sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Pajukausi korkattu

Pajut puskista nipuiksi ja kransseiksi -kässäillat alkaa

Kasvukausi alkaa olla lopussa, on siis hyvä aika kerätä pajuja punontaan. Ja tarvekin on käsillä, sillä aloitetaan Turengin Aseman ravintolan Yhteisölliset käsityöillat perjantaina 26.9.2014 punomalla pajusta kransseja.

Käsityöiltojen syksyn 2014 ohjelma on seuraava:
 
  • Perjantai 26.9. klo 18.00 -20.30 Pajukranssit ja muut koristeet. Punotaan Aseman terassilla, joten sään mukainen vaatetus. Oksasakset ja pajut mukaan. Punontailtaan liittyy mahdollisuus osallistua yhteiseen pajujen keräämiseen maanantaina 22.9. klo 18-19 Turengin Aseman lähistöllä, kokoontuminen Aseman pihalla, oksasakset, narua ja jätesäkki mukaan.
  • Perjantai 31.10. klo 18.00 -20.30 Räsyvirkkaus - pannunalusia, pieniä koreja yms. virkaten matonkuteista. Tarkempia ohjeita lokakuun alussa.
  • Torstai 20.11. klo 18.00-20.30 Neulahuovuttamalla pieniä tuotteita esim. joululahjoiksi. Tarkempia ohjeita marraskuun alussa.
  • Torstai 11.12. klo 18.00-20.30 Tähdet, tähdet eli virkatut lumitähdet ja muita tähtikoristeita joulutunnelmaa luomaa. Tarkempia ohjeita marraskuun lopulla.

Mitähän punottu kranssi tarkoittaa sinulle?

Pyöreää punottua kranssia, jota koristellaan tavalla tai toisella?


Vaikka punomalla pintaa pyöreään kranssipohjaan?


Joka saa siivet ja linnun muodon?


Vai oletko enemmän sydäntyyppiä ja krassisi rakentuisi sydämenmuotoon sydänrungon ympärille?


Tai voisiko kranssisi rakentua oksanhaaraan?


Tai omppupuun monihaaraiseen oksaan?


Tai olla oksanhaaraan punottu lehti tai muu silmää miellyttävä muoto?


Vain mielikuvitus on rajana.

Pajujen kerääminen

Mutta ennen punomista pitää kerätä pajut. Ne eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, mutta ei maantienlaidasta kukaan tulee sinua pois ajamaan, jos sieltä vähän pajuja käyt napsimassa. Hölmön maineen saat, jos yrität jostain kysyä lupaa, nimimerkillä "on kokemusta". Tosin vähän kylähulluksi voit päätyö myös, jos kovin usein tien reunassa oksia keräilet. Mutta tämä riski kannattaa ottaa.

Unohda vanhat pajupuskat ja kerää vain yhden kesän kasvaneita suoria oksattomia piiskoja. Pidempiä ja pienempiä. Tarvitset punontaan molempia. Mutta yleensä pieniä ja hoikkia tarvitset paljon enemmän kuin paksuja ja pitkiä pajuja. Ja haaroittuvia ja vanhoja oksia ei ollenkaan, ne saa jäädä virpojille.

Pajujen keräämiseen mukaan oksasakset ja jätesäkki.

Kerää pajut niissä olevien lehtien kanssa. Tosin maantienreunan luonnonpajut ovat jo melko kuivia ja osan lehdistään karistaneita. Näissä kuvissa minulla on viljeltyjä pajuja, jotka säilyttävät vihreät lehtensä huomattavasti pidempää syksyisin kuin luonnonpajut.

 
Lehdet saa näppärästi pois vetämällä latvasta tyveen vastakarvaan. Punontaa helpottaa, kun lajittelet ja niputat lehdettömät pajut seuraavien ohjeiden mukaan.


Laita lehdettömät pajut saaviin tai ämpäriin tyvipäät alaspäin. Ravistele pajuja niin, että kaikki tyvet ovat astian pohjalla.


Ota pisimmistä latvoista kiinni ja nosta nippu ravistellen ylös.


Jatka kunnes olet saanut nipuiksi kaikki eri pituiset pajut.


Sidot niput ylä- ja alapäästä, pisimmät myös keskeltä esim. matonkuteella. 


Säilytä niput ulkona ja varjossa.

Yleensä vielä lajittelen erikseen eri väriset pajut. Nyt kaikki saivat mennä sekaisin, kun kerätty määrä oli aika pieni. Vähän kranssin malleja viikon aikana iltaisin perjantaita varten. Muuten punainen kanukka on mainio värilisä punonnan joukkoon. Jos sitä sattuu olemaan pihallasi, kerää ihm,eessä joukkoon.

Pajut ovat parhaita punottaviksi, kun ovat saaneet pari päivää sitkistyä ja suoristua nipuissa.

Huomenna siis yhteinen pajujen keräämisretki, kokoontuminen Turengin asemalla klo 18.00.

Tervetuloa mukaan käsityöiltoihin, tässä linkit postauksiin, joissa viime vuioden kevään tunnelmia:

Ja käsityöilloista on tapahtuma FB:ssä: Yhteisölliset käsityöillat

Mukavaa käsityösyksyä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti