sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Virkatut vanulaput

 

Kestävää kasvojen puhdistusta


Pitkään olen miettinyt, mutta vihdoin sain toteutettua. 
 

Ensimmäinen erä kestovanulappuja on valmis.


Vanulappuni ovat merseroimatonta ohutta puuvillalankaa, luulisin, että 80-luvun Pirkkapuuvillaa, mutta en mene vannomaan. Käytin koukkua 2,5. Valmiin lapun halkaisija on 6 cm.


Käytin googlaamalla löytyviä ohjeita vähän soveltaen.

Pikaohje:


Pampulat syntyvät virkkaamalla 5 pylvään ensimmäistä vaihetta ja sitten vedetään lanka kaikkien  11 koukulla olevan langan läpi kerralla. Aloitetaan 5-6 ketjusilmukan renkaalla. Ensimmäisessä pampulakerroksessa on 8 pampulaa. Toisessa 16 eli kaksi jokaisen ensimmäisen kerroksen pampulan välissä. Kolmannella kerroksella on 24 pampulaa eli yksi jokaisen edellisen kerroksen parin keskellä ja kaksi parien välissä. Viimeistelykerros on kiinteitä silmukoita, yksi jokaisen pampulan päälle ja yksi jokaiseen väliin = 48 ks.


Mukava välikäsityö. Nähtäväksi jää käyttö ja etenkin sen pesemisen vaihe. 
Pitää vielä kehittää sopiva pesupussi ja viikon kierto, jolla homma toimii.


Kestävä kehitys ja roskan vähentäminen etenee pienin askelin. 
Tämä nyt yksi pienimpiä.

11 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Suvituulia, ilmeisesti moni muukin tykkää, kun täällä on ollut tänään tähän iltapäivään mennessä yli 1200 kävijää :-o

   Poista
 2. Nämä on kyllä ihania, ihan jo ulkonäkönsä puolesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! Samaa mieltä ja olenkin nyt viikon katsellut näitä olkkarinpöydällä pinossa :-) Postauksen suosiosta voisi päätellä, että näitä tekee tai alkaa tehdä moni muukin virkkaaja!

   Poista
 3. Kiitos Pia Maria! Kiva kun on ohjeelle käyttöä! Kovasti yllätti tämän postauksen suosio. Yli 3000 käyntiä vajaassa viikossa. Ajattelin, että tämä aihe on jo kaikille tuttu, mutta eipäs vaan ollutkaan :-)

  VastaaPoista
 4. Ihan mahtava idea <3! Ei ihme, että se kiinnostaa lukijoita ;)...

  Lanka on siis sellaista, että se "pyyhkii" kasvoja hyvin ja kestää säännöllistä pesemistä?

  Tuota pesuvaihetta jäin miettimään minäkin. Aika paljon koukkua saa ilmeisesti koukuttaa, että saa järkevän määrän arkikäyttöön sopivia lappuja, kun osa on aina pesussa. Näppäräsorminen taitaa kuitenkin virkata monta lappua päivässä :).

  Loistava idea <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllähän se virkattujen vanulappujen aktiivikäyttö vaatii kunnon nipun lappuja ja siten koukkua saa heilutella. Mutta niinhän himovirkkaajat tekevät lähes taukoamatta ;-)

   Pesunkestavää puuvillaa tai puuvilla-lankaa tai miksipä ei myös puuvilla pellava käy. Mutta ei mitään tekokuituja.

   Helpompi tapa tehdä vastaava tuote on leikata paloja puuvillaflanellista ja vetää reunat saumurolla tai siksakilla. Vähemmän virraavalle hyvä vaihtoehto edistää ekologiaa.

   Hyvät Pääsiäiset Rouva sana <3 <3 !

   Poista
 5. Hei. Onko näitä tullut käytettyä kasvoveden kanssa vai vain ihon puhdistuksen yhteydessä (puhdistusmaito tms)? Ja saitko pesukierron toimimaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Täytyy myöntää, että käyttö on ollut vähän laiskaa. On ollut kertakäyttöisiä vanulappuja kotona ja niitä tulee mieluummin käytettyä. Käyttänyt olen noita kasvoveden kanssa eli siihen loppupuhdistukseen. Pesupussissa sujuu pesu ihan ok, mutta se, mihin kerään likaiset ja kuinka päätyvät sujuvasti riittävän sukkelaan pesuun ei ole ihan hallussa.

   Kiva, kun tätä kysyit, sillä tuli just vuodenvaihteessa mieleen, että pitäisi ryhdistäytyä käytön kanssa. Kestovihannes-pussien käyttöönotto sujui paljon helpommin ja nyt on työnalla kesto "elmukelmun" tekeminen.

   Poista