö kerros. Neliön kulmissa 3p, 3 kjs, 3 p. Ja sivuihin 2 kolmen pylvään ryhmää. HUOM! En käytä näissä neliöissä sivun pylväsryhmien välillä yhtään ketjusilmukkaa.


Seuraava kerros vastaavasti kuin edellinen, mutta sivuihin tulee 3 kolmen pylvään ryhmää. 
Jos mummosta haluaa isomman, kerroksia vaan lisää.


Valmis sydämellinen mummo. Tässä väriä vaihdoin joka kerroksen jälkeen ja päättelin langan päät samalla virkkaamalla ne kerrosten väliin.


Sydämen voi tietenkin värittää ihan kuinka haluaa. Tässä yksivärinen sydän.


Ja siihen virkattuna toisella värillä yksivärinen reunus.


Sydämellinen mummo kahdella värillä valmiina.
 

Sydämellisillä mummoilla voi elävöittää tavallisista isoäidinneliöistä virkattua tuotetta. 
Vastaavalla tavalla olen nähnyt tehtävän pöllöjä tai kukkia neliöpohjaan kiinni. 


Tässä sydämellisessä mummossa "se jokin" on siinä, että sydänkin tehdään aluksi kuin isoäidinneliö, vasta viimeinen eli kolmas kerros muuttaa muodon sydämeksi.


Yksittäisiä neliöitä voi liittää vaikka onnittelu- tai joulukorttiin.


Varamummoja on aina hyvä olla ihan irrallaankin.


Ei koskaan tiedä, milloin tarve sydämelliseen mummoon tai ihan tavalliseen mummoon iskee.Nämä mummot saattavat päätyä, kuten edellisetkin, johonkin asusteeseen. Vaikka joululahjoihin.


Sydämellisen ihanaa huomista isänpäivää <3

4 kommenttia:

 1. Täytyy laittaa talteen, tosi hyvä ohje! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia! Toivottavasti ohje on selkeä. Aika vaikea sanoittaa tuota sydämen jälkeistä kerrosta!

   Poista
 2. vau, mitä paikkoja olet keksinyt sydänneliöille! en ollut ajatellut, että virkattuja neliöitä voisi yhdistää esim. neulottuihin sukkiin. hienoja ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! Kun virkatut palat (neliöt, ympyrät, 5-,6-8--kulmiot, kolmiot, kukat...) on niitä, mitä tulee tehtyä "pahanpäivän" varalle, on niiden käyttöön myös syntynyt kaikenlaisia omia viritelmiä. Näitä sukanvarsiliitoksia olen tehnyt muutaman vuoden.

   Poista