torstai 26. heinäkuuta 2012

Patalappu siitä tuli ja jämpteillä reunoilla!

Kelta-oranssi patalappu vihreässä keittiössä

Sisäkkäiset ruutuvirkkuut - osa 2

 Eilen Virkkuu -foorumilla heitetty haaste on nyt selätetty. Alkuinnostuksessa tehty kokeilu ja ohjeet (eilinen postaus, osa1) oli reunojen osalta liki julkaisukelvoton. Se on nyt purettu takaisin langoiksi. Koska prosessi on tärkeä, jätän tuon luonnospostauksen eiliseen muotoon blogiin.

Tänään terassilla istustellessa keskityin tekniikkaan. Ja tein pannulapun.

Valmis pannulappu  siisteillä reunoilla :-)

 

Huomioita onnistumiseksi


Pitää tavoitella samanvärisiä reunoja joka reunaan. Väri, jolla työ aloitetaan määrittää myös lopetusvärin. Samoin aloitusväri määrittää sivureunat eli aloitusvärillä virkataan aina vähän pidempi matka kuin kakkosvärillä. Patalapussa keltainen on aloitusväri ja ruskea toinen väri. 

Toiselle puolelle työtä tulee laskevat portaat (vasemmalta ylhäältä oikealle alas) molemmista väreistä. Ja vastaavasti toisen puolen portaat ovat nousevat (vasemmalta alhaalta oikealle ylös). Kuvion muodostumisen seuraaminen auttaa etenemisessä. 

Ajatusten pitää olla koossa eli tekniikka vaatii keskittymistä. Etenkin reunoissa. Toisen värin paikka pitää miettiä aina, kun värit risteävät. 

Aika helposti tekee pylvään niin, että toisen värin edellinen kerros jää väliin. Se pitää aina työntää kokonaan joko eteen tai taakse. Vuorotellen. Ja lomittain edellisen kerroksen kanssa. Etenkin kerroksen lopussa "väliin jäämisen vaara" vaanii. 

Ja vielä yksi  virhemahdollisuus: ottaa kaksi kertaa peräkkäin edellisen kerroksen edestä tai takaa.

Näin se tehdään

 

Seuraavat ohjeet eivät ole pikkutarkan kattavat. Perusvirkkauksen osaavalle mielestäni kuitenkin riittävät. Vähän aivojumppaa!

Työn alun neljä ekaa vaihetta on kuvien kanssa eilisessä ohjeluonnoksessa, tänään alusta jäi kuvat ottamatta.
Ekan värin aloitusketjun pituus määrittää työn leveyden. Lisäksi 3 ketjusilmukkaa kääntymistä varten. Toinen kerros aloitetaan pylväällä viidenteen ketjusilmukkaan.Patalapussa keltaisella värillä on 14 ruutua, siis parillinen määrä. Ruskealla ruutuja tulee joka kerrokselle yksi vähemmän. Patalapussa on siis 13 ruutua/kerros ruskealla värillä.

Neljä ensimmäistä vaihetta tehtyinä - aloitus ja 1. kerros molemmilla väreillä
Työ etenee siis aina kaksi kerrosta samasta suunnasta, ensin keltaisella ja sitten ruskealla. Seuraavassa kuvassa työ käännetty edellisestä ja aloitettu 5. vaihe. Seuraavassa kuvassa on alkamassa laskevan puolen keltainen kerros. Huomaa ruskean värin ulostulo!

Laskevan puolen keltainen kerros alkamassa
Taas unohtui väliin kuvien ottaminen, mutta seuraavissa kahdessa kuvassa on edellistä kuvaa vastaavan keltaisen kerroksen pari ruskealla.  Siis mistä oikeesti sain välkkääjälle lisäkädet kuvaamista varten! Huomaa myös, miten keltainen kerros loppuu. Nämä kolme kuvaa ovat siis siltä puolelta, jolle työhön muodostuu laskevat portaan (vasemmalta ylhäältä oikealle alas). Kolmannesta kuvasta näet, miten ruskea kerros loppuu. Älä siis hämmenny siitä, että kuvat ovat eri vaiheista työtä, kerrosten virkkaus on kuitenkin joka kerran työn ollessa näin päin samanlainen. Ei ollut mulla kuin kaksi kättä, enkä muistanut stopata kuvaamaan joka välissä.

Laskevan puolen ruskean kerroksen aloitus
Laskevan puolen ruskea kerros valmiina
Työn käännetään siis edellisen kerrosparin jälkeen. Sitten toisen puolen kerroksista eli siitä puolesta, johon syntyy nousevat portaat (vasemmalta alhaalta oikealle ylös). Keltainen kerros alkaa seuraavan kuvan mukaan. Huomaa, että ruskea lanka jää alle.

Nousevan puolen keltaisen kerroksen aloitus
Seuraavassa kuvassa nousevan puolen keltainen kerros on lopussa. Huomaa kerroksen lopettaminen.

Nousevan puolen keltainen kerros valmis

Seuraavassa kuvassa on nousevan puolen ruskean kerroksen aloitus. Harmillisesti puuttuukin kuva ruskean kerroksen lopusta, joka on yksi kriittinen kohta. Viimeinen ruskea pylväs tehdään edestä eli noiden kahden viimeisen keltaisen pylvään välistä "ongitaan" alemmasta ruskeasta oikea kohta. Ja varo, että et tee sitä jättäen keltaista väliin!


Nousevan puolen ruskean kerroksen aloitus

Valmista tuli. On se vaan hieno, vaikka ite sanonkin!


Ai niin, ripustin tarvitaan. Ruskean värin lopetuksessa on ripustimelle paras paikka. Ei tarvitse miettiä, että mihin sen päättelee, lisää ketjusilmukoita, kiinni lenkiksi ja vahvistus piilosilmukoin.

Ripustimen teko ruskean värin päättymiskulmaan


Patalappu ripustimineen valmiina


On se vaan hieno :-)
Eikun ohjetta käyttämään. 
Laita viestiä, jos epäselvää. 
Jos jaat ohjetta eteenpäin tai käytät kuvia, niin muistathan kertoa lähteen.

15 kommenttia:

 1. luin jo toista kertaa, huvittais jo koittaa mutta pitsi sukan kutominen kesken...js

  VastaaPoista
 2. jänskättää, kuinka mun käy tuon reunan kanssa. Oon ihan alussa siis vasta. Enkä tehnyt aloitusta itelleni liian helpoks, kun otin puuvillalangan tekeleeseen, pienellä koukulla ja mun epärutiinilla tuskin tulee tasasta jälkee...

  VastaaPoista
 3. Olen jo tehnyt kaksikin aloitusta ja pieleen meni kummallakin kertaa. En saa reunoja menemään oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tehdä ensin niin, että ei keskity liikaa reunoihin, kun mallin jujun tajuaa, niin reunatkin helpottuu - luulisin ainakin.Pitääpäs tarkistaa vielä kertaalleen ohje. Olen itse tehnyt patalappuja viime viikolla melkein tusinan eli 11 kpl :-)

   Poista
 4. Ongelmani on, että kuvio ei lähde kallistumaan vinoon. Reunat on siis haasteelliset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas harmillista :-( Reunat ovat tosiaan haasteelliset, mutta kun sen jujun tajuaa, niin sitten käy kuin leikki.

   Poista
 5. tähänkö laitan patalapuistaa jos on epäselvää
  t.arja

  VastaaPoista
 6. onko tähän patalappuun vidio pätkiä jota minä osaan tehsä

  VastaaPoista
 7. Moi
  laitakaa minulle vidio youtubeen tästä patalapusta niin osaan tehdä minua niin kiinostaa tehdä jotain uutta tästä punos-sidos-silmukka: patalapusta olen niin kiitollnen

  VastaaPoista
 8. Tervehdys Pirjo, rakastan tätä ommelta! Voinko käyttää tätä ommelta minun verkkosivuilla omalla kuvia ja oman opetusohjelman Englanti? Haluaisin suunnitella virkata kuvio avulla ommel ja jakaa sen lukijoilleni? Minun sivusto on oombawkadesigncrochet.com ja haluaisin tehdä Katsotaanpa oppia uusi Virkkaa Stitch Pattern opetusohjelma. Olisiko tämä ok? Voin linkin takaisin sinulle jakaa missä löysin ommel jos haluaisi minun. Käytin Google Translate kirjoittaa tämän viestin niin pyydän anteeksi, jos on virheitä !! Kiitos, Rhondda

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello Rhondda! Sorru I haven't answered to you. A little bit difficult to understand that Google translated message. You can also write to me comments in English. But of course you can use this technique and also make tutorials about it in English. I have to visit your sites, too. Have a nice Autumn!

   Poista