maanantai 29. joulukuuta 2014

Lisää piilosilmukkavirkkausta

Piilosilmukoilla virkatut kämmekkäät

Edellisessä postauksessa piilosilmukkavirkatuista tumpuista jo väläytin toista samalla tekniikalla tulevaa työtä. Niistä ei sitten tullut tumppuja vaan kämmekkäät.
 


Kämmekkäät ovat minulla lähes jokapäiväisessä käytössä sisällä ja ulkona. Siksi niitä on tarpeen olla erivärisiä ja eripaksuisia ja eri tyylisiä. Joka fiilikseen vähintään yhdet sopivat.


Näiden ohut lanka (Pirtin Kehräämön karstalanka 140 tex x 2) oli nyt mainion vahvuista saamiisi piilosilmukkakoukkuihin. Koukut esittelin edellisessä postauksessa. Virkkaus oli nyt varsin sujuvaa. Kokeilin kahden värin käyttöä ja sitä miten kuvioiden rajapinta muodostuu.


Kuviokohdissa nurjalle jää lankajuoksut ihan kuten kirjoneuleessa. Sen sijaan kiinteillä silmukoilla kuviovirkatessa huilaavan värit saan virkattua piiloon virkkuun sisään. Piilosilmukoilla eli kiinteillä ketjusilmukoita virkatessa tällaista väliä ei ole.


Kuvioiden rajapinnasta tulee aina vino. Joko oikealle tai vasemmalle. Tämä riippuu siitä, missä kohtaa värin vaihtaa. Oikealle kallistuvissa kuvioissa vaihdoin värin niin, että oli vielä yksi silmukka käytettyä väriä edelliseltä kierrokselta näkyvissä. Kaksi seuraavaa kuvaa havainnollistaa tätä.Ja vasemmalle kuvio kallistuu, kun värin vaihtaa siinä kohdassa, missä kaikki edellisen kerroksen silmukat on jo virkattu samalla värillä. Seuraava kuva havainnollistaa tätä.


Saikohan tuosta selvää? No, kuvat ehkä auttoivat havainnollistamaan asiaa. Minun piti kolmannessa kuviokohdassa kokeilla sitä, että joka toisella kerroksella olisin tehnyt toisen värinvaihtokohdan ja joka toisella toisen, mutta se menikin sitten vauhdilla ekan kuvioraidan tyylillä.


Luulen, että näissä ohuissa kämmekkäissä tavoitin jotain siitä, mikä on ollut tyypillistä vanhoille piilosilmukkavirkatuille töille. Siis ajatellen tuntua ja paksuutta.

 

Kuviot ovat ihan omasta päästä sitä mukaa tullutta kuin eka kämmekäs eteni. Ala- ja yläreunassa sekä peukalossa on piilosilmukat virkattu niin, että on otettu koukulle edellisen kerroksen silmukan takareuna. Muutoin on otettu silmukan etureuna koukulle. Langat on kasvivärjättyjä sipulinkuorella (jälkiväri), pietayrtillä ja krappilla.


Lumipallojen tekeminen oli reilussa 20 asteen pakkasessa vähän haasteellista, mutta onnistui kylppärissä tumput kädessä. Vaikea uskoa, että huomenna olisi jo plussan keliä, kuten on ennustettu. Sen näyttää huominen!
2 kommenttia:

  1. Jännittävää, kiitos tekniikan esittelystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Jokke! Siitä sitten vaan testaamaan. Rentoja silmukoita uuteen vuoteen!

      Poista