Viuhkavirkatut syto-myssyt |
Mukana Kanta-Hämeen syto-myssykampanjassa
Nyt on valtakunnassa käynnissä tempauksia, joissa tehdään monenlaisia myssyjä, pipoja, päähineita, ytimekkäästi syto-myssyjä sairaaloihin stytostaattihoidoissa hiuksensa menettäneille. Olen mukana Kanta-Hämeen keskussairaalaan suunnatussa myssyjen teossa. Porukalla on Facebook-ryhmä ja myssyistä myös kirjoitetaan yhteisöllisesti blogia: http://sytok-hks.vuodatus.net/. En kirjoita tähän tarkempia ohjeita myssyjen periaatteista ja toimituksesta, koska ne löytyy noiden linkkien takaa.
Ensimmäinen lahjoitus tehdään ystävänpäivänä eli 14.2.2013, mutta kampanja jatkuu maaliskuun loppuun. Itse ajattelin tehdä alkuun virkattuja myssyjä, katsotaan sitten tuleeko jossain kohtaa mieli siirtyä puikkoihin. Minulla on aika paljon Esiton ja Pirkanmaan Kotityön puuvillalankoja, joten niitä nyt käytän näihin myssyihin. Ajatukseni on myös olla päästämättä itseäni liian helpolla eli teen kaikkiin myssyihin jotain sellaista tekniikkaa, jota olen aina halunnut kokeilla / on jäänyt muuten kokeilematta / en ole pitkään aikaan tehnyt. Myös myssyjen ohjeet yritän saada kaikista ainakin jollain tasolla tehtyä. Ohjeet tulee tänne omaan blogiini ja lyhempi postaus ja viittaus sitten sytokamppanjan blogiin.
Jumppapallo myssypäänä |
Ensimmäisen myssyparin tein simpukka-/ viuhkavirkkauksella. Puna-sini-ruskeassa myssyssä on 108 silmukkaa aloitusketjussa. Nelivärisessä myssyssä on 6 silmukkaa eli yksi mallikerta enemmän, siis 114 silmukkaa. Näillä silmukkamäärillä tulee noin 60 cm päähän sopivia myssyjä, riippuu tietenkin langan vahvuudesta, koukun koosta sekä virkkaajan käsialasta. Aloitusketjut tein kaksinkertaisella langalla. Kannattaa yleensäkin tehdä virkkuun alku kaksinkertaisella ainakin asusteissa (pipot, tumput, tossut) ja vaatteissa, koska se kestää paremmin, eikä tule kiristävää reunaa. Sen jälkeen ketju renkaaksi ja toinen lanka pois. Virkkuuta jatketaan siis yksinkertaisella langalla.
Viuhkan mallikerta on seuraava: kolme ketjusilmukkaa (1. pylväs) ja 4 pylvästä samaan silmukkaan, jätä väliin 2 silmukkaa ja tee 1 kiinteä silmukka seuraavaan silmukkaan. Sitten taas väliin 2 silmukkaa ja 5 pylvästä samaan silmukkaan, sitten taas kiinteä silmukka kahden silmukan päähän. Toista koko kerros pylväsryhmää ja kiinteää silmukkaa.
Jonkinlainen tekniikkakuva viuhkavirkkauksesta |
Seuraavalla kerroksella jatketaan samoin, mutta pylväsryhmä ja kiinteä silmukka asettuvat lomittain. Tehdään siis pylväät edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan. Ja vastaavasti kiinteä silmukka tulee edellisen kerroksen pylväsryhmän keskimmäiseen pylvääseen.
Vaihtele väriä mielesi mukaan, tai virkkaa yksivärisenä. Värien avulla viuhkakuvio tulee paremmin esiin. Punasävyisessä myssyistä punaista on joka toinen kerros ja välissä vuorottelee sininen ja ruskea. Sini-vihreässä myssyssä neljä väriä vuorottelee, yksi kerros sinistä, yksi tummempaa vihreää, yksi vaaleampaa vihreää ja yksi kerros beessiä.
Sama tekniikka, erilainen väritysrytmi myssyissä |
Molemmissa myssyistä on virkattu 18 kerrosta ennen kavennuksia. Kavennusten ensimmäinen kerros on tehty niin, että joka toisesta pylväsviuhkasta on vähennetty kaksi pylvästä. Kerroksella siis vuorottelee viiden ja kolmen pylväät viuhkat. Seuraavalla kerroksella kaikki viuhkat ovat kolmen pylväät kokoisia. Näitä kolmen pylväät viuhkakerroksia toistetaan yhteensä kuusi kerrosta. Sen jälleen seuraavalla kerroksella joka toinen viuhka kaventuu yhdeksi pylvääksi. Ei sitä sitten enää oikein viuhkakuvioksi voikaan sanoa. Myös seuraava kerros on samoin eli kolmen pylvään ja yhden pylvään viuhkat vuorottelee ja väleissä on tietenkin kiinteät silmukat. Sitten kerros, jossa on vuorotellen yksi pylväs ja yksi kiinteä silmukka.
Myssyn yksivärinen päälaki |
Tämän jälkeen olen lopun päälaesta tehnyt yhdellä värillä. Pylväät ja kiinteät silmukat olen vaihtanut puolipylväiksi. Loppua olen kaventanut jättämällä silmukoita väliin, ensin joka neljännen, sitten joka kolmannen jne. Silmämääräisesti on hyvä seurata loppua ja kaventaa niin, että myssyn muoto on kaunis.
Nelivärinen viuhkavirkattu syto-myssy |
Punasävyisessä myssyssä virkkasin vielä alareunaan kerroksen rapuvirkkausta. Sinivihreään en sitä ainakaan vielä tehnyt. Aloitusreuna on ihan siisti ja toimiva ilman sitäkin juuri sen kaksinkertaisella langalla tehdyn aloitusketjun ansiosta. Jos alareunaan haluaa koristeellisuutta, niin siihen voisi virkata vaikka kerroksen kolmen pylvään viuhkoilla.
Rapuvirkkausta kerros alareunassa |
Osallistuisitko sinäkin tähän hyväntekeväisyyteen? Vaikka vain yhdellä myssyllä!
Myssyjä voit myös ommella joustavasta puuvillatrikoosta, täällä Matleenan Lankapirtti-blogissa on selkeä ohje siihen http://lankapirtin.blogspot.fi/2012/11/ommellaan-roikkuva-trikoopipo.html.
Taas jumppapallolle käyttöä! |
Seuraava syto-myssyni on jo työn alla. Ihan eri tekniikalla, mutta
edelleen virkaten.
Aikamoista sovittelua ajankäyttö työn, perheen, ystävien, muiden käsitöiden, muiden
harrastusten ja levon välillä. Mutta niin mukavaa ;-)
Hei!
VastaaPoistaIhania pipoja. Minun tekisi mieleni kokeilla, mutta saako tätä ohjettasi kokeilla ilman variointia? Minä kun tarvitsisin ohjeen, mitä noudattaa :)
Hei, ilman muuta saa tehdä pipoja just suoraan ohjeen mukaan. Siis jos tänne blogiin kirjoittelen ohjeen, niin sitä saa käyttää ja tehdä ihan samanlaisia tuotteita. Jätän tekemättä ohjeet ja kerron tekstissä, jos postaan jotain sellaista, mitä en toivo kävelevän samanlaisena vastaan :)
PoistaKiitos tiedosta! Josko sitten kokeilen, jotta saan tuhottua puuvillalankoja.
PoistaPipot on kauniit hyvän mielen tuojat ja suuri kiitos ohjeesta <3
VastaaPoistaKiitos! Ohje on ehkä vähän suurpiirteinen, mutta varmaan siitä asia selviää. Saa pistää kysymyksiä, jos ohje kaipaa täydennystä / tarkennusta.
PoistaIhania! Mullakin lukee tuolla käyssäprjektilistallani, ehkä sijalla 506, pipo. Tämä siis muistiin :)
VastaaPoistaOis muutes sulle haaste mun blogissa ;)
VastaaPoistaKiitos, pistitpäs pahan, kun tota ei voi virkkuuohjeilla suorittaa. Otan haasteen vastaan, tietty!
PoistaKiva malli tämä simpukka!
VastaaPoistaKiitos :-)
VastaaPoista