perjantai 8. helmikuuta 2013

Kulahtaneille puutarhatuoleille uusi elämä

Pajusta punoen istuimet ja selkänojat tuoleihin


Sain kymmenen vuotta sitten anopilta kaksi vanhaa puutarhatuolia, tai oikeesti meidän pitä hänen puolesta hävittää ne pinttyneet ja rumat tuolit kaatopaikalle. Tuoleissa oli kuitenkin metallirungot, joten siitä tuli idea kierrättää tuolit tuunauksen kautta uuteen kukoistukseen.

Vanhat puutarhatuolit

Pois muoviosat ja rungoista vanha maali. Ruostemaali ja musta pintamaali päälle. Ja pajuista punoen istuin ja selkänoja. 

Istuimen punontaa
 
Ensimmäiset pajupinnat tein tuoleihin osin viljellystä energiapajusta ja osin ojan pohjalta haetusta luonnonpajusta. Kuvassa näkyy hyvin villillä pajulla punottu kohta, tuolissa kaikkein haasteellisin, koska siinä metallikehikosta muodostuva raami on armoton, ei jousta mihinkään suuntaan. Neljä kesää ja talvea pinnat kestivät pihalla hyvin, sitten oli aika vaihtaa punokset uusiin. 

Pajusta punottu tuoli vm. 2003

Seuraavat punonnat tein viljellystä koripajusta. Tässä välissä olin siis alkanut kasvattamaan erilaisia pajulajeja takapihalla, kun kyllästyin hoitamaan liian isoa kasvimaata. Puolet kasvimaata muuttui siis pajupelloksi, kätevää!
 
Viljellystä koripajusta punottu tuoli, vm 2009
 Kyllä istuimen ja selkänojan voi punoa myös kokonaan tienvarsien villistä pajusta, jos vaan löytyy tarpeeksi pitkiä, haarattomia pajupiiskoja. Kuvassa on märkä pyyhe tuolilla estämässä loimipajujen kuivumista keväauringossa liian nopeasti, selkänojan alareuna on siis vielä punomatta.

Pajutuolit 2009
Nyt on menossa Käsityö elämässä -juhlavuosi 2013. Se on Käsi- ja taideteollisuusjärjestö Taito ry:n järjestämä. Taito-järjestön perustamisesta on kulunut 100 vuotta. Ihanaa, että satavuotta vanhan asian ympärillä on nyt nii kovin vilkasta ja energistä toimintaa! Käsityö elämässä -vuodella on sivut Facebookissa: https://www.facebook.com/kasityoelamassa. Juhlavuodella on myös www-sivut: http://www.käsityöelämässä.fi.

Lisäksi 8.-14.4.2013 On Taidon ja käsityön viikko. Tapahtuma on myös Facebookissa. Mukavat tapahtumat käsityön ympärillä siis kiihtyvät tuossa viikon aikana.

Käsityö elämässä -juhlavuoteen liittyy kuukausittaiset Korjaa kauniiksi ja Tuunaus -kilpailut. Näihin voi kätevästi liittyä em. Käsityö elämässä FB-sivun kautta. Osallistua voi vaikka molempiin joka kuukausi. Tosin tammikuu on nyt jo mennyt. Voittaa voi Taito-lehden vuosikerran, jos omasta tuotteesta tykätään eniten määräaikana eli kuluvana kuukautena. Tammikuu oli vielä aika hiljainen, etenkin korjaamiskisan osalta.

Laittakaa ihmeessä omia juttujani sivulle kaikki taitavat tuunaajat ja korjaajat!

Laitoin tammikuun Korjaa kauniiksi -kisaan viimeisen päivän iltana eli 31.1. nämä tässä postauksessa olevat pajutuolini. Ja hups, niillä tuli kuukauden voitto! Tuunauskisaan laitoin vanhoista lautasista ja tarjottimesta tekemäni "design" pöydän ja kyllä siitäkin on kovasti tykätty. Sen tekemisestä on blogissanikin juttu viime syyskuulta: Ennen - jälkeen case - tarjotinpöytä 9.9.2012.

Koripajusta punottu tuoli vm 2009

No Taito -lehteä en tarvitse, ihan sen vuoksi, että se on tullut minulle kestotilauksena noin vuodesta -77 asti. Tosin tuolloin se oli vielä nimeltään Kotiteollisuus -lehti. Mutta ei voittolehti hukkaan mene. Sen saa lahjaksi hyvä ystävä, myös käsillätekemisen moniottelija!

Osallistu sinäkin näihin kuukausittaisiin kisoihin jakamalla toteuttamiasi ideoita! Aion itsekin edelleen osallistua, en ehkä joka kuukausi, mutta aina fiilisten mukaan. Jos vaikka vielä jollekin muullekin kaverille lehden vuosikerran saisin hommattua ;-)

Niin ja nyt on viritteillä käsityöteema iltoja tänne kotikylällekin. Turengin aseman kanssa suunnitellaan kylälle äksöniä, näistä ensimmäinen konkretisoituu naistenpäivän iltana eli 8.3.2013.


Punotut pajutuolit 2003

Pajutuolini ovat taas siinä vaiheessa, että kun kevätaurinko paistaa takapihan terassille lämpimästi ja räystäät tippuu, on aika punoa uudet istuin- ja nojauspinnat tuoleihin. Vähän maalipintaakin nyt korjailla. Muuten rungot vat tukevuudeltaan kuin uudet.

Idearikasta ja tuottoisaa Käsityön juhlavuotta kaikille!

6 kommenttia:

 1. No tuossa kyllä taitoa ja kärsivällisyyttä tarvitaan! Hienoa työtä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja etenkin näppivoimia ;-) Pajunpunonta on melko rankkaa käpälille ja etenkin nivelille. Jos päivän puno, on seuraavana päivänä sormet turvoksissa ja kipeät. Mutta muuten ehdottoman hauskaa!

   Poista
 2. Todella upeat! Tuosta näkee, että kaikkea ei kannata heittää pois vaan melkein kaiken voi tuunata :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Tosiaan kannattaa miettiä, mitä heittää pois. Monelle tarpeettomille tai Raumalle voi antaa uuden kauniin ja tarpeellisen elämän ;-)

  VastaaPoista
 4. Kaksi tuolia! Aika homma. Olen joskus punonut jakkaraa ja kyllä siinä sai vääntää. Kilpailuihin tulee huonosti osallistuttua, kun ei muka kerkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ja nyt tuolit alkaa taas olemaan heikossa hapessa eli keväämmällä pitää uusi punonnat. Eka tuoli menee aina innolla, mutta toisen vääntämiseen vaatii jo tsemppausta. Aika tosiaan usein haasteena, kun niin paljon mielenkiintoista tekemistä :-)

   Poista