Seuraava pari syto-myssyjä uunista ulos!
Toinen virkattu syto-myssyparini valmistui - vihdoinkin. Meinasi jo ehtiä kirimään ohi pari neulottua myssyä, kun homma alkoi tämän baskerimallin kanssa välillä jumittamaan.
Jos et tiedä, mikä on syto-myssy, niin katso aikaisemmasta postauksestani: Hyvää mieltä monille! Ja jos haluat kattavammin tietoa aiheesta on esimerkiksi Matleenan Lankapirtti-blogi hyvä tiedon lähde sytomyssyihin.
Afrikankukka-palojen virkkaamiseen löytyy runsaasti ohjeita netistä. Siitä huolimatta tässä on nyt minun ohjeeni muiden joukkoon. Luvassa siis paljon kuvia ja pitkä postaus, taas kerran :D
Virkkaa 5 ketjusilmukkaa ja liitä piilosilmukalla renkaaksi.
Virkkaa samalla värillä renkaaseen 2 pylvästä ja 1 ketjusilmukka, toista 6 kertaa. Ensimmäinen pylväs tulee ketjusilmukoista. Sulje piilosilmukalla ja siirry piilosilmukoin ekan ketjusilmukan kohdalle.
Vaihda väri. Muista päätellä langanpäät samalla, kun virkkaat palat. Siis virkkaa ne
aina seuraavan kerroksen sisään. Ei jää hermoja raastavaa päättelyä
loppuun.
Virkkaa jokaisen ketjusilmukan kohdalle 2 pylvästä, 1 ketjusilmukka, 2 pylvästä. Toista koko kerrokselle eli kuusi kertaa.
Sulje kerros piilosilmukalla ja siirry piilosilmukoin edellisen kerroksen ketjusilmukan kohdalle. Jatka siis samalla värillä toinen kerros.
Tee jokaiseen ketjusilmukkalenkkiin 7 pylvästä. Ensimmäinen pylväs tulee ketjusilmukoista.
Tee koko kerros eli toista 6 kertaa 7 pylvästä ketjusilmukkaan.
Vaihda väri ja sulje kerros piilosilmukalla.
Tee kiinteitä silmukoita, pylväsryhmien välissä vie koukku ja lanka kahden kerroksen alta. Näin saat terälehdet aikaiseksi.
Sulje kerros piilosilmukalla. Vaihda väri.
Tee pylväitä jokaiseen kiinteään silmukkaan ja terälehtien keskelle 1 pylväs, 1 ketjusilmukka, 1 pylväs samaan kiinteään silmukkaan.
Tee kerros valmiiksi. Sulje piilosilmukalla, katkaise lanka ja vedä silmukan läpi.
Afrikankukka on valmis.
Tarvitset 19 palaa yhteen baskerimyssyyn. Ompele palat kiinni toisiinsa.
Ensi kuusi kukkaa keskuskukan ympärille.
Tämän jälkeen ompele kuusi kulmaa.
Sitten on vuorossa baskerimyssyn alareuna. Tässä minulla tulikin punaisessa myssyssä se jumituskohta. Tein nimittäin alareunan ensin samalla yksinkertaisella langalla kuin afrikankukkapalatkin. Siitä versioista jaoin myös ekat kuvat mallista Facebookissa. Sain kehuja, mutta itse olin tyytymätön.
Niinpä purin alareunan kokonaan ja tein uudelleen kaksinkertaisella langalla. Olisi minun tämä pitänyt tietää vuosikymmenten isoäidinneliökokemuksistani. Eli kun virkattuihin paloihin liittää pylväinä tai kiinteinä silmukoina pintaa, niin sen pitää olla vähän paksummasta tai kaksin kertaisesta langasta tehtyä, jossa pintojen vahvuus vastaa toisiaan.
Seuraava kuvakavalkaadi kertoo siis alareunan tekemisestä. Ota käyttöön kaksinkertainen lanka.
Tee kerros pylväitä, mutta tee nurkissa kavennukset neulomalla kuusi pylvästä yhteen. Lisäksi pylväsryhmän kaksi keskimmäistä pylvästä ovat pitkiä pylväitä.
Pylväiden kaventaminen menee siis näin: tee viimeistä vetoa vaille valmiiksi kaksi tavallista pylvästä, kaksi pitkää pylvästä, kaksi tavallista pylvästä. Siis kolme nurkan molemmin puolin.
... ja tee yksi ketjusilmukka ennen kuin jatkat pylväin kohti seuraavaa kulmaa.
Kavennukset nurkissa siis tasoittavat kukkapalojen reunan muotoja. Kuvassa näet, miltä kavenneut nurkat näyttävät.
Tee seuraava kerros pylväitä ja puolipylväitä niin, että pylväät asettuvat kulmien väliin ja puolipylväät pidemmälle ulottuvaan kaarevaan kohtaan. Taas saadaan reunan tasoittumista aikaiseksi.
Sitten kerros pylväitä ja kavennuksia kavennettujen kulmien kohdille sekä kaksi jokaisen kaarevan alueen kohdalle. Nämä kavennukset tehdään siis jättämällä yksi edellisen kerroksen silmukka väliin. Tarkkaile alareunan muotoa.
Viimeiseksi virkkaa vielä yksi kerros kiinteitä silmukoita.
Poimi silmukat sukkapuikoille tai lyhyelle pyöröpuikolle.
Kyllä näet oikein, minulla on KnitPron kantikkaat Cubics sukkapuikot. Ihan uudet, sain hyvältä ystävältä. Mahtavat käteen, ehkä pitää päivittää joitakin muitakin puikkoja löhiaikoina. Tosin ei perinteisissäkään minusta mitään vikaa ole.
Niin langoista en sanonutkaan vielä mitään. Punaisessa myssyssä on samoja lankoja kuin aikaisemman postaukseni viuhkamallisissa syto-myssyissäni.
Sinisen langat ovat jotain tosi vanhaa, 8o-luvun alusta, Wetterhoffilta ostamaani pehmeää ohutta puuvillaa. Sitä käytin kaksinkertaisena jo afrikankukissa ja alareunassa ja joustimessa vahvikkeena oli Bockensin puuvilla-pellavalanka. Myös tämä on vanhaa lankaa, mahtaako olla enää maailmankartalla moisia saatavillakaan.
Afrikankukkapalat ovat myssyissäni 8,5
cm leveymmältä kohdaltaan ja siitä tuli minun isoon päähän oikein sopiva
myssy, kun tein tuon alareunan uusiksi kaksinkertaisella langalla.
Tässä blogitekstiä kirjoittaessa olen pitänyt myssyjä vuorotellen päässä. Hyvältä tuntuvat. Kannatti vähän purkaa ja tuumailla alareunan kanssa.Taidan tehdä ohuesta alpakkalangasta itselleni tällaisen myssyn keväthangille.
Toivottavasti nämä vähän persoonallisemmat syto-myssyt löytävät käyttäjänsä Kanta-Hämeen keskussairaalasta. Hyvää on mukava tehdä, etenkin kun siitä saa myös itselleen niin hyvän mielen :-)
17.10.2013 päivitys: tällä samalla ohjeella teit itselleni Dropsin alpakkalangasta talvibaskerin: http://punos-sidos-silmukka.blogspot.fi/2013/02/kukkabaskeri-alpakkalangasta.html
Aika kiva! ja hyvä, selkeä ohjekkin. Sopii varmaan että laitan tän ohjeen blogiini "Hyviä sytomyssyohjeita"-sivulle?
VastaaPoistaKiitos:-)Ilman muuta voit linkittää ohjeeni syto-myssyohjeisiin.
PoistaOn kauniit myssyt .Afrikankukat on ihastuttavia!Kiva kun ohjeistit,kiitos <3
VastaaPoistaKiitos selkeästä ohjeesta.
VastaaPoistaKivoja, persoonallisia myssyjä! Ohje selkeä- Kiitos siitä!!
VastaaPoistaTodella kauniita baskereita....aivan upeita!
VastaaPoistaMinäkin kiitän selkeästä ohjeesta! En ole vielä koskaan tehnyt Afrikan kukkia vaikka suunnitellut olen jo pitkään, mutta jospa nyt pääsen askeleen eteen päin ajatuksen toteutuksessa. ;) Niin ja baskerit ovat edelleen ihania.
VastaaPoistaKiitos ohjekiitoksista <3 Valokuvien avulla on kiva työstää ohjeita, osalle meistä teksti aukeaa ja monia kuvat step-by-step auttavat eteenpäin. Itse yritän nyt malttaa tehdä muutama keskeneräinen työ valmiiksi ennen kuin teen afrikankukkabaskerin ihan itselleni. Sopivat värit on jo valittuna ;-)
VastaaPoistaKiva malli ja hyvä ohje. Minäkin tein yhden myssyn Afrikankukista ja neuloin reunan. Sinulla on paljon suuritöisempi.
VastaaPoistaKiitos, kiva kun samasta tekniikasta voi varioida monenlaista! Teen nyt itselleni alpakkalangasta baskeria keväthangille, monen kirjavia kukkapaloja ;-)
PoistaUpea hattu! Itsekin juuri opin virkkaamaan tuon Afrikankukan omissa vauvajuhlissani, joissa jokainen läsnäolija virkkasi kukkia vauvanpeittoon. Sen valmistumista odottelen :) Mutta upea idea tehdä hattu ja hieno malli!
VastaaPoistaKiitos! Ihana idea tuollaisen vauvapeitteen tekeminen <3 Sen äärellä on kiva muistella yhteistä tekemistä myöhemmin, ja minkä kukan kukin tekikään!
VastaaPoistaKiitos! Todella selkeä ohje, ihana että olet nähnyt vaivaa näin selkeän ohjeen jakamiseksi kaikille. Kiitos!!!!!!
VastaaPoistaKiitos kiitoksista :)
Poista